Feng šui vedno išče ravnovesje

Tanja Glažar je svetovalka za feng šui, ki se študiju te starodavne kitajske veščine posveča že 17 let. Svoje znanje je izpopolnjevala pri štirih različnih mojstrih na različnih koncih sveta in prepričana je, da se njen študij o tej stroki ne bo nikoli zaključil.

Feng šui vedno išče ravnovesje (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
15. 9. 2012

Za začetek na kratko: kaj je feng šui in kako nam lahko pomaga v vsakdanjem življenju?

Tanja: Feng šui enostavno povedano pomeni živeti z okoljem tako, da okolje dela za nas, ne da nas izčrpava. Pomembno je, da so energije usmerjene tako, da nas podpirajo.

V feng šuiju se vedno opazuje narava, ker smo tudi mi del narave. In glede na to, da potrebujemo veliko zunanje podpore, to dosežemo s postavitvijo in izborom elementov v prostoru, s postavitvijo dodatkov, z rastlinami, lučmi, preprogami, zavesami ... Vse moramo prirediti tako, da nam ustreza.

Kako pa je s feng šuijem povezana simbolika, kako pomembna je?

Tanja: Feng šui niso zvončki, niso mobili, niso bude v stanovanju in podobno ... To je feng šui za vzhod. Simbolika, ki jo najdemo v knjigah, je določena za vsako področje.

Ker mi živimo na slovenskem ozemlju, se je treba zavedati, da je naša simbolika povsem drugačna od vzhodne, zato se moramo obdati z energijo, ki nas podpira, ki je v naši zasnovi, v naših koreninah ...

Zato so ljudje zmedeni, ker prenašajo ideje oddaljenih držav ali generacij, ki so živele pred tisoče leti, v sodobno okolje na tisti način, ki je veljal takrat. To pa ne ustreza naši mentaliteti. Bistvo feng šuija je, da posnema naše naravno okolje.

Po izobrazbi ste inženirka radiologije – kako ste sploh naleteli na feng šui?

Tanja: Od nekdaj sem rada potovala. Leta 1995 sem šla v Ameriko, kjer imam daljne sorodnike, in peljali so me v Las Vegas. Tam sem bila presenečena, da so sredi puščave organizirali bitke na vodi. Kakšna potrata vode! Začela sem se na glas razburjati, ker se mi toliko vode v tako vročem okolju ni zdelo potrebne za življenje. Potem so mi pojasnili, da je toliko vode tam zaradi feng šuija. Po načelih te vede voda namreč prinaša denar!

Doma sem šla takoj v knjižnico in se oborožila s knjigami. Spoznala sem, da je z energijami enako kot na rentgenu ... Žarkov ne vidiš, sliko pa. Tako sem po gorah prebranih knjig in številnih izobraževanjih postala tudi uporabnica feng šuija in začela opažati spremembe. Že če samo pobelimo stanovanje, se bolje počutimo.

Če se poigramo z barvnimi odtenki, se lahko v prostoru počutimo dobro ali pa nas izbrani odtenek, ki nam je sicer na pogled všeč, v prostoru duši ... To pa zato, ker nismo izbrali elementa, ki nas podpira.

Na osnovi česa pa se določijo elementi, ki nas podpirajo?

Tanja: Osebni elementi se določajo iz rojstnega datuma in ure.

Torej pri feng šuiju igrajo ključno vlogo rojstni podatki?

Da! Če smo rojeni okrog 12. ure, ko je veliko sonca, imamo v sebi prisoten element ognja in ga ne potrebujemo toliko. Če smo rojeni ponoči, v elementu vode, teme, jina, se moramo obdati z več ognja ... Feng šui vedno išče ravnovesje.

Omenili ste dva elementa, vodo in ogenj, ampak elementov v feng šuiju je več ...

Tanja: Nosilnih elementov je pet: kovina, zemlja, voda, les in ogenj.

In kako se preostali določajo glede na del dneva?

Tanja: Rojeni zjutraj so v elementu lesa, popoldanski v elementu kovine, element zemlje pa je prisoten pri vseh in vse elemente povezuje med seboj.

Elementi se določajo tudi glede na letni čas: rojeni poleti so v elementu ognja, jeseni so v elementu kovine, spomladi v elementu lesa in pozimi v elementu vode. Glede na vse te osebne podatke se naredi izračun in določi elemente, ki jih potrebujemo, da smo v ravnovesju ...

Kako pa potem ti elementi delujejo na sobivanje ljudi?

