Uravnotežen um in ravnotežje telesa 1. del

Asane za ravnotežje vam bodo sprva delale preglavice, če se jim prej nikoli niste posvečali, a že po nekaj tednih boste opazili velik napredek. Pri izvajanju naslednjih predstavljenih položajev se skoncentrirajte na neko točko pred seboj in umirite um.

7. 4. 2010

Ta skupina vaj vnaša fizično ravnotežje telesu, razvija uravnotežen um in zrel pogled na življenje. Naslednje asane so še posebej dobre za pridobivanje koncentracije, uravnovešanje živčnega sistema ter odpravljanje stresa in zaskrbljenosti. Vaje držite čim dlje.

1. Eka padasana (položaj na eni nogi)

Začnite s stopali skupaj, dvignite roke nad glavo in se dotaknite z dlanema. Počasi se upognite v bokih naprej in hkrati dvignite levo nogo nazaj ter jo poravnajte s telesom. V končnem položaju so leva noga, trup, glava ter roke v vodoravni liniji vzporedno s tlemi. Tudi desno koleno – koleno stojne noge je iztegnjeno. Roke lahko pustite iztegnjene pred glavo ali prenesete dlani v pozo molitve med lopatice. Gledate v tla in držite asano, dokler je mogoče. Ponovite na drugo stran.

2. Bakasana (krokar)

Počepnite s stopali narazen v širini ramen. Položite dlani pred stopala plosko na tla, razprite prste in rahlo pokrčite komolce. Nagnite se naprej, s pogledom uprtim predse položite kolena na komolce in počasi dvignite stopala od tal. Palca na nogah naj se dotakneta – tvorite trikotnik. Poleg ravnotežja ta asana krepi roke in zapestja. Izvedba zahteva dobro koordinacijo, in ne toliko fizične moči.

3. Stranski krokar z iztegnjenimi nogami

Dlani položite plosko na tla v širini ramen in rahlo pokrčite komolce. S stopali stopite za levo dlan, se nagnite naprej in obe koleni položite nad levi komolec. Počasi iztegnite noge in poizkusite zgornjo dvigniti prosto navzgor. Asana je zahtevna, zato jo poizkusite le, če ste izurjeni jogist/ka.

Nataša Zajc, www.natasazajc.com

Uravnotežen um in ravnotežje telesa 2. del