Navdih iz Španije

V domačem okolju pričarajte navdihujoč, mediteransko rustikalen slog. Pri urejanju španskega doma ne pozabite, da je španski slog lep, živahen, drzen in sončen. V njem pa naj ne manjka dobra španska glasba.

18. 8. 2012

Lepota naravnih materialov

Glavne značilnosti rustikalnega sloga so vsekakor uporaba naravnih materialov, denimo lesa na tleh in stropu, pohištvo iz malo obdelanega lesa, stenska obloga iz kamna in kamin iz opeke.

V španskem domu so tla lesena ali obložena s keramičnimi ploščicami. Pozimi rdeča in oranžna terakota, ki sta barvi ognja in življenja, lahko domu ponujata svojevrstno toplino. Stene in tla opremimo s preprogami in tapiserijami z etno motivih. Živahni vzorci in pisani motivi bodo ustvarili prijetno, domače, prijateljsko in toplo vzdušje.

Kakšno pohištvo potrebujete?

Premišljeno izberite zanimive kose pohištva. Odločite se za velike lesene kose pohištva, ki so tudi bogato okrašeni z zaobljenimi črtami in vzorci, denimo velik vintage predalnik, omaro ali atraktivno posteljno vzglavje.

Zofe in fotelji so običajno obloženi z mehkim tekstilom, še bolj pa se rustikalnemu vtisu približamo z zofo iz naravnega ali umetnega usnja, medtem ko po tleh razgrnemo preprogo iz naravne živalske dlake. Zelo rustiklano deluje tudi pohištvo, izdelano v vintage slogu, še posebno elementi iz temno obarvanega mahagonija.

Španski dekor

V kuhinji izpostavimo le nekaj večjih kosov pohištva, ti naj bodo leseni, preprostega, a lepega videza in v temnejših odtenkih. Omare in kredence bodo s kovinskimi ročaji postale nekoliko bolj elegantne. Močne barve in težo železa bomo omehčali s tkaninami, glinenimi posodami, lesom in bakrom.

Za čim bolj popolno posnemanje tega sloga je smiselno odmisliti ves sodobni moderni interjer in tudi dekor. Rustikalni slog se drži bolj minimalističnega pravila 'manj je več'. Zato mora biti notranja oprema skrbno izbrana in nameščena na ustrezno mesto.

Pri dekorju zato ne pretiravajmo, pomembno je, da izberemo le nekaj večjih okrasnih loncev za rože in kakšno veliko vazo, ki bo dala prostoru močnejši pečat.

Naredimo sami

Ker naj bi dom, opremljen v rustikalnem slogu, človeka usmerjal k naravi in k njeni prvinskosti, izdelke - če le znamo in zmoremo - izdelajmo sami in pri tem ohranimo čim več njihovih naravnih lastnosti.

Obvezni kos

Simpatično prepleten list, s katerim se ohlajate v vročih poletnih dneh. Velik je ravno prav, da lahko z vami potuje, kamorkoli se odpravite.

Pletena košara za perilo iz pletenega bambusa. Sodobna oblika košare s priročnim pokrovom da prostoru posebno očarljivost.

'Grobost' naravnih materialov v rustikalnem stilu dopolnjujemo z zavesami in blazinami iz naravnih tkanin, kot so bombaž, konoplja, lan in volna.

Zanimiva dekoracija prav vsakega prostora v vašem domu. Stenske ure so nepogrešljiv kos opreme vsake prijetne sobice. Z njimi popestrimo marsikatero steno in olepšamo prostor.

V prostor dodajte še oblazinjeno pohištvo, na primer tudi večje in manjše klopi ali oblazinjene stole, na katerih se prepletajo umetniški motivi in vzorci.

Barvito sveže

Cvetje kot vsakodnevna dekoracija vašega doma ali poslovnega prostora. Zelene in cvetoče sobne rastline in okrasne lončnice so lep, naraven okras vašega doma ali pisarne. Lončnice v nenaravno okolje, tako domače kot poslovno, vnašajo naravno lepoto ter nas pomirjajo in sproščajo.

Nočno življenje

Ker se špansko življenje odvija v pozen večer in se zavleče dolgo v noč, je za ustvarjanje španskega vzdušja nujno treba vnesti zadostno število lestencev, stenskih luči ter stenskih in običajnih svečnikov. Za ustvarjanje španskega vzdušja naj bodo tudi ti iz kovanega železa.

Navdih

Pri opremljanju španskega doma imejmo v mislih lepe, rustikalne španske vile s sončnimi terasami in pokritimi dvorišči, na katerih se odvijajo sieste (popoldanski počitki) in fieste (zabave) ter velika družinska srečanja.