Naravna kozmetika namesto skritih škodljivih kemikalij!

Prhanje z gelom, šamponiranje, uporaba balzama, umivanje zob z zobno pasto, pa nanos tonika, kreme proti staranju in ličil - vse te aktivnosti se zdijo mnogim tako zelo vsakdanje in veliko prelahko dostopno, da skorajda ne pomislijo, da bi jim kaj od tega lahko tudi škodilo.

Naravna kozmetika namesto skritih škodljivih kemikalij! (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2015

Pa vendar strokovnjaki trdijo, da naj bi se povprečni človek vsako jutro ob vsakdanji rutini negovanja srečal z okoli sto kemikalijami, četudi na nalepkah izdelkov piše, da vsebujejo naravne sestavine. In največji problem pri vsem skupaj je, da naj bi se skozi čas v našem telesu te kopičile in nihče pravzaprav ne ve, kakšni bodo končni rezultati.

Ličila in izdelke za nego telesa povezujejo z alergičnimi reakcijami, zastrupitvami jeter, nevrološkimi in prebavnimi motnjami, spremembo imunosti, motnjami hormonskega ravnovesja, povzročitvijo kardiovaskularnih in drugih bolezni, tudi raka, preveliko občutljivostjo, vplivi na mišice, reproduktivnostjo in celo razvojem zarodka. Krive naj bi bile sestavine, ki jih telo pridno vsrka s površine kože. Strokovnjaki univerze Stirling na Škotskem pravijo, da ne bodo kar tako izginile: »Pesticidi so vzrok za motnje imunskega sistema pri milijonih ljudi po svetu. 25 odstotkov kemikalij je nevrotoksinov, povezanih z naraščanjem bolezni možganov

»Nekatere raziskave kažejo povezavo med konzervansi, kot so parabeni, in rakom na dojkah,« je ob priliki povedala Daria Myers, ena od ustanoviteljic kozmetične hiše Origins in njena globalna predsednica, »toda vsako negativno študijo ovrže pozitivna, ki pravi, da so konzervansi neškodljivi. Pred dvajsetimi leti so bili parabeni veliko odkritje, danes jih umikajo iz kozmetičnih izdelkov. Namesto njih uporab­ljamo na primer esencialna olja, vendar jih še preizkušamo. Ni čarobnega konzervansa, ki bi deloval povsod.«

Parabeni (metilparaben, etilparaben, propilparaben, isobutilparaben, butilparaben, benzilparaben) naj bi rušili delovanje človeškega organizma; povezujejo jih z razvojem raka na dojkah, resnimi poškodbami ploda, vplivi na reproduktivne težave, neplodnostjo, spremembami hormonskega ravnovesja, alergijami. Posnemali, blokirali, motili naj bi delovanje hormonov; med njimi najbolj ženski spolni hormon estrogen, ki usmerja rast in delitev celic v dojkah, najdemo podatke na spletni strani www.parabeni.com. Povzročili naj bi motnje v delovanju celotnega endokrinega sistema. Posledice parabenov, ki jih najdete skoraj v vsakem komercialnem negovalnem in kozmetičnem izdelku, naj bi bile torej brezmejne.

Daria Myers tudi priporoča, da se izogibamo tudi izdelkom, ki vsebujejo dioksin (toksična snov iz družine halogeniranih organskih spojin), propilen glikol, sulfat sodium lauryl, umetna barvila in dišave, para-amino-benzojevo kislino ali PABA, DEA (razkužila, narejena na njegovi osnovi, naj bi povzročala raka na jetrih in ledvicah) in nafto, ki je nerazgradljiva. 

kozmetika

V kolikor vas je slednje presenetilo, si več o tem preberite na spletni povezavi:

Vabimo pa vas k branju tudi: