Položaj stoja na glavi

Siršasana ali stoja na glavi je kraljica asan in eden izmed najbolj učinkovitih in koristnih položajev. Indijci verjamejo, da z izvajanjem stoje na glavi obrnemo čas ter se z dolgotrajnim izvajanjem začnemo pomlajevati.

6. 7. 2010

Z izvajanjem te asane obrnemo učinke težnosti, razbremenimo delovanje srca ter ožilja in razbremenimo pritisk na spodnji del hrbtenice. Izboljšamo si spomin ter koncentracijo, možgane oskrbimo z novo, s kisikom obogateno krvjo. Sama izvedba asane ni zahtevna, je bolj stvar ravnotežja, koncentracije ter premagovanja strahu pred padcem.

Izvajanje

Usedemo se na pete ter pred telesom sklenemo trikotnik z rokami. Prsti na dlaneh so prepleteni, komolci med sabo oddaljeni približno 40 do 50 centimetrov. Zatilje glave položimo med dlani in vrh glave na tla.

Iztegnimo noge ter se s stopali počasi približajmo obrazu. Ko dobimo občutek, da nas hoče vreči na hrbet, stisnemo trebušne mišice ter prinesemo kolena na prsni koš.

Za trenutek obdržimo telo v tem položaju, in če je ravnotežje popolno, iztegnemo noge navzgor. Položaj na začetku zadržimo kakšno minuto, pozneje podaljšamo na pet minut in z redno vadbo nato podaljšujemo čas.

Nataša Zajc, www.natasazajc.com