Aromaterapija – naravna zaščita pred mikrobi in zimskimi obolenji

Prijetne dišave v domu ali pisarni ne naredijo prostora le prijetnejšega, temveč lahko z določenimi eteričnimi olji, ki jih uporabimo v izparilniku ali razpršilu, zmanjšamo tudi količino mikrobov v zraku in možnost okužbe ter krepimo svoj imunski sistem, hkrati pa nam eterična olja poživljajo telo in duha ter bistrijo um.

22. 11. 2015

Najverjetneje tudi sami radi kanete kakšno kapljico eteričnega olja v izparilnik, se kopate v dišeči kopeli ali si kako drugače pomagate z aromaterapijo. Nam pa je Maja Šantl, ustanoviteljica ekološke, presne in veganske kozmetike Amalu, ki vodi tudi najrazličnejše delavnice aromaterapije, povedala, kako se z aromaterapijo lahko otresemo nadležnih viroz in bakterijskih okužb, če so nas že prizadele pa, kako jih prijetno, naravno in čim hitreje odženemo.

Aromaterapija je čudovita in povsem naravna alternativa za zaščito pred mikrobi in krepitev imunskega sistema, hkrati pa uspešna pomoč pri zdravljenju številnih zimskih obolenj, kot so prehladi, gripe in različne viroze.

Za preprečevanje okužb so najprimernejša eterična olja evkaliptusa, čajeve mirte, rožmarina, sivke, limone in cimeta.

Za krepitev imunskega sistema kot najbolj učinkoviti veljata eterični olji niaulija in ravensare, ki ju lahko uporabimo v oljni mešanici, ki jo vtremo v telo, ali pa nekaj kapljic kanemo na mokro rokavičko ali gobico, s katero si zdrgnemo telo med vročim prhanjem.

Aromaterapija za hitrejše okrevanje

Če so se vam ali vaši družini že pojavili prvi znaki okužbe ali pa ste že zboleli, lahko eterična olja uporabite na več načinov: v parnih inhalacijah, kopelih, oljnih mešanicah za vtiranje ter v izparilnikih in na robčkih.

Vsestranska eterična olja, ki delujejo tako pri bakterijskih kot virusnih okužbah, so eterično olje čajeve mirte, sivke, limone, evkaliptusa, kemotip radiata, niaoulija, ravensare, timijana, cimeta in klinčkov. Kombinirati jih je dobro tudi z eteričnimi olji rožmarina, lovorja, rožne pelargonije, brina ali sladkega komarčka, ki spodbujajo delovanje limfnega sistema in izločanje strupov iz telesa, s čimer pospešimo proces okrevanja.

Pri sinusitisu in glavobolu je zelo priporočljivo tudi eterično olje poprove mete, ki ga lahko uporabite samostojno ali v kombinaciji z rožmarinom in rožno pelargonijo, za parno inhalacijo, na robčku ali za masažo, pri kateri si zmasirajte nos, čelo, ličnice, vrat in predel okrog ušes.

Pri vnetem in bolečem grlu, bronhitisu in kašlju odlično delujejo eterična olja benzoina, sandalovine, rožnega lesa in timijana, ki jih uporabite v oljni mešanici za masažo grla, prsnega koša in hrbta ter v parni inhalaciji, večkrat dnevno pa lahko grgrate tudi timijanovo tinkturo.

Pazljivost pri uporabi

Naravna eterična olja so čiste, visoko koncentrirane snovi, pridobljene iz aromatičnih rastlin, ki jih je treba uporabljati zelo previdno, po kapljicah, in raje manj kot več. Vsa eterična olja se na koži vedno uporabljajo razredčena, najpogosteje v osnovnem, hladno stiskanem olju, v nekaterih primerih pa lahko tudi v kisu, medu ali mleku. Pri virusnih in bakterijskih okužbah priporočamo spodnje količine in načine uporabe:

Parna inhalacija: v vročo vodo dodajte od 3 do 5 kapljic eteričnih olj, pokrijte glavo z brisačo, zaprite oči in se nagnite približno 25 cm nad posodo. Dihajte globoko skozi nos približno pet minut.

Robček: na robček kanite 1 kapljico eteričnega olja in vdihujte po potrebi.

Kopel: kad napolnite z vodo in vanjo tik pred kopeljo kanite od 4 do 8 kapljic eteričnih olj ter vodo premešajte. Ulezite se v kad, zaprite oči, sprostite se in uživajte v kopeli od 10 do 15 minut.

•    Prha: oprhajte se kot ponavadi, nato na rokavičko ali gobico kanite od 5 do 10 kapljic eteričnega olja in se z njo energično podrgnite po celem telesu, medtem ko še vedno stojite pod vročo prho in hkrati vdihujete hlape eteričnega olja.

•    Lokalna masaža: lokalno masažo izvajamo na manjših, prizadetih delih telesa. V primeru virusnih in bakterijskih okužb je to na obrazu, vratu, prsnem košu in hrbtu. Za tovrstne lokalne masaže v 1 čajno žličko osnovnega olja dodajte od 6 do 10 kapljic eteričnega olja in mešanico vmasirajte v boleče oz. prizadete predele dvakrat do trikrat na dan.

•    Izparilnik: posodico izparilnika ali aromaterapijske svetilke oziroma gorilnika približno do polovice napolnite z vodo in vanjo kapnite 4 do 8 kapljic eteričnega olja.

Preventivna mešanica 1

  • 5 kapljic eteričnega olja čajeve mirte
  • 5 kapljic eteričnega olja rožmarina
  • 5 kapljic eteričnega olja limone
  • Preventivna mešanica 2
  • 5 kapljic eteričnega olja čajeve mirte
  • 5 kapljic eteričnega olja rožmarina
  • 8 kapljic eteričnega olja niaoulija

 

Za razpršilo

  • 100 ml vode ali hidrolata
  • 10 ml alkohola ali vodke
  • 56 kapljic preventivne mešanice 1 ali 52 kapljic mešanice 2

 

Mešanico za zaščito pred mikrobi in krepitev imunskega sistema lahko uporabite v izparilniku, v katerega kanete od 4 do 8 kapljic mešanice, ali pa si pripravite razpršilo, ki ga lahko vzamete tudi s seboj v službo ali na pot. V temno stekleničko kanite eterična olja v danem zaporedju, jo zaprite in posvaljkajte med dlanmi, da se dobro premešajo. Za razpršilo v stekleničko najprej dodajte alkohol oz. vodko, nato pa eterična olja in pretresite. Na koncu dodajte še vodo ali hidrolat – v ta namen je najboljši hidrolat rožmarina ali sivke – in še enkrat dobro pretresite. Razpršilo uporabljajte po potrebi.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo aromaterapevtki Maji Šantl, ustanoviteljici ekološke kozmetične znamke Amalu; www.amalu.si

Petra Arula