Video: Preobrazba telesa 5. del

Naš program joge nadaljujejmo z učenjem asan: položaj stola in vodnjak. Redno izvajajte tudi vse telesne položaje iz preteklih tednov.

3. 6. 2009

Položaj stola - utkatasana

Začetni položaj: vzravnana stoja, roke ob telesu

Izvajanje: Ob vdihu pokrčite noge v kolenu in iztegnite roke nad glavo. Pazite, da kolena ne gredo čez linijo prstov na nogah in da je zadnjica močno stisnjena in ne uhaja nazaj (zvrnite medenico navznoter, tako da močno stisnete zadnjico in notranje stegenske mišice). Pogled usmerite naprej ali navzgor in zadržite položaj za 5 globokih vdihov in izdihov. Ob vdihu iztegnite noge v kolenih ter se vrnite v začetni položaj.

Pozitivni učinki: Krepi zadnjico, stegenske mišice in hrbet. Razvija moč in povečuje samozavest.

Vodnjak - katičakrasana

Začetni položaj: vzravnana stoja

Izvajanje: Stopite v stojo razkoračno. Zgornji del telesa imejte ves čas vzravnan in sproščen. Prepletite prste na rokah in ob vdihu dvignite roke nad glavo. Ob izdihu se sklonite, tako da je zgornji del telesa v vodoravni legi. Ob vdihu obrnite zgornji del telesa v desno. Ob izdihu se vrnite v izhodniščni položaj.

Nato se vzravnajte in asano ponovite še na drugo stran. Vajo ponovite 4-krat (2-krat v desno in levo).

Pozitivni učinki: Izboljšuje telesno držo. Krepi hrbet. Razteza mišice stranskega dela trupa. Pospešuje prebavo in delovanje ledvic.

Sandra Laznik

Položaj stola in vodnjak - Položaj stola in vodnjak