Ličila, s katerimi prikrijemo leta

Otroški in zelo mlad obraz je lep brez vsakršnih ličil in popravkov, a z leti, ko se nam z modrostjo in izkušnjami na koži nabirajo tudi drobne napake, ko ta postane zrcalo skrbi, neprespanih noči, nepravilne ali nedosledne nege ... je čas za drobne, a natančne popravke kože s pravilnim ličenjem. Pri tem ni nepomembno, kakšne izdelke uporabimo, odločilno vlogo pa igra tudi izbira barv.

Ličila, s katerimi prikrijemo leta (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 10. 2015

S pravilnim izborom ličil lahko zelo učinkovito prikrijemo drobne gubice, neenakomerno pigmentacijo ter izgubo elastičnosti in sijaja. Če bodo ličila neustreznih tekstur in barv, se lahko zgodi, da boste drobne napakice poudarili namesto prekrili. Izogibajte se intenzivnim barvam senčil in šminkam z matiranim videzom. Posezite po svetlih odtenkih, ki obraz osvetlijo in ga osvežijo.

Puder

Namesto pudra v prahu, ki se usede v pore in gube, zaradi česar je koža videti še bolj suha, se raje odločite za obarvano vlažilno kremo ali tekoči puder z lahko, zračno teksturo, ki vsebuje pomlajevalne sestavine in drobne odbojne delce, ki po obrazu enakomerno razpršijo svetlobo.

Previdnost velja tudi pri nanosu – predebel sloj pudra poudari gube. Če se vam zdi, da en tanek nanos ni dovolj, ga lahko dopolnite s še enim, vendar ne pozabite: manj je več. Ko izbirate ustrezen odtenek pudra, se raje odločite za takega, ki je za en odtenek svetlejši od vaše kože, kot da posežete po temnejšem odtenku. Pretemen puder koži doda leta in nas postara, prav tako pa nas napačna izbira odtenka izda na robovih (okoli ušes, lasišča, na bradi, kjer se začne vrat) in učinkuje smešno.

Osvetljevalec

Če vaš najljubši puder ne vsebuje odbojnih delcev ali pa imate preprosto rade malo zdravega sijaja na koži, je osvetljevalec prava izbira za tiste, ki nimajo mastne kože. Mastna koža se sveti že sama po sebi in ne potrebuje dodatnega bleščanja. Osvetljevalec – naj bo v kamnu ali kremni – poskrbi za to, da se obraz odpre in posvetli. Koža z malo sijaja deluje sveža in spočita, le previdne moramo biti, da ga nanesemo na prava mesta in ne pretiravamo s količino.

Nanesemo ga po sredini čela ob lasišču, po sredini nosu in brade ter na jabolka lic, in sicer na koncu ličenja, ko smo že končale tako z nanosom pudra kot rdečila za lica.

Lica

Za zdrav videz izbirajte med rdečili breskove, koralne in tople rožnate barve, če imate topel podton kože, če pa je vaša koža hladnega podtona, posezite po hladnih rožnatih odtenkih. V mislih imejte, da boste videti najlepše, če boste z barvo rdečila oponašale naravno rdečico. Za naraven videz je pomembno, da ne nanesete preveč rdečila – pred nanosom barve rahlo pihnite v čopič, da odpihnete odvečne pigmente. Če se vam zdi končen videz barve premalo opazen, lahko z novim nanosom stopnjujete intenzivnost.

Za zelo suho kožo so primernejša kremna rdečila, le malo več spretnosti je potrebne pri nanosu.

Oči

Pretemni odtenki senčil in uporaba tekočega črtala lahko povzročijo utrujen in pretirano strog videz, ki naši koži doda leta. Posegajte po naravnih odtenkih senčil, tako kot pri rdečilih za lica pa sledite svoji naravni obarvanosti kože. Ustrezna barva ličil, ki dobro učinkuje tako z barvo oči, polti in las, ima velik pomen pri tem, da bomo videti naravno, a hkrati lepo. Namesto tekočega črtala je mehak svinčnik za oči veliko boljša izbira, saj je njegov nanos mehkejši, tekstura pa nam omogoča, da ga lahko po želji tudi zabrišemo in s tem še bolj omehčamo videz.

Trepalnice se z leti redčijo, a imamo dandanes na voljo veliko maskar, ki naredijo odličen volumen, prav tako pa je na voljo tudi veliko baz, ki jih nanesemo pod maskaro in poskrbijo za okrepitev rasti kot tudi trenutnega volumna. Mogoče opažate, da je črna maskara premočna ali da je vaš videz z njo preveč nenaraven? Poskusite rjavo, sivo ali temno modro, presenečene boste, da bodo trepalnice prav tako poudarjene, videz pa mehkejši in lepši.

Ustnice

Odločajte se za svetlejše odtenke, saj temni, in, po možnosti matirani odtenki poudarijo drobne gubice ter dajo ustnicam strog videz. Šminka ali bleščilo naj bo skladno z vašim barvnim hladnim ali toplim tipom, držite pa se vodila, da močneje poudarite ali ustnice ali oči, ne pa obojih hkrati. Da barva ne bi ušla čez rob ustnic v drobne gubice, uporabite svinčnik za obrobo v barvi, ki je čim bolj podobna šminki ali naravni barvi ustnic.

Tekst: Katarina Mihelič Bajt, Magda Dežđek