Naravna lepota

Naravna lepota odraža uravnoteženost telesa in duha. Prava kozmetika pa z upoštevanjem naravnih ritmov kože to lepoto ohranja in varuje.

8. 10. 2010

Vse pogosteje se srečujemo z izrazi naravno, organsko in bio. Pravzaprav nas te oznake s polic trgovin ali spletnih vsebin nagovarjajo bolj napadalno kot druge in intenzivneje kot kdajkoli prej. Ker zakon pravi, da besedo naraven lahko nosi vsak izdelek, ki vsebuje vsaj dva odstotka naravnih sestavin, toliko težje med vsem, kar se prodaja, izberemo tisto pravo in kakovostno kozmetiko. Preberite nekaj nasvetov, da boste lažje prepoznali, katera lepotila so kakovostna in kaj pravzaprav kupujete.

Tudi če je na embalaži kozmetičnega izdelka označeno povsem oz. stoodstotno naravno, to še ni zagotovilo, da v rokah držite dobro stvar. Pomembno je prebrati sestavine, zapisane na embalaži, ker tako ugotovimo, v kakšnih količinah so zastopani določeni naravni izvlečki v izdelku.

Pametno pa je tudi vedeti, s kakšnimi postopki so bili obdelani, konzervirani in stabilizirani, saj z nekaterimi popolnoma izgubijo svoje značilnosti oz. kvalitete. Dobra naravna kozmetika mora zadovoljiti določene standarde.

Vsak proizvajalec, ki jih dosega, se bo z njimi rad pohvalil, zato svoje izdelke označi s certifikati priznanih ustanov; certifikat BDIH zagotavlja naravno poreklo, kakovost in neškodljivost proizvoda, ki ga po strogih kriterijih podeljuje organizacija BDIH (Nemško združenje proizvajalcev in trgovcev za farmacevtske proizvode, dodatke k prehrani, izdelke za osebno higieno in zdravstveno nego).

Oznaka Ecocert (Evropska organizacija za organsko kontrolo in certificiranje) nadzoruje sestavine in označuje organsko proizvodnjo brez uporabe kemikalij.

Certifikat Demeter je oznaka za biodinamično proizvodnjo po doktorju Rudolfu Steinerju. Na trgu je vse več znamk, ki imajo proizvode, označene s temi certifikati, najbolj poznani in uveljavljeni so: Dr. Hauschka, Lavera, Logona, Weleda, Melvita, Bio Beaute ... Na voljo so v bolje založenih lekarnah, drogerijah in trgovinah z naravnimi izdelki.

Filozofija naravne kozmetike

Dobra naravna kozmetika upošteva, da se na koži, laseh, nohtih odraža lepota duha in nežna, a redna vsako­dnevna nega. Koža je zelo aktiven organ; ščiti celotno telo, sodeluje pri dihanju, uravnavanju telesne temperature, deluje kot čutilo ... Naloga naravne kozmetike je, da ji to olajša in ne oteži. Naravna lepotila morajo slediti biolo­škemu ritmu kože in spodbuditi njene samoobnovitvene funkcije. Glede na to, ali so izdelki pripravljeni iz samoniklih rastlin iz ekološko čistih področij, biodinamično vzgojenih zdravilnih rastlin ali so organski, je naravna kozmetika lahko ekološka, biodinamična ali organska.

Ekološka kozmetika

Pogosto jo imenujemo tudi naravna kozmetika. Izključuje prisotnost kemikalij in umetnih konzervansov (parabenov, formaldehidov), emulgatorjev, barvil in dišav, silikona, parafina. Najpogosteje se uporabljajo ročno pripravljeni izvlečki zdravilnih rastlin, rastlinska in eterična olja, naravni voski, voda in alkohol, ki je nastal pri ekstrakciji rastlin. Namesto sintetičnih konzervansov vsebuje eterična olja, rastlinski alkohol ali propolis.

Proces proizvodnje mora biti hiter in preprost, da naravni materiali ohranijo čim več kakovostnih lastnosti in da so sestavine končnega izdelka čim bolj podobne sestavi izvornega rastlinskega materiala. Naravna kozmetika ni testirana na živalih.

Pakirana je v ekološko sprejemljivi embalaži, razpoznavni tudi po tem, da preprečuje, da bi se izdelek pokvaril, in podaljša rok trajanja (do treh let); namesto v lončku je  vsebina shranjena v tubi ali steklenički s posebnim zapiranjem.

Organska kozmetika

Kaj pravzaprav pomeni organsko? S tem pojmom označujemo izdelke, narejene iz naravnih, organsko vzgojenih surovin ali divjih rastlin iz ekološko čistih področij. Zemlja, na kateri vzgajajo organske rastline, ne sme biti obdelana s pesticidi in umetnimi gnojili. Certifikat potrjuje kontrolirano naravno poreklo sestavin in zagotavlja, da je izdelek popolnoma naraven, brez konzervansov, umetnih barvil, dišav, parabena. Ni testirana na živalih. Na izdelku morajo biti zapisane vse sestavine. Ta certikfikat označuje visoko kakovost in neškodljivost izdelka.

Biodinamična kozmetika

Biodinamično poljedeljstvo je vrsta organskega poljedelstva, ki temelji na antropozofskih spoznanjih dr. Rudolfa Steinerja (1861–1925). Predpostavljal je, da imajo tako kot človek in živali tudi rastline svojo osebnost – posebnost. Biodinamično kmetijstvo je zaprt sistem, katerega ključ je samozadostnost. Tak vrt npr. sam proizvede večino semen in komposta. Zelo pomembno je ročno obdelovanje, saj ohranja vez med naravo in človekom. Ne glede na to, ali so rastline namenjene prehrani ali negi, pomembno je, da pri njihovi vzgoji in žetvi sledijo ritmom narave, predvsem po luninem koledarju.

Osnovno pravilo je: vse kar se mora razvijati in rasti, je narejeno v obdobju rasti oz. debeljenja lune, vse kar se mora zaustaviti oz. odmreti, pa je narejeno v obdobju praznjenja lune. Vrtnarji uporabljajo različne zeliščne pripravke, ki pomagajo k boljši razgradnji komposta in večajo odpornost rastlin na razne bolezni in škodljivce. Biodinamična vzreja je usmerjena k skladnosti z okoljem in drugimi organizmi, zato ga ne siromaši, temveč bogati. Biodinamični proizvodi imajo certifikat Demeter, ki je najvišja stopnja organskega poljedelstva na svetu.

Sprehodite se po drogerijah, lekarnah, trgovinah z zdravimi in naravnimi izdelki, kjer boste našli lepotila, ki bodo za vašo lepoto poskrbela na zdrav način.

Maja Pakić
Fotografije: Marko Grubišić, Maja Danica Pečanić, Marko Radosavljević, Aleksander Štokelj