Kako izbrati parfum?

Imate raje vonj pokošene trave ali pomladnega cvetja? Ste komunikativni in družabni ali bolj skrivnostni in zaprti vase? Želite dišati nežno ali za seboj puščati intenzivno sled? To je samo del kopice vprašanj, ki vam jih ob izbiri novega parfuma zastavijo strokovnjaki za izbiro dišav v tako imenovanih parfumskih barih.

14. 11. 2012

Nam najbližji je Chanelov olfaktivni bar v parfumeriji Limoni v Zagrebu.

V tem parfumskem raju lahko s strokovnjakinjo za dišave poklepetate o vseh legendarnih parfumih Gabrielle Coco Chanel, seveda pa tudi o dišavah ter njihovih sestavinah nasploh in o tem, kako nositi parfum. Predvsem pa skupaj z njo raziščete, kateri parfum poboža vašo dušo, in tudi o sebi izveste marsikaj novega.

Jaz sem na primer ugotovila, da vam ne znam povedati, kateri je moj najljubši parfum, in da si sama stekleničke parfuma nisem izbrala že vrsto let. Že od nekdaj so se mi parfumi zdeli dragi, manjši luksuz, ki sem si ga le redko privoščila, z njimi so me največkrat obdarili in razveseli moji najdražji. Moj nos se je skozi leta prilagajal različnim okusom, parfumom, ki so jih zame izbrali drugi. Morda tudi zato zdaj nisem več prepričana, ali sem večja ljubiteljica rosnega cvetja, iskrivih agrumov ali eksotičnega drevesa z vzhoda. Podarjeni parfumi so mi bili sicer všeč, a o meni, o mojem značaju so govorili s tujimi besedami. Skrajni čas je že bil, da prebudim strast do dišav in poiščem svojo najljubšo.

S pomočjo strokovnjakinje za dišave so moji občutki, pojmovanje in slike postopno postali jasnejši in podrobnejši. Začeli so dišati. Prava vprašanja so v meni začela prebujati spomine. Mi je všeč cvetje? Seveda, saj me spomni na vrt iz otroštva. Tudi sadne note so me popeljale v prijetne spomine, na bogate in pisane tržnice Sredozemlja, ki jih občudujem vsako poletje. Le vprašanja o orientalskih in eksotičnih vonjih niso bila povezana s spomini. Ne vem, kako diši pačuli, jantar ali smola, zato sem le s težavo odgovarjala na posamezna vprašanja. Začela sem že sumiti, da moji skopi odgovori ne bodo v pomoč strokovnjakinji za dišave (čeprav je priučena v Parizu) in da tudi ona ne bo našla tiste prave harmonije dišečih akordov, ki bodo prebudili ljubezen že na prvo noto.

A po temeljitem pogovoru je le določila dišavno skupino, ki naj bi mi bila, glede na moje odgovore, pisana na kožo. Od 54 keramičnih paličic, v katerih so ujeti dišavni koncentrati iz Chanelove palete, je predme izločila tri. ''Dišava, ki jo po pogovoru ponudim stranki, je pogosto nekaj nepričakovanega in novega. Lahko je dišava, za katero sama niti pomislila ne bi, da bi jo poskusila, ali pa jo bo navdušila popolnoma druga koncentracija dišave iste skupine, kot jo nosi sicer,'' je razkrila strokovnjakinja. Vdihnila sem, zaprla oči, se prepustila občutkom in izbrala ... Iskrivo, citrusno toaletno vodo, ki je v meni prebudila množico pozitivnih spominov in veselih občutkov. Prav z veseljem sem jo posvojila in jo odtlej nosim res vsak dan. Odkrila sem, da sadne arome ljubim bolj, kot si želim priznati. In da je izbira parfuma res osebna odločitev, pri kateri je dobrodošla pomoč strokovnjaka, da te na cilj pripelje po poti, ki se izogne vsem dotedanjim vplivom (reklamnim oglasom, nasvetom prijateljic, zdajšnjega in nekdanjih partnerjev ...). Kako pa se med vsemi privlačnimi stekleničkami znajti brez izkušenega vodiča?

Parfum izberite tako

Zmotno je prepričanje, da parfum izberemo zato, da bi prikrili naravni vonj telesa, trdijo znanstveniki. ''Parfume uporabljamo že tisoče let in nekoč je bila njihova vloga res prikriti neprijetne telesne vonjave ter z njimi nadomestiti higieno'', pravi antropolog Jan Havliček z univerze v Pragi. ''Zdaj je dokazano nasprotno. Pri izbiri parfuma se nezavedno odločimo za note, s katerim bomo vonj kože poudarili in ne prikrili,'' nadaljuje Havliček. ž

Njegova raziskava, pri kateri se je polovica prostovoljcev odišavila s parfumom po lastni izbiri, polovica pa z vonjem, ki so jim ga določili drugi, je pokazala, da oseba diši privlačneje s parfumom, ki si ga izbere sama, kot s 'podarjenim'. Opazil je tudi močno povezavo med izbiro parfuma glede na naravni vonj kože; osebe, katerih naravni vonj kože je bolj sladek, izbirajo parfume s sladkimi notami in obratno, naravno kisel vonj kože vodi k izbiri kislih not. Sklenil je, da ljudje izbiramo parfume, da bi poudarili svoj vonj. ''Prav zato je pomembno, da izberemo dišavo sami,'' je zaključil Havliček.

Te češke raziskave je potrdil in dopolnil strokovnjak za vonje Tim Jacob z britanske univerze Cardiff. ''Naravni vonj telesa je določen z našim imunskim sistemom, najbolj pa nas privlačijo osebe, ki dišijo popolnoma drugače kot mi. Ker narava želi mešati različne gene, nas privlačijo osebe, ki imajo popolnoma drugačen imunski sistem kot mi, zato z izbiro parfuma nezavedno želimo, da bi še bolj poudarili svoj naravni vonj oz. imunski sistem. To se bo z biološkega stališča odrazilo na pozitivnem zdravju naših otrok, saj bodo zaradi izbire partnerja glede na dišavno (ne)privlačnost nasledili gene, ki so kombinacija imunskih sistemov obeh partnerjev,'' razlaga Jacob.

Naš naravni vonj, ki ima torej močan vpliv na izbiro spolnega partnerja, pa dodatno okrepijo spolni feromoni. Čeprav jih ne moremo vonjati, te kemične molekule skozi nos potujejo do možganskega centra, kjer vzbudijo občutke naklonjenost ali neprivlačnost do neke osebe. Feromoni so kemični signali, ki vplivajo na naše razpoloženje in obnašanje; spolni feromon (estradiol) npr. vpliva na to, ali nam je neka oseba všeč ali ne, hormon stresa (kortizol) pa nas odbija.

Magda Dežđek