Kitajska dermatologinja o štirih sindromih staranja kože

Tradicionalna kitajska medicina temelji na celostnem pristopu do posameznika. Obravnava telo kot celoto – koža je zunanji del in odraža tisto, kaj se dogaja pod površjem.

18. 12. 2016

Kitajska dermatologinja dr. Song Ping izpostavlja štiri najpogostejše sindrome staranja: sindrom pomanjkanja qi in jin – življenjske energije v telesu, sindrom debelih sluzi v dihalih in odvečne vlage v telesu, sindrom pomanjkanja qi energije v ledvicah in stagniranje qi energije v jetrih.

Sindrom pomanjkanja quja in jina

Osebo brez qi in yin energije dr. Ping primerja z uvelim cvetom: "Takšna oseba je lahko kronično utrujena, ima slab apetit, tanek, visok glas in oteženo dihanje, prekomerno se poti, pogosto ima neprijeten občutek ali bolečine v katerem koli delu telesa, ima rumenkasto polt, suho kožo in lase ter ohlapno kožo," pravi dr. Ping in dodaja, da se takšni simptomi na vzhodu blažijo s pripravki iz ginsenga, korena kitajske angelike (dang gui) in rastline kitajske čisandre (wu wei zi).

Kako si lahko pomagamo zahodnjaki? Ko telo nima dovolj hranilnih snovi in ​​energije, je priporočljivo uživanje živil, ki dvigujejo energijo (hrana jin). To je hrana močnih okusov (npr. poper, čili, čebula, koriander, zelena), meso (jagnjetina, piščanec), paradižnik, mandlji in zeleni čaj. Poleg tega je treba telesu vrniti energijo z več spanja in počitka ter s sprostitvenimi dejavnostmi za telo in duha, saj so krivci za pomanjkanje qija premalo počitka, neprestana skrb, prekomerno intelektualno ali fizično delo in druge dejavnosti, ki slabijo telo.

Sindrom debelih sluzi v dihalih in odvečne vlage v telesu

Drugi najpogostejši znak staranja sta gosta sluz v pljučih in odvečna vlaga v telesu. To se lahko kaže v obliki debelosti, edema, oteklih vek, hiperlipidemije (povečana koncentracija nevtralnih maščob v krvi), hiperurikemije (nenormalno povišanje koncentracije sečne kisline v krvi), kroničnega vnetja sinusov, kopičenja in izkašljevanja bele sluzi, lahko ga čutimo kot slabost, utrujenost, pojavijo se bleda koža, dermatitis in akne.

Krivec za to je lahko genetski zapis (če imajo starejši pari otroka, bo otrok od njih podedoval šibkejši qi), pogosti strahovi, tesnoba, prekomerna spolna aktivnost, telesna ali duševna utrujenost, slabe prehranjevanje navade ali prekomerno uživanje nezdrave hrane. To stanje telesa dr. Ping metaforično primerja z razmetano sobo, polno raztresenih stvari, v kateri se je najprej treba znebiti smeti ali izgnati nakopičene strupe iz telesa. Učinkoviti zeliščni pripravki so: yi yi ren (semena coicis), ma huang (Ephedra sinensis), chenpi (sušene mandarinine lupine) in fu ling.

Sindrom pomanjkanja energije qi v ledvicah

Pomanjkanje energije v ledvicah lahko povzroči hitrejše staranje. Skladno s tradicionalno kitajsko medicino veljajo ledvice za enega od najpomembnejših organov – tako velik pomen, kot imajo pri drevesu korenine, imajo za nas ledvice. Zamislite si jih kot baterijo, ki vas napaja z energijo. Zmanjšanje energije v ledvicah povzročajo dedni geni, čustva, kot so strah in tesnoba, stres, prekomerna spolna aktivnost, telesna ali duševna utrujenost in staranje. Če ledvicam primanjkuje energije, smo videti utrujeni, ker ledvice vlažijo in negujejo vse organe. So trgovina z energijo, uravnavajo reprodukcijo in presnovo vode ter vplivajo na kosti, lase in kožo. Zato so za ta sindrom značilni utrujenost in izčrpanost, potenje, suha vagina, bolečine v spodnjem delu hrbta in kolenih, impotenca, frigidnost, prekomerno uriniranje, občutek strahu, težave z osredotočenostjo, pomanjkanje zaupanja, temni krogi okoli oči, suha koža in lasje brez sijaja ter elastičnosti.

Jejte hrano, ki fizično spominja na obliko ledvic – vse vrste fižola – in tudi hrano, ki med prebavo segreva telo (beluši, listnata zelenjava, prekajene ribe, morski sadeži, tuna, losos, divjačina, leča, oves in proso) ter začimbe, kot so cimet, poper, česen. Priporočljivo je, da pogosteje grizljate oreščke in si pripravite koprivin čaj. Sadje uživajte ​​v zmernih količinah, ker hladi ledvice, s čimer se zmanjšuje pretok energije.

Stagniranje qi energije v jetrih

Zadnji sindrom prehitrega staranja se nanaša na nerazvijanje qi energije v jetrih. Ta organ po tradicionalni kitajski medicini ščiti kri in vzdržuje prost pretok energije qi. "Če jetra delujejo neuravnoteženo, to lahko," pojasnjuje dr. Song Ping, "metaforično opišemo kot blokiran rečni kanal, v katerem voda ne more odtekati." Nalaganje 'kamnov' ali 'smeti' v vaše rečno korito je lahko posledica čustvene disharmonije, zatrte jeze, frustracije, fizične izčrpanosti (še posebej pri ženskah) in pomanjkanja beljakovin v prehrani. Te blokade se kažejo kot slabo razpoloženje, razdražljivost, negativne misli in občutki depresije, slabši apetit, menstrualne težave, otekle in boleče prsi, hiperpigmentacija, tanki in mehki nohti, rdečica.

Kitajska medicina to rešuje z zdravilom Xiao Yao Wan (dobro deluje proti stresu in depresiji, stagnaciji qi v jetrih in postmenstrualnem sindromu), zahodnjaki pa si lahko pomagamo z izogibanjem močno začinjene, vroče in mastne hrane, alkohola, kave in sladkorja ter vseh živil, ki upočasnjujejo pretok vitalne energije. Namesto tega svoja jetra pozdravite s kislimi okusi, ki spodbujajo energijo in povečajo delovanje qi energije. Kisle kumarice, lahki jogurt, kefir, kislo zelje in grenivke naj se na vašem krožniku znajdejo čim pogosteje. Uživajte čim več hrane, ki čisti in deluje umirjajoče na jetra in pomaga nemotenemu pretoku življenjske energije. Sem sodijo: slive, limone, jabolka, mango, radič, zelena, koleraba, por, kumare, špinača, ingver, česen, majaron, bele ribe in školjke ter zeleni čaj, metin in šipkov čaj ter pesin sok.

Celoten članek lahko preberete v tiskani številki Sense december/januar