Za kaj je dobro arganovo olje?

Zlato olje afriških Berberov je bogato z vitamini A, B1, B2, B6, karotenom ter vitaminom E in polifenoli, ki so močni antioksidanti.

Za kaj je dobro arganovo olje? (foto: profimedia) profimedia
26. 1. 2017

Za lepoto:

Nezamenljivo v negi suhe in zrele kože vrača mladost in elastičnost. Ker ima sestavo, ki se hitro vpija in ne zapira por, je primerno tudi za masten tip kože. Zaradi zdravilnih in blagodejnih lastnosti, kot so pomiritev, zaščita in prenova kože ter celjenje opeklin, ga je dobro imeti na zalogi v domači lekarni.

Protivnetna učinkovina arganovega olja pomaga pri zdravljenju dermatitisa in luskavice, uporabljate pa ga lahko preventivno, tudi v nosečnosti, za preprečevanje nastanka strij. Lepotni čudež pa ne deluje le na koži.

Ker je olje bogato z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 9, obnavlja lase, preprečuje cepljene lasnih konic in pretirano izpadanje las. Za večjo vlažnost las si vtrite nekaj kapljic tega zlatega olja v lasišče, pustite ga delovati vsaj 30 minut, lahko tudi čez noč, in ga zatem sperite z blagim šamponom.

Lahko ga uporabite tudi za nego nohtov. Pripravite si učinkovito krepitveno mešanico – nekaj kapljic araganovega olja z limoninim sokom – in vanjo enkrat na dan za 10 minut namočite prste. Če želite čisto arganovo olje pomešati še z drugim osnovnim oljem, naj ga mešanica 100 ml vsebuje le eno tretjino.

Za zdravje:

Zaradi visoke vsebnosti fitosterola se je arganovo olje pokazalo kot učinkovito pri zmanjševanju vnetij in zniževanju ravni slabega holesterola. Prav tako redna uporaba olja dobro vpliva na prebavo in ščiti naš srčno-žilni sistem. Deluje kot naravni analgetik, zato je uporaben tudi za lajšanje težav z artritisom.