Dom - zatočišče za dušo

Dom je mesto, v katerem se najlažje sprostimo, odvržemo maske in se znebimo vlog, ki jih igramo v zunanjem svetu. Dom niso le štiri stene, temveč je naš drugi obraz. Dom je veliko več kot le mesto, kjer živimo. Naredite ga čisto svojega … zatočišče, kjer se boste spočili vi in vaša duša.

Dom - zatočišče za dušo (foto: Mare Milin, model Danica S. (Talia) ) Mare Milin, model Danica S. (Talia)
4. 11. 2012

Gostja za zidovi vašega doma

Oborožite se z blazinami in toplo odejo in se zavalite v udoben naslonjač ali pa se uležite kar na tla. Noge naslonite na zid in uživajte v tišini, morda ob kozarčku dobrega vina. Brez hitenja. Poglejte svoje albume ali pa le opazujte sliko na zidu.

Razmišljajte o svetu in tistem, kar vas naredi srečne. Spomnite se, kako lepo je imeti streho nad glavo, zidove, ki dajejo intimo, in vrata, ki jih lahko zaklenete, kadar koli želite. Če imate voljo, berite knjigo, npr. takšno, ki opisuje lepoto in življenje nekega drugega časa, kulture in dežele (Jaz, Geisha, Mineko Iwasaki in Rando Brown).

Ali pa takšno, ki bo z lepimi fotografijami in praktičnimi nasveti spremenila kakšno vašo že dolgo ustaljeno navado (Lepota in dobro počutje z eteričnimi olji, Maria M. Kettenring; Ličenje za vsakogar, Emeše Bačkai).

Barve narave

Barve zagotavljajo močno doživetje in resnično vplivajo na počutje. Ne glede na to, ali govorimo o barvi zidu, pohištva, dekoracije, lučeh ali o obleki, učinek barv nikoli ni manjši.

Čeprav nimate pogleda na morje, bo npr. modro-belo pohištvo v vas prebudilo občutke, kot jih doživite na plaži. Tople zemeljske barve zidov ali pa le tekstilnih dodatkov vzbudijo občutek domačnosti, topline in sonca.

Če ste se odločili za naravno ali organsko kozmetiko, ste morda opazili, da se je tudi vaša kopalnica obarvala zeleno. V modi so stekleničke preprostih, izčiščenih oblik, v zelenih tonih, ki že na zunaj opozarjajo na svojo eko vsebino. Odlično … to izkoristite in kopalnici dodajte še npr. brisače v zeleni barvi, pa boste prostor napolnili z vzhodnjaško umirjenostjo in pozitivno avro.

Svetloba sveč

Svetloba ima poseben dar, da izpolni, umiri ali razveseli dušo. Naravna svetloba se menja glede na letni čas in del dneva. V domu pa moramo ustvariti ravnotežje svetlobe in teme. Ustrezna osvetljava pripomore k ustvarjanju želenega vzdušja. Talne svetilke dajo svetlobo, ki ustvari toplo in mirno vzdušje, v romantični svetlobi pa boste uživali v soju sveč.

Pri nakupu sveče bodite pozorni na to, iz kakšnega voska je narejena; pri večini sveč je uporabljen parafinski vosek, ki je pridobljen iz nafte, njegovo izgorevanje pospešuje onesnaženje zraka v zaprtih prostorih in škoduje zdravju. Nasprotno pa je npr. palmov vosek uporabljen za izdelavo sveč iz obnovljivih virov ter neškodljivih sestavin in zato izgoreva veliko bolj čisto.

Sveče Cvetličnega lončka

Izdelane so iz 100-odstotnega palmovega voska iz obnovljivih virov, imajo bombažni stenj, ki ne vsebuje svinca, obarvane so z naravnimi barvami. Zaradi naravnih sestavin gorijo bolj čisto (brez saj in rakotvornih snovi) in so biološko razgradljive. Na voljo so brez vonja ali različno odišavljene. Vse sveče Cvetličnega lončka so v celoti izdelane ročno in v Sloveniji, lahko pa vam jih izdelajo tudi z napisom ali grafiko po vaši želji.

Vonj doma

Vonj je močna, a hkrati prefinjena rešitev za ustvarjanje romantičnega in aromatičnega vzdušja. Hiše naših babic so bile napolnjene s sladkastim vonjem naravnih arom, npr. marelične marmelade, posušene sivke, začimb. Ker je doživljanje vonja močno povezano s spomini, se obkrožite z dišavami, ki v vas zbudijo prijetne občutke.

Prostor, napolnjen z določenimi aromami, lahko vpliva na razpoloženje, ustvari romantično vzdušje, napolni telo z energijo, lahko pa vas nežno zaziblje v spanec. Dom lahko čudovito odišavite z dišečimi paličicami, eteričnim oljem v izparilniku, dišavnimi svečami, parfumom za dom ali aromatičnimi rastlinami.

Dišeči cimetovi piškoti in zlati ingverjevi medenjaki

Užijte slastno aromo dišečih cimetovih piškotov in zlatih ingverjevih medenjakov. Parfum lahko z razdalje 40 cm razpršite po oblazinjenem pohištvu, zavesah, preprogah in pregrinjalih, ali pa preprosto osvežite zrak z dolgotrajno dišavo.

Vonj naravnih eteričnih olj

Naravna eterična olja že stoletja uporabljajo za lepotne tretmaje, odišavljanje in reševanje zdravstvenih težav. V tem ‘umetnem’ svetu je njihova pomembnost še toliko večja, saj v njih ni kemikalij, njihova uporaba pa je ob upoštevanju navodil popolnoma varna. Eterično olje pripomore k veselemu razpoloženju.

Zvočna 'kopel'

V izparilnik postavite čajno svečko, na vrh, v lonček, pa zlijte vodo z nekaj kapljicami svojega priljubljenega eteričnega olja. Ko se bo voda segrela (lahko jo zavrete že prej), bo brbotala kot v loncu nad kaminom in tako ustvarila tudi sproščujočo zvočno ‘kopel’.

Dišeči copatki?

Copati Dvorec Trebnik so narejeni iz mehkega, naravnega bombaža. Vdelan imajo majhen žepek, v katerem so posušena aromatična zelišča. Tako ob sedenju vplivajo na vaše počutje, hkrati pa odišavljajo prostore, po katerih se sprehajate. Z aromo sivke npr. pomirjajo in prikličejo spanec. Ker so ročno poslikani, so tudi lep dekorativen element.

Škatla za kopeli

Če v preprosto škatlo položite okrasen papir in jo napolnite s svojimi priljubljenimi kopelmi, ki spominjajo na slastne makrone, boste prostor okrasili unikatno, zraven pa ga še čudovito odišavili. In namesto da bi si privoščili skledo sladkorja, si vsaj enkrat tedensko privoščite kad te dišeče in negovalne kopeli s karitejevim maslom.

Magda Dežđek, Sofija Vuković, priredila: Nika Veger