Tanja: Veste, to je tako zanimivo, saj so vsi ti elementi kot kodni zapis ... Vedno najdemo podobnega partnerja, tudi če se nam to na začetku sploh ne zdi tako. Imamo podobno zasnovo, ki nas glede na obdobje podpira ali duši ...

Kaj pa feng šui in nered? Nekatere duši, nekateri ljudje pa v kaosu delujejo prav uspešno in se v njem dobro počutijo ...

Tanja: Morda delujejo. Ampak če izhajamo iz feng šuija, ki posnema naravo, je treba poudariti, da v naravi kaosa ni. V naravi je vse urejeno, reka teče po dolini, ne čez goro ... Zato si moramo tudi mi ustvariti urejeno okolje.

Opažam, da se ljudje premalo posvečajo osvežitvi prostorov, predvsem stanovanja. Tudi po pet, šest let na stenah pustijo barvo, ker jim je všeč, ampak to je zastala energija, ker se tudi na stenah nabira prah.

Ali lahko prihaja do razhajanj, na primer: človek dobi notranji občutek, da nekaj ni na pravem mestu, pa čeprav je tam po načelih feng šuija. Ali v tem primeru upoštevati občutke ali načela?

Tanja: Kako element deluje, najbolje vidiš, če ga nekam umestiš in nato umakneš. Ampak vsako stvar, ki jo premaknemo, je treba nekaj časa pustiti, da deluje. V treh, štirih tednih se pokaže, ali je nekaj res moteče. Naši občutki namreč niso vedno pravi, velikokrat so pogojeni z modo ...

Spomnim se, da je bila v nekem obdobju modna oranžna barva. Vse v oranžnem je bilo lepo videti v reviji, marsikomu pa je bilo težko živeti v takem prostoru. Feng šui je v bistvu ena sama logika, ampak ljudje smo včasih malo preleni, da bi jo upoštevali.

Glede na to, da ste strokovnjakinja za feng šui, kako je urejen vaš dom?

Tanja: Po feng šuiju je celo izbran, ne samo urejen! Ko smo zbirali novo stanovanje, je bilo pestro. Življenjski sopotnik je bil vedno poslovno uspešen in vsako stanovanje, ki ga je našel, je bilo odlično za poslovni prostor. V vseh oglasih, ki so pritegnili mene, pa je bila odlična energija za odnose ...

Kako sta se potem našla skupaj, da sta izbrala dom, ki ustreza obema? Stroka je zmagala. Pri meni je bilo na začetku stanovanje urejeno tako, da je bilo v podporo poslu, ker je bilo pred 17 leti težko začeti, ljudje niso poznali feng šuija ... Zato sem imela prvo leto, ko sem odprla s. p., pisarno doma in uredila sem jo za posel, ampak dom je le dom ...

Kaj bi torej svetovali vsem, ki delajo doma?

Tanja: Da si uredijo le kotiček za posel, ne pa celotnega stanovanja.

Morda še bolj konkretno: Kako v življenje privabiti določene energije – denar, uspeh, zdravje, ljubezen ...

Tanja: Če želimo podpreti kariero, bomo dali na sever element vode, na primer akvarij. Če želimo podpreti element študija, bomo dali na severovzhod element zemlje, na primer kristale ali solno lučko.

Za uspeh in slavo se na jug postavi element ognja, na primer kakšna lučka. Za ljubezen in odnose na splošno – ne samo doma, ampak tudi v pisarnah – damo element zemlje v paru na jugozahod, na primer dve vazi, dva kamna, dva kristala ...

Če želimo okrepiti odnos s šefom, da nas ta podpre, damo kovinski kipec ali kovinsko posodo na severozahod. Za zdravje postavimo na vzhod element lesa, kakšno rastlino, za blagostanje pa element lesa na jugovzhod. Zahodno področje je področje otrok ...

Kaj pa ogledala, zaradi njih je precej zmede in ljudje ne vedo, ali so dobrodošla v stanovanju ali ne?

Tanja: Ogledala niso slaba, a postaviti jih moramo tako, da privlačijo dobro energijo in da nam dobro energijo tudi prši nazaj.

Ljudje se obdajamo z barvami, s simboli ... Kaj pa aromaterapija?

Tanja: Super! Vonjave spodbujajo energijo prostora ... Jaz pozimi dam v sesalnik božične dišave, poleti olje sivke, saj z dišavo v prostor vnesemo nov tip energije.

Dišava je tudi deset parov superg (smeh) in takšno dišavo feng šui odsvetuje. Predlaga dišave, ki so primerne sezoni ...

V reviji Lisa napisala Metka Pravst, foto Primož Predalič