Čarobne cvetlice

Končno je narava v polnem razcvetu.

3. 5. 2013

Seveda je tudi veliko insektov, brez katerih pa vse te lepote, ki jo ponuja narava, ne bi bilo. Pomlad nas naredi večinoma srečne, mogoče malo manj tiste z alergijami, ki jih povzročajo cvetoča drevesa.

Vrt je lahko čaroben

Če imate hišo, si lahko vso to čarobnost pričarate pred nosom. Omamni vonj bo prišel tudi v hišo in jo nadišavil, kot bi živeli sredi travnika. Tudi sami si boste lahko naredili dišeča olja, potpurije,
nabrali dišeče šopke ali pa si pripravili recimo masko za osvežitev obraza.

Potpuriji trajno osvežijo zrak

Sami naredite dišeč potpuri. Zberite cvetlice, ki vam najlepše dišijo, in jih čez noč posušite v pečici. Na koncu sezone zberite vse posušeno cvetje in ga dajte v lep svilen mošnjiček ter ga povijte s pentljo. To je lahko tudi lepo darilo, s katerim boste razveselili vsakogar. Zato smo za vas pripravili nekaj predlogov.

Španski bezeg

Ima prekrasen vonj in pomaga, če vas zagrabi 'heksenšus'.

Olje španskega bezga: 300 g svežih cvetov in listja dajte v 1 l olivnega olja in pustite stati 1 mesec. Boleče dele enkrat na dan zmasirajte z oljem.

Bezeg

Sirup iz bezga je s sektom lahko odlična poletna osvežitev. Sam bezgov čaj pa je odličen pri prehladu.

Bezgov sirup: 100 g citronske kisline in 3 kilograme sladkorja pokuhajte v 2 litrih vode. Pustite, da se ohladi. Dodajte 21 cvetov brez peclja in po 24 urah precedite ter prelijte v steklenice.

Šmarnice

Šmarnice so kraljice med dišečim cvetjem.

Z njimi lahko naredite lep venček v obliki srca in okrasite stole, vrata, ograjo na verandi ali pa ga preprosto podarite nekomu, ki vam je ljub.

Vrtnice

Poletni napitek: bovla iz vrtnic. Vzemite 4 močno dišeče cvetove vrtnic in jim potrgajte cvetne liste, posujte jih z dvema žlicama sladkorja v prahu, dodajte 1 liter roseja ter pustite stati 1 uro. Precedite. Dodajte steklenico sekta, 1 žlico rožne vode in okrasite s cvetovi.

Cvetovi lipe

Lipove liste zbiramo in sušimo junija in julija. Kot čaj lipa pomaga pri prehladu, težavah s spancem in revmi.

Lipov čaj: 2 žlički cvetov prelijete z 250 ml prekuhane vode. Pustite stati 10 minut. Na dan popijte eno skodelico.