Kako narediti našo kozmetiko bolj 'zeleno'?

Predvsem ženske pogosto postanemo sužnje svoje lepotne nege. Pri tem pozabljamo, da kozmetika ne more delati čudežev in da so določene obljube kozmetičnih izdelkov preprosto iluzorne. Večina kozmetičnih izdelkov vsebuje tudi veliko škodljivih kemikalij, ki škodujejo tako zdravju, kot okolju.

Kozmetični izdelki so velik onesnaževalec okolja, škodujejo pa tudi zdravju. (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2017

Ko naredimo svoj kozmetični izbor bolj 'zelen', pomagamo svoji koži k večji samostojnosti pri samobnavljanju in samozdravljenju, prijazni pa smo tudi do okolja in svojega splošnega zdravja.

Izločimo SLS

SLS oziroma sodium lauryl sulfat je sestavina v milih in šamponih, ki povzroča penjenje. SLS se zelo dolgo razgrajuje in onesnažuje svetovne vode, nekatere raziskave pa ga povezujejo celo z rakom. Zato se izogibajmo izdelkom, ki vsebujejo SLS ter raje uporabljajmo naravnejše alternative.

Izdelki, ki se milijo prav tako razdražujejo in sušijo kožo, zaradi česar so odsvetovani, še posebej za umivanje intimnih predelov

3 'veliki'

Formaldehid, dibutil ftalat in toluen so trije 'veliki' strupi, ki imajo močne škodljive učinke na zdravje, široko pa se uporabljajo v kozmetiki.

Dibutil ftalat povzroča napade astme, motnje plodnosti, raka. Še posebej škoduje moškim reproduktivnim funkcijam. DBF (dibutil ftalat) preprečuje razpoke in se zato uporablja v lakih za nohte (pa tudi v lepilih in črnilu za tiskalnike), saj deluje kot nekakšno vezivo.

Toluen je topilo, ki ga v lak za nohte (pa tudi v barve, lepila, lake, itd) dodajajo, da se le-ta lažje nanaša. Povzroča omotičnost in kratkotrajno omamljenost. Je hlapen, zato ga telo absorbira skozi kožo in nohte. Imenuje se tudi fenilmetan in toluol.

Formaldehid je prisoten na primer v utrjevalcih nohtov, saj naredi lak trden in odporen. Formaldehid je karcinogena, vnetna kemikalija, ki povzroča pri ljudej preobčutljivostne reakcije. Včasih se imenuje tudi formalin. 

Ftalati

Ftalati so snovi, ki utrjujejo vonj v dišavah. Na embalažah niso navedene, uporabljajo pa se v veliko izdelkih. Raziskave jih povezujejo z rakom na prsih in jetrih, prav tako pa z nepravilnostmi moškega in ženskega reproduktivnega sistema. Če uporabljamo izdelke brez vonja, zmanjšamo izpostavljenost ftalatom. 

Organska in domača kozmetika

Ko kritično premislimo o sestavi kozmetičnih izdelkov ter njihovem učinku na naše zdravje ter okolje, hitro spoznamo, da je boljše, da se jim odpovemo.

Veliko kozmetičnih izdelkov zaradi svojih škodljivih sestavin vitalnost naše kože pravzaprav slabšajo, zaradi česar se le povečuje potreba po uporabi še več izdelkov, da nastalo škodo popravimo.

Tako se sklene začaran krog, ki povzroči, da, predvsem ženske, brezglavo nakupujemo nešteto vrst kozmetičnih izdelkov, nad katerimi izgubimo pregled in nadzor.

Ko začnemo uporabljati naravno kozmetiko, ugotovimo, da potrebujemo veliko manj izdelkov, kot smo jih potrebovali prej.

Prav tako ugotovimo, da naše telo ne potrebuje tako pogoste nege, s čimer zmanjšamo količino porabljene kozmetike.

Naravna kozmetika naši koži pomaga pri samoobnavljanju in samozdravljenju in naredi tako kožo bolj samostojno zaradi česar sčasoma določenih izdelkov sploh ne bomo potrebovali več.