11 korakov za lepšo kožo (po korejsko)

Vsi že vemo: več pozornosti in ljubezni bomo namenili čemurkoli v svojem življenju, več nam bo to povrnilo.

11 korakov za lepšo kožo (po korejsko) (foto: profimedia) profimedia
31. 5. 2019

Nadaljevanja članka Skrb za kožo … po korejsko

Nega, polna ljubezni in dragocenih sestavin

Če bomo svoji koži, četudi je že utrujena, zgubana in 'lisasta', namenile naslednje korake, se nam bo zahvalila. Če ne verjamete, to počnite le en mesec. 

V dnevnem režimu je od 8 do 18 izdelkov. Nekatere korake lahko izvajate enkrat na teden ali mesec, npr. piling in nanos maske. Za začetek pa morate zelo dobro poznati svojo kožo. Je suha, mastna, mastna s suho povrhnjico? V katero starostno skupino spadate? Vas tarejo podočnjaki, pigmentni madeži, žilice, kakšna brazgotina?

Bistvo korejske nege je v tem, da vsak dan koži dovajamo učinkovine, ki jih tisti trenutek potrebuje: vlago, hrano, nekaj, kar bo pobelilo pigmentne madeže, ki so se razvili čez poletje. Vsak dan je drugačen in prav zato je tudi nega različna. Prav tako kot moja koža kakšen dan prisegam bolj na solate, drugega na kaše. Telo že ve, koža pa tudi, spoznavam …

In takoj pomislim, da bo tudi 'dnevni pogovor s kožo' postal odlična vaja čuječnosti.

O tem, kaj je najbolje za vas, povprašajte dobro kozmetičarko, tudi v specializiranih trgovinah s korejsko kozmetiko natančno vedo, kaj potrebuje vaša koža.

Naslednji koraki pa, če ste se res odločile poskusiti, veljajo za vse tipe kože:

1. KORAK – PREDČIŠČENJE
Odstranjevanje ličil in nečistoč, topnih v olju. Korejska olja so primerna tudi za mastno kožo.

2. KORAK – ODSTRANJEVANJE LIČIL OKOLI OČI IN USTNIC
Čiščenja ličil okoli oči in ustnic z odstranjevalci ličil, ki so primerni za nego občutljive kože.

3. KORAK – ČIŠČENJE KOŽE
S čistilnim gelom, peno ali kremo odstranimo z obraza še vso nečistočo, ki je olja niso raztopila.

4. KORAK – PILING (enkrat na teden oz. enkrat na mesec, odvisno od tipa kože in njenega stanja)
Koža, ki je primerno poluščena, izžareva zdravje. Koža, ki je zadebeljena in se lušči, je siva in brez leska. Z luščenjem koži zagotovimo, da lahko normalno zadiha in sprejme vse učinkovine, ki ji jih dovajamo.

5. KORAK – TONIK
Ker smo z umivanjem z vodo odstranili naravno zaščito kože (zaščitni mastni kisli plašč), uporabimo tonik, ki koži vrne njen pH.

6. KORAK – ESENCA
Uporaba esenc je v korejski kozmetiki bistvenega pomena. Veljajo za čudežni eliksir hranil in mineralov. Po teksturi so navadno zelo lahke, skoraj vodene, podobne termalni vodi.

7. KORAK – SERUM
S serumom koži dovajamo koncentrate za doseganje želenih rezultatov. Uporaba seruma je lahko vsak dan drugačna. En dan lahko uporabimo serum za vlago, drugi dan serum za beljenje kože. Tretji dan bi rade nekaj naredile za gubice in nanesemo koncentrat s sestavinami proti staranju … Če vaša koža izdelke dobro sprejema, lahko nanesete več serumov v enem dnevu.

8. KORAK – MASKA (enkrat na teden oz. enkrat na mesec, odvisno od tipa kože in njenega stanja)
Z masko dovajate vlago in dodatno nego. Največkrat so v zelo priročni embalaži, njihove sestavine pa naj bi resnično delale čudeže.

9. KORAK – KREMA ZA OKROG OČI
Ker je koža okrog oči občutljivejša kot na obrazu, potrebuje posebno nego. Korejske očesne kreme so izjemne za vse, ki si želijo prikriti podočnjake.

10. KORAK – VLAŽENJE, ZAŠČITA
Končno je na vrsti krema za obraz. Če si za njen nanos lahko vzamemo minutko, jo vtrimo z nežno obrazno masažo.

11. KORAK ZVEČER – MASKA, KI JO NANESEMO PRED SPANJEM (uporabimo jo enkrat do dvakrat na teden, odvisno od potreb naše kože)
Korejci so znani po t. i. nočnih maskah. To so posebne maske, ki z nežnimi luščili (npr. salicilno kislino) poskrbijo za to, da je koža zjutraj sveža, negovana in nežna.

11. KORAK ZJUTRAJ – ZAŠČITA PRED SONCEM
Azijski ideal je brezmadežna, bela koža. Prav zato čez dan (v vseh letnih časih) uporabljajo zaščitni faktor, ki kožo ščiti pred sončnimi žarki. Navadno je dodan že dnevni kremi, pa tudi BB-kremam, če si z njimi želite obarvati kožo in prekriti kakšno nepravilnost.

Čeprav cene korejske kozmetike ne segajo v višave (pravzaprav je precej dostopna), imate doma najverjetneje izdelke, ki so vam všeč oz. bi jih vsaj radi porabili do konca. Pri vseh stvareh, ki jih nanašamo na obraz, moramo biti dosledni. Obenem pa se je treba tudi naučiti poslušati. Koža ni ves čas enaka, spreminja se. Spreminja se glede na letne čase, uporabo klim in gretja, stres ... Spreminja se glede na to, koliko ljubezni ji damo. In če vidimo, da nam pozimi krema, ki jo že imamo, ni dovolj, dokupimo serum ali dva. Če opazimo, da se nam nekaj dogaja z gubicam okrog oči, si dokupimo nekaj za okrog oči. Pomembna sta doslednost in poslušanje potreb kože. To je ključ za negovan obraz.

Sensa testira 

V uredništvo smo se odločili, da posrkrbimo tudi za svoje lase... po korejsko. Preizkusili smo izdelke za nego las A'pieu Super Protein šampon in balzam za poškodovane in suhe lase. Šampon lase s pomočjo 7 različnih proteinov obnavlja in nahrani. Lasje pa so že po prvem pranju bolj mehki in sijoči. Poskrbijo za tisti dober občutek lahkotnosti... 

Več o korejski kozmetiki najdete tukaj.