Terapija s konjem

Okrepite svojo samozavest in občutite svobodo.

Terapija s konjem (foto: shutterstock) shutterstock
18. 4. 2016

Povezanost človeka in konja sega v pradavnino. Že v paleolitiku so namreč jamske slikarije prikazovale te mogočne živali. V grški mitologiji je krilati konj Pegaz simboliziral sonce in izvor življenja. Številne umetniške upodobitve te plemenite živali pa nas še danes opominjajo, da je konj simbol moči, poguma in zmage.

Ljudje, ki so s konji v vsakodnevnem stiku, lahko potrdijo, da konji nemudoma zaznajo naše razpoloženje. Prav zato velja pravilo, da se konju ne približujemo, če smo živčni ali jezni, saj bo konj to začutil.

Telepatske sposobnosti

Konjem pripisujejo tudi telepatske sposobnosti. V hipoterapijski center v Angliji se je včlanila deklica, ki je ostala brez obeh nog. Kljub temu je deklica konja naučila jahati kas in galop, kar sicer jahači konju nakazujejo z nogami. Ko so jo vprašali, kako konja spravi v galop oziroma kas, jim je odgovorila, da na to samo pomisli.

Z drugimi besedami, konj je dešifriral njene telesne gibe, ki jih je deklica izvedla, ko je pomislila na kas in galop.

Prednosti jahanja

Druženje s konji nam lahko pomaga, kadar smo žalostni in nesrečni. Jahanje v naravi in spokojnost ob dotiku konja, nas bo pomirilo in odlično učinkovalo na našo psiho. Zaradi svoje hipersenzibilnosti pa s konji že od nekdaj izvajajo terapije za zdravljenje različnih bolezni.

Jahanje ima zelo pozitiven psihološki učinek, saj krepi duha in vrača optimizem. Sam občutek, da jezdimo tako mogočno žival, vrača vero v lastne sposobnosti in krepi človekovo samozavest.

Terapevtsko jahanje pomeni terapijo s konjem, na konju ali ob konju. Tovrstna terapija je v veliko pomoč vsem, ki imajo kakršnekoli težave z gibanjem, koordinacijo, ravnotežjem in s slabo držo. Odlično vpliva na ljudi s posebnimi potrebami, na otroke, ki imajo motnje prehranjevanja, na invalide in na mlade, ki imajo težave s samopodobo.