Ekodekor: ideje za 'zeleno' zavijanje daril

17. 12. 2012
Deli
Ekodekor: ideje za 'zeleno' zavijanje daril

Z obdarovanjem razveselimo tiste, ki nam veliko pomenijo, če smo pri zavijanju daril ustvarjalni, pa ta dobijo še osebni pečat. Za letošnje praznike presenetite druge, pa tudi sebe.

Zavijanje

Ko odvijemo vsa darila, za nami pogosto ostane kup smeti, ki jih, utrujeni in uspavani od prazničnega vzdušja, ne recikliramo, temveč jih odvržemo v koš, ki nam je najbližje. Da se to ne bi zgodilo tudi letos, darila zavijte v nekaj, kar bo vašim bližnjim prišlo prav tudi po božiču. Darila spravite v vrečke iz blaga, ki jih lahko izdelate iz starih namiznih prtov, brisač, stare posteljnine ali iz drugega blaga. Tako okrasni ovojni papir ne bo končal v smeteh, obdarovanci pa bodo vrečke lahko spet uporabili.

Ekodekor

Škatli dajte osebno noto: pleteno rokavičko, okrasno drevesce ...

Pakirajte v stare škatle ali tetrapake. Ko boste darilo zavijali, imejte v mislih tudi značaj osebe, ki ji je namenjeno. Za prijatelja pustolovca darilo zavijte v zemljevid ali v avtokarto, za teto, ki rada kuha, v časopisni papir, na katerem so recepti, za ljubiteljico umetnosti pa v star koledar z Van Goghovimi slikami.

Tako zavito darilo ne more ostati neopaženo, pa tudi na okolje niste pozabili.

Tako zavito darilo ne more ostati neopaženo. In kar je najpomembneje: niste pozabili na okolje.

 Če se boste kljub vsemu odločili za okrasni papir, poiščite takšnega iz recikliranega papirja in nanj ne lepite plastičnih izdelkov, ki bi reciklažo lahko otežili. Kupujte darila, ki vsebujejo čim manj embalaže.

Ekodekor

Okrasek na darilu je lahko tudi užiten.

Pri zavijanju nikakor ne pozabite na sporočilce, napisano z roko, saj boste s tem darilu dali osebno noto.

Ekodekor

Čisto navaden trakec lahko naredi veliko večji vtis od ekstravagantne škatle. Pomembno je tisto, kar je v srcu.

Ekodekor

Ure, ki jih med okraševanjem doma za prazničen čas preživimo s svojimi bližnjimi, so veliko lepše preživeti čas od ur, ki jih zapravimo med drvenjem po trgovinah. Skupaj se poigrajte z okraševanjem doma in posvetite posebno pozornost malenkostim, zaradi katerih bo ta kar izžareval vašo ekološko ozaveščenost. Plastika, kovina, steklo in elektrika imajo naravno alternativo. Naj vam bodo naše zamisli v navdih.

Vlogo svečnika lahko odigra izdolbeno sadje ali zelenjava (jabolko, paradižnik, krompir, cvetača, ananas, artičoka). Sveče naj bodo iz čebeljega voska ali pa kupite takšne iz sojinega olja. Osveževanje zraka z dišečimi svečami iz parafinskega voska lahko škoduje zdravju. Sveče z dišečimi olji proizvajajo saje in lahko sproščajo rakotvorne snovi, kot sta benzen ali toluen. Priskrbite si varnejše sveče, ki zgorevajo brez sproščanja strupenih plinov.

Pršila za dom niso nobena konkurenca vonjavam, ki jih oddaja kombinacija žbic in pomaranč. Nageljnove žbice, zapičene v pomarančo, sadež spremenijo v oranžen planet, ki so ga poselile zvezde, v osvežilnih vonjih pa boste uživali več tednov.

Barvite lučke, ki krasijo dom, porabljajo energijo. Na vrvico nanizajte pisano suho sadje, kot so brusnice, marelice, fige in slive, pa tudi pokovko. Z njimi okrasite vrata, božično drevesce ali balkon, kjer bodo v slast lačnim pticam.

Občutljive kroglice so izdelane iz stekla in se, če padejo, razbijejo na tisoče ostrih koščkov. Nadomestite jih s cimetom, suhimi kolački in z mandarinami. Kupite mini mandarine in limone, jih posušite in obesite na drevesce. Cimetove palčke obesite na drevesce z žametastimi vrvicami. Testo zlahka oblikujemo v unikatne okrasne figurice. Figurice najprej specite, nato jih pobarvajte z naravnimi barvili. Za rdečo ali vijoličasto v vodi skuhajte čebulno lupino. Za zeleno skuhajte špinačo ali peteršilj. Rdečo boste dobili s sokom rdeče pese. Za modro prekuhajte nekaj listov rdečega zelja.

Iz papirja, starih časopisov, fotografij in kartona izdelajte čestitke. Nanje nalepite mah in liste, največ pozornosti pa posvetite sporočilcem, saj bodo ta naredili veliko večji vtis kot vsi drugi okraski.

Kristina Ivčić, Fotografije: Mare Milin

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"