Položaj sveča

Jogi Svami Sivananda je za zdravo telo priporočal vadbo vsaj treh pomembnih asan: svečo, stojo ter klešče.

11. 6. 2010

Sveča

Sarvangasana, sanskrtska beseda, ki pomeni sveča, dobesedno pomeni “položaj vseh delov”. Je obrnjen položaj, kjer je glava nižje od srca, raztegujeta se predvsem vrat in zgornji del hrbtenice.

V položaju brado močno pritiskamo v spodnji del vratu, kar spodbuja delovanje ščitnice in obščitnice. Sveča sili tudi h globokemu trebušnemu dihanju, razbremeni pritisk na spodnji del hrbta ter možgane oskrbi s svežo zalogo s kisikom bogate krvi.

Da zavzamemo položaj sveče, se uležemo na tla z nogami skupaj in z dlanmi, obrnjenimi navzdol. Odrinemo se z rokami in dvignemo noge proti stropu. Z dlanmi podpremo križ, kolikor je le možno blizu lopaticam, komolce potisnemo čim bolj skupaj.

Hrbtenico poskusimo popolnoma izravnati, brado potisnemo ob prsni koš. Stopala sprostimo ali potiskamo blazinice prstov proti stropu, kot bi stali v visokih petah. Položaj lahko držimo poljubno dolgo. Iz asane se sprostimo postopoma. Dlani odložimo na tla, noge nagnemo čez glavo in se počasi vretence za vretencem spuščamo navzdol na blazino. Po asani počivamo nekaj minut.

Ščitnica uravnava osnovni metabolizem, rast in procese v celicah.
Obščitnica uravnava raven kalcija in fosfatov v krvi.

Nataša Zajc, www.natasazajc.com