Dišave - tablete za sproščanje

Vonj lahko uporabite kot tableto za pomiritev, a brez stranskih učinkov in s takojšnjim delovanjem.

24. 11. 2012

Raziskovanja dišav sem se istočasno lotila tudi virtualno; sprehodila sem se po prestolnici dišav, po pariškem dvorcu Versailles, v katerem je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovljen muzej parfumov, Osmothèque.

Tu so shranjeni modni parfumi, pa tudi rekonstrukcije pomembnih dišav iz preteklosti; dišeče pomade iz 1. stoletja, aromatična vodica madžarske kraljice iz 14. stoletja, priljubljena kolonjska voda Napoleona Bonaparteja ... Nekatere dišave lahko povohate le tu, spremljate pa lahko tudi razvoj parfumske industrije in umetnosti skozi zgodovino.

Ta je za kozmetični izdelek kar pestra, saj so dišave uporabljali že v starem Egiptu, sprva pri verskih obredih, pozneje pa tudi kot del ljubezenske predigre. Prva dišava, ki jo poznamo kot sintetični parfum, je kultna Chanelova petica. Danes je takšna večina dišav; ustvarjene so v laboratorijih in vsebujejo malo naravnih sestavin, ker so postale dražje od odkrite sintetične molekule.

''Vrednost dišavnega izvlečka v kupljeni steklenički znaša približno tri odstotke cene celotnega parfuma. S preostalim zneskom plačamo ime, stroške proizvodnje in raziskav, luksuzno embalažo, marketinško promocijo dišave in zaslužek parfumske industrije,'' skrivnost parfumske industrije razkriva knjiga The Secret of Scent.

Tako ti parfumi le redko vsebujejo dragocene naravne dišavne komponente, saj so predrage za masovno proizvodnjo. Nasprotno pa naravnim dišavam ceno v večini določajo materiali, iz katerih so izdelane: eterična olja cvetic, agrumov, začimb in lesov. Te sestavine nato 'zmešajo' z alkoholom, rastlinskim oljem ali čebeljim voskom, odvisno od tega, ali želimo dišavo v razpršilu, tekoči ali kremni obliki. Takšne dišave ne vsebujejo umetnih sestavin in so primerne tudi za ljudi z občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam. Z njimi lahko vplivate na razpoloženje in so začetek koketiranja z aromaterapijo.

Sprememba razpoloženja

Vsi vemo, da nas vonj lahko popelje v preteklost. A s tem časovnim strojem se lahko naučimo tudi vplivati na prihodnost. Z aromaterapijo se lahko naravno sprostimo, prebudimo ali shujšamo. Pravzaprav je voh edino čutilo, ki je neposredno povezano s predelom v velikih možganih, ki je odgovoren za spomin in nekatere čustvene odzive. ''Vonji pozitivno vplivajo na razpoloženje, spanec, samozavest. Blažijo stres ter na splošno izboljšajo telesne in čustvene sposobnosti,'' pravi Theresa Molnar, izvršna direktorica inštituta za voh The Fragrance Foundation & Sense of Smell.

Ko ugotovite, kako določena dišava vpliva na vas, lahko z različnimi aromaterapijami izboljšate svoje zdravje. Vonj lahko uporabite kot tableto za pomiritev, a brez stranskih učinkov in s takojšnjim delovanjem. Poskusite tole: izberete preprost vonj (npr. vrtnico) v obliki dišavne sveče, parfuma ali osvežilnika prostora. Vdihujte ga, medtem ko se sproščate ali vadite jogo. Po nekajkratnih ponovitvah takšnega kombiniranja dišave in sproščanja vas bo pomirilo že samo vdihavanje te arome.

Ko najdete note, ki v vas zbujajo najlepše spomine in občutke, se z njimi igrajte in preizkušajte različne kombinacije (z eteričnimi olji). In zapomnite si, vsaka romantična ljubezen se začne s prvim vdihom in lahko traja do konca vaših dni.

Magda Dežđek