Aromatična sveža zelišča

10. 7. 2011
Deli
Aromatična sveža zelišča

Na vrtu, balkonu ali okenski polici se v tem času zelišča in dišavnice bohotijo v vsej svoji aromatičnosti, zelenju in bujni rasti.

Zato jih hitro porežite in v juho ali solato z njimi! Ponujamo nekaj koristnih nasvetov, da bodo vaša zelišča lepo uspevala in ohranila čim več arome.

Kje odrezati?

Pri olesenelih rastlinah, kot so žajbelj, timijan ali rožmarin, odščipnite samo vršiček ali pa odlomite celotno steblo. S tem boste rastlini omogočili košato in kompaktno rast. Pri baziliki potrgajte cele vršičke, da se bodo razvili tudi stranski poganjki. Drobnjak in peteršilj odrežite tik nad zemljo in kmalu bosta na novo odgnala.

Kdaj je najboljši čas za obiranje?

Zelišča so najbolj aromatična, če jih oberemo tik pred cvetenjem. Trajnice, kot sta timijan in rožmarin, prvo leto ne obirajte, drugo leto pa vršičke ali vejice trgajte bolj varčno, da se rastlina okrepi.

S čim odrezati?

Občutljiva zelišča, kot je bazilika, je treba potrgati previdno z obema rokama, saj se krhka stebla hitro zlomijo. Za druga zelišča uporabite zelo oster kuhinjski nož ali kuhinjske škarje.

Kako pogosto obirati?

Temeljno pravilo pri obiranju zelišč je: najmanj tretjina rastline mora ostati. Pri tem najprej porežite ali potrgajte močnejše poganjke. Drobnjak in peteršilj praviloma dobro preneseta tudi radikalnejše rezanje.

Zaloga za zimo

Zamrzovanje

Zelišča pred zamrzovanjem po potrebi previdno oplaknite in jih temeljito osušite – na papirnati brisači ali v solatni centrifugi. Večja stebla narežite in jih razdelite na manjše porcije. Zamrznite jih v plastičnih vrečkah ali modelčkih za ledene kocke. Pomembno je, da zelišča v jed daste še zamrznjena, sicer pri odtajanju izgubijo veliko arome.

Sušenje

Za sušenje so najbolj primerni majaron, meta, origano, žajbelj, rožmarin in timijan. Zelišča povežite v majhne šopke in jih z vršički navzdol obesite v senčen in suh prostor. Ko se posušijo, jih zdrobite in shranite v nepredušno zaprti posodi.