Nas ličila pomladijo ali postarajo?

Nanašamo jih z namenom, da bi izgledale čimbolj sveže in mladostno. Raziskave so pokazale, da pravilna uporaba spremeni vtis o naši dejanski starosti. Preverite, v kateri življenjski dobi to še posebej drži!

Nas ličila pomladijo ali postarajo? (foto: Pete Bellis, Unsplash) Pete Bellis, Unsplash
3. 11. 2018

Ličila so ustvarjena za to, da poudarijo naše naravne atribute in zakrijejo morebitne 'nepravilnosti' na koži. Kljub temu se verjetno vse spominjate dni, ko ste hotele za vsako ceno delovati starejše? Eksperimentiranja s pudri presvetlih ali pretemnih odtenkov, da ste izgledale bodisi kot da živite v solariju bodisi kot da vaša koža ni dovolj prekrvavljena? Pa vpadljivih senčil za veke v najstniških letih, zaradi katerih vas je kak sorodnik morda v hecu pobaral, če ste se sodelovali v pretepu?

Leta tečejo in vsaka zase slej ko prej spozna, kakšen videz ji ustreza in kako z izbranimi izdelki poudariti svojo osebnost. Zdaj verjetno že imate najbolj priljubljeno podlago in točno veste, katera maskara je kot ulita za vaše trepalnice. Veselite se, ko odkrijete rdečilo za ustnice, ki jih ne zlepi in izsuši, pač pa poudari vašo polt ter avtomatično izpostavi vašo barvo oči. Če že prehajate v obdobje zrelosti, boste navdušene nad podatkom, da vas uporaba ličil dejansko vizualno pomladi!

Ličila pomladijo ženske srednjih let

Raziskave, kjer so testirali ženske različne starosti, ki so se najprej pokazale brez ličil in nato v 'polepšani' verziji, so potrdile, da 40- in še posebej 50-letnice, ki nosijo ličila, delujejo mlajše. V povprečju jim je mejkap odvzel 1 leto in pol. Zanimivo je bilo odkritje, da 30-letnice niso dajale zavajajočega vtisa o svoji starosti, ne glede na to ali so bile naličene ali ne. Ženske v dvajsetih letih pa so s šminko vse po vrsti delovale starejše, kar je potrdilo tudi tezo, da ljudje uporabo ličil povezujemo z videzom odraslosti.  

Ličila so lahko naš zaveznik

Leta gor ali dol, bistveno je, da se zavedamo svoje unikatnosti in da se sprejemamo, takšne, kot smo. Če nam lahko ličila malce pomagajo, da se počutimo lepe, pa še toliko bolje!

Vir: British Journal of psychology

Preberite še: