Čistilna moč gline

Glina je znana kot naravni magnet za nečistoče. Naravno bogastvo, ki ga imamo v naši čudoviti deželi, je bistvena sestavina številnih priznanih kozmetičnih znamk, saj je glina bogata z silicijem, kalcijem, kalijem, magnezijem in železom, poleg tega pa ima veliko sposobnost vezave škodljivih snovi iz našega telesa.

11. 10. 2013

Naravna glinena obloga za lase

Glina lasišče razmasti, absorbira nečistoče in deluje antiseptično, ter lase pusti svetleče, mehke in voljne. Priprava glinene obloge za lase je popolnoma enostavna, saj glino v prahu zmešate z vodo tako, da dobite tekočo zmes (podobno kot šampon). Mešanico si lahko pripravite v večji količini tako da vam bo zadoščala tudi za večkratno umivanje las. Po želji lahko osnovni mešanici dodajte žličko olivnega olja, ter jo razporedite po laseh, vendar je ne vtirajte. Počakajte nekaj minut, nato izperite.

Naravna glinena zobna pasta

Večina industrijsko pripravljenih zobnih past vsebuje škodljiva sredstva in sladila. Vendar si lahko enostavno in hitro ustvarite domačo zobno pasto. 1,5 žlici prečiščene gline v prahu primešate 4 žlice jedilne sode bikarbone, nato pa izberete med polovico žlice zmletih listov poprove mete ali 10 kapljicami eteričnega olja poprove mete. Meto lahko nadomestite tudi z žajbljem.

Glineno zobno pasto v prahu za čiščenje zob se uporablja tako, da zobno ščetko najprej zmočimo, nato pa nanjo nanesemo majhno količino pripravljenega prahu. Pri tem si lahko pomagamo tudi z leseno čajno žličko. Nato si zobe umijemo enako, kot bi uporabili zobno pasto.

Naravna glinena maska za obraz

Z glineno masko boste kožo očistili škodljivih strupov iz okolja, se rešili zaprtih por in ogrcev, pospešili cirkulacijo ter ustvarili naravno ravnovesje.

Zmešajte 2 žlički gline z 3 žličkami vode tako, da dobite gladko zmes kateri lahko po želji primešate kamilični čaj, aloe vero, kislo smetano in eterična olja. Masko lahko nato nanesite na celoten obraz, ali pa jo uporabljate le na posameznih predelih. Pustite jo 5-15 minut, nato pa jo s pomočjo tople vode in krožnimi gibi odstranite.

Glina je ena najboljših naravnih razstrupljevalvcev telesa, saj nase veže  odpadne snovi, kožo pa pusti gladko in napeto. Anticelulitno oblogo si pripravite tako, da glini dodajte  toliko vode, da dobite gostejšo zmes ter mešanico pustite 30 minut, da glina vpije vodo. Nato pripravljeno anticelulitno oblogo nanesite na prizadete predele in je ne prekrivajte s folijo, saj glina deluje takrat ko se suši. Če želite, lahko glino pritrdite z bombažnim povojem, gazo ali brisačo. Po 30-40 minutah, glino odstranite in predele namažite z naravnim oljem.

Tina Avguštin, www.ZdravaNarava.si