Naravna lepota je in!

Vse več zvezdnic in navadnih Zemljak se srečuje z nepredvidljivimi stranskimi učinki lepotnih operacij, botoksa in drugih agresivnih in nenaravnih lepotnih tretmajev. Škoda je žal velikokrat nepopravljiva, telo se agresivnih posegov, umetnih vsadkov in močnih kemikalij brani pač po svoje.

29. 7. 2011

Učinek je velikokrat žal ravno nasproten od želenega – nenaraven videz, izmaličeni deli telesa, zdravstvene in čustvene težave … Ne govorim o splošnem zavračanju lepotne kirurgije in drugih lepotnih tretmajev, v mislih imam mero in zdravo pamet pri njihovi uporabi. Govorim o odvisnosti od lepotnih posegov, obsedenosti z zunanjim videzom, ki je vedno kompenzacija za nizko samopodobo, pomanjkanje resnične, naravne samozavesti … Marsikatero »lepotno napako« in psihološki kompleks, ki ga ta povzroča, bi se dalo rešiti po v vseh pogledih bolj zdravi in naravni poti.

Vsiljene predstave o lepem

Mediji krojijo naša prepričanja, ideje, predstave … in enako je s predstavo o lepoti človeškega bitja. To odrejajo modni trendi. Na enem koncu sveta velja za lepo nekaj povsem drugega kot na drugem. Enako je s časovnimi obdobji. V baroku zaželena polna ženska danes verjetno ne bi spadala na naslovnico najbolj branih svetovnih revij. Zakaj? V naše misli so se ugnezdile predstave popolnih prsi, zadnjic, stegen manekenk in zvezdnic, velikokrat umetno »popravljenih« z lepotnimi posegi in preprostim računalniškim programom, ki omogoča vse – zmanjšanje nosu, odpravo celulita, povečanje prsi. Vse to v samo nekaj minutah, ampak seveda samo na fotografiji.

Realnost je velikokrat drugačna, kar dokazujejo fotografije zvezdnic, ki jih ujamejo nepripravljene »v jutranjem videzu povprečne Zemljanke«. Seveda spet ne govorimo na splošno, veliko zvezdnic odlikuje zdrav, naraven videz, ki je plod ozaveščenost, zdravega življenja, skrbi za dušo in telo, zdrave prehrane, gibanja, sproščanja in pozitivne naravnanosti do življenja. Seveda imajo v vsem pomembno vlogo tudi geni in mogoče dobra karma, ki je žensko obdarila s popolnostjo … ampak vseeno za svoj videz največ lahko storimo same. In, da ne bomo dele krivice moškim, ki jim modni trendi tudi vse manj prizanašajo – enako velja tudi za njih.

Smo civilizacija, ki stavi na zunanji videz in površje

Naša kultura je kultura hitrost. Vse se dogaja hitro, tehnološki razvoj, življenje … in večina povprečnih Zahodnjakov nas je še kako ujeta v to kolektivno kolesje. Ta hitrost terja površinskost, za poglabljanje in odkrivanje resnične vsebine nam preprosto zmanjkuje časa. In če prenesemo ta pojav na lepoto, dobimo instant hitre rešitve, ki pa imajo, kot že rečeno, vse bolj očitne, nasprotne in škodljive posledice. Lepotni tretmaji ponujajo hitre učinke. Vsi poznamo kreme in pripravke za odpravo celulita in gubic v nekaj dneh, da o drastični in hitri spremembi, ki jih obljublja lepotna kirurgija in botoks tretmaji ne govorimo … Mamljivo, ni kaj. Preživeti nekaj bolečin, neprijetnosti in se prebuditi v nov dan s povsem novim oprsjem zapeljive in polne 20-letnice …

Na površju seveda. Resnična lepota ženske nima ničesar z umetnimi vsadki v prsih, je naravna, celostna, dovoljuje kakšno nepopolnost, jo zna spremeniti v svoj adut, ki dela žensko posebno in drugačno od drugih. Resnična lepota ženske ni samo kozmetični popravek, spretno nanesen puder, ki prekrije nepravilnosti.

Resnična lepota je veliko več … Je tisti skrivnostni sij, energija, karizma. Je resničen, naraven »gloss« videz, le da tokrat »gloss« ni stvar nanašanja umetnih pripravkov z »gloss« učinkom, ampak naravno »gloss« stanje vsega našega bitja. In tako stanje s sabo prinese tudi naravno fizično lepoto. Ko se počutimo dobro, sta fizična lepota in privlačnost naravna posledica.

Dijana Tara Sever