Vloga notranjih organov pri lepoti

Po tradicionalni kitajski medicini lepota prihaja od znotraj. Pravzaprav Kitajci verjamejo, da je zunanji videz močno povezan z zdravjem petih notranjih organov – srca, jeter, vranice, pljuč in ledvic – ki delujejo dobro, ko življenjska energija qi in kri tečeta normalno oz. ko je delovanje vseh harmonično in uravnoteženo.

3. 10. 2013

Vloga vsakega od organov pri lepoti in mladostnemu videzu:

Srce

Koža telesa, predvsem obraza, je polna krvnih žil, njena prekrvavitev pa je odvisna od tega, ali je delovanje srca in življenjske energije qi normalna ali ne. To ima pomemben vpliv tudi na barvo kože obraza, npr. pri slabem delovanju srca je koža bleda. Nasprotno pa dobro delovanje srca in višek energije qi koži da svežino in lepo rožnato barvo ter normalno navlaženost.

Pljuča

Pljuča prenašajo iz zraka v telo qi ter ga dovajajo v organe, npr. kožo, lase. Posledično vlažijo kožo in ji dajejo lesk. Koža je organ, občutljiv na vremenske spremembe, a obrambni qi, ki kroži med mišicami ter poltjo in s katerim pljuča upravljajo, je zelo pomemben pri zaščiti kože pred zunanjimi vplivi. Če pljuča ne upravljajo dobro z obrambnim qijem, bodo koža in lasje suhi. Prav tako se slabo delovanje pljuč izraža v rdečici oz. pretirano pordeli koži.

Vranica

Vranica nadzoruje kri in mišice. Poleg tega pretvarja hrano v qi in iz hrane ustvarja kri, ki prinaša vlago in pomembne sestavine koži, in ji tako daje sijaj. Če vranica svoje naloge ne opravlja dobro, koža postane suha, bleda, izžeta in rumena kot slama. Mišice ne dobijo dovolj energije qi iz krvi, zato propadajo, koža obraza pa ostaja brez mišične podpore. Prav tako sta od dobrega delovanja vranice odvisni polnost in barva ustnic.

Jetra

Jetra skladiščijo kri in jo po potrebi pošiljajo v krvni obtok. Dobro delovanje jeter omogoča lahkotno delovanje možganov, nasmejan obraz in mladostnega duha. Oslabljeno delovanje vodi v depresivno razpoloženje. Če to traja dlje, nastanejo gube, obraz pa je videti zaskrbljen. Jetra so tudi organ, ki vplivajo na kakovost in lepoto nohtov ter na pojav podočnjakov.

Ledvica

So čuvaji vitalnosti in energije ter peč, ki ogreva in krepi vseh pet organov. Dobra dediščina, ohranjena v ledvicah, je jamstvo za odlično kakovost teh organov in temelj dolgega življenja ter dolgotrajnega dobrega videza. Slabo delovanje ledvic povzroča pigmentne madeže, prezgodnji pojav gub, staranje, slabenje in izpadanje las, lomljenje las in izpadanje zob.

Ivona Lerman

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri