10 stvari, ki jih ogledalo ne bi smelo odsevati

1. 7. 2018
Deli
10 stvari, ki jih ogledalo ne bi smelo odsevati (foto: profimedia)
profimedia

Po feng šuju je postavitev ogledala v vašem domu zelo pomembna. Če ga boste obesili na pravo mesto, lahko simbolično podvoji vaše bogastvo, zdravje in srečo. Če pa ga boste postavili napačno, vam ogledalo lahko prinese škodo in smolo.

Pomembno je torej predvsem, kaj konkretno odseva vaše ogledalo. Če bodo v njem vidne reči, za katere bi bilo bolje, da niso, bo namreč ogledalo še podvojilo slabo energijo, ki jo že sami po sebi sevajo nekateri predmeti v vašem domu.

Deset stvari, ki jih vaše ogledalo ne bi smelo nikoli odsevati:

  • vrata in okna,
  • postelja,
  • straniščna školjka,
  • štedilnik oziroma plamen v kuhinji,
  • drugo ogledalo,
  • nered,
  • umazani odtoki in druge neprivlačne reči,
  • ostri vogali pohištva in zidov,
  • vaša popačena ali nejasna podoba,
  • telo najvišjega člana družine, ne da bi v ogledalu bila vidna njegova glava.

Poglejmo, kako najbolje namestiti ogledalo v posameznih prostorih vašega doma.

Na hodniku

Ali ob vstopu skozi vhodna vrata najprej stopite v manjše preddverje oziroma predprostor? V tem primeru je nasproti vhodnih vrat najverjetneje zid, ki blokira pretok energije. Kadar je preddverje zelo majhno, lahko z ogledalom vizualno povečate prostor. Pomembno je, da ga ne postavite neposredno nasproti vrat.

Če boste ob vhodu postavili privlačno ogledalo, boste na najlepši možen način v svoj dom povabili življenjsko energijo oziroma či. Če pa ga boste postavili neposredno nasproti vhodnih vrat, bo či iz vašega doma odšel tako hitro, kot je prišel.

V kuhinji

Nekateri svetovalci za feng šuj priporočajo, da imate ogledalo postavljeno za kuhinjskim štedilnikom, toda to je pomembno le, če štedilnik stoji nasproti vrat. V tem primeru namreč ne vidite ljudi, ki prihajajo in odhajajo iz kuhinje, ogledalo pa vam omogoča, da opazite vsakogar, ki pride ali odide iz nje.

Bolj kot ogledalo vam sicer priporočamo, da malo višje za štedilnikom izobesite odsevne kuhinjske pripomočke ali pa zrcalne ploščice oziroma zrcalno steno. Malo višje jih postavite zato, da v njej ne bo odseval plamen s štedilnika (če imate plinski štedilnik). Zrcalo namreč simbolizira vodo, voda pa je nasprotje ognja.

Najboljše bi torej bilo, da v kuhinji nimate ogledal.

V kopalnici

Sliši se čudno, toda v kopalnici ni nikoli dobro imeti ogledala, še sploh ne postavljenega neposredno nasproti toaletne školjke. Če že, pa je dobro imeti pokrov školjke ves čas zaprt. Najbolje je, da je stranišče povsem ločeno od kopalnice, toda žal to ni vedno mogoče.

Ogledalo pred kopalnico je dobra odločitev, saj potisne energijo stran od kopalnice in s tem preprečuje njeno uhajanje po odtoku navzdol. Hkrati s tem poskrbite, da se či prosto giblje po vseh drugih sobah.

V spalnici

Če ponoči ne morete spati, je po feng šuju za to krivo ogledalo v spalnici. Ogledalo lahko namreč odbija energijo, zaradi česar ste potem vso noč nemirni, budni in zaskrbljeni. Izogibajte se predvsem postavitvi ogledal zraven postelje ali nad posteljo. Če v ogledalu med ležanjem v postelji vidite svojo podobo, to pomeni, da se bo v vaš partnerski odnos vpletla tretja oseba.

Ker so številni ljudje vajeni v spalnici imeti veliko ogledalo, v katerem se lahko v celoti pogledajo, preden odidejo od doma, vam priporočamo, da ga preprosto namestite na notranjo stran vrat omare v spalnici. Tako bo skrito, kadar ga ne boste potrebovali.

Dnevna soba

Najboljša mesta za postavitev ogledala so prav dnevne sobe in jedilnice. Ogledalo, ki odseva hrano na jedilni mizi, podvoji hrano, ki simbolizira obilje in bogastvo. Poskrbite le, da hkrati v ogledali ne bo viden vhod v sobo ali katerakoli vrata in okna. V tem primeru bo namreč obilje skozi vrata ali okna hitro zapustilo vaš dom.

Poskrbite tudi, da v ogledalu ne bodo vidni nered, kupi stare šare, ostri vogali pohištva in sten. Če bo v ogledalu prijeten razgled, ki v vašo sobo prihaja od zunaj, na primer reka, zdravo in obilno rastlinje ali hribi, to pomeni, da se bo po prostoru vašega doma širila čista energija.

Pri tem je treba omeniti, da razgled na drevesa prinaša rast energije, pogled na gore pa prinaša dobro partnerstvo.

Kvadratni stebri

Če imate v dnevni sobi ali bivalnem prostoru postavljen kvadraten steber, to pomeni, da ste vi in vaši bližnji obkroženi z negativno energijo. Steber bo 'izginil', če boste na vse štiri stene stebra obesili ogledala. Poskrbite le, da v ogledalih na stebru ne bodo vidni vrata, okna in nered. Poskrbite tudi, da ogledalo ne bo odsevalo drugega ogledala ali druge odsevne površine, kot je TV-zaslon.

Temni koti

Če imate sobo, v kateri je en del izrazito temačen in vedno v senci, tja obesite ogledalo, ki bo v prostor vneslo več svetlobe. Ogledalo ustvari iluzijo okna, kar obenem simulira či. Temo namreč enačimo s čijem, ki stagnira.

Stopnišče

Ogledalo na dnu stopnišča vam lahko 'odreže' glavo ali noge, zato se izogibajte takšni postavitvi. Če je v ogledalu vidna vaša podoba brez glave, to slabo vpliva na vašo samozavest. Ogledalo morate vedno namestiti na višini, pri kateri se vam ni treba skloniti, da bi videli sami sebe v njem.

Južne stene

Južni vogal ima ognjeno energijo, ogledalo pa vodno energijo. Če boste ogledalo namestili na južno steno, boste s tem iz svojega doma ali dnevne sobe pregnali ognjeno energijo in s tem srečo, ki jo sicer prinaša južni vogal. Obenem vam škodljivo prepletanje ognjenih in vodnih energij lahko prinese nepotrebne prepire, nesreče in smolo.

Strop, ploščice in hodniki

Ogledala, nameščena na stropih, vam močno odsvetujemo. Tudi zrcalne ploščice niso najboljša izbira, saj odsevajo vašo popačeno in razdrobljeno podobo. Prav tako vam odsvetujemo postavitev ogledala na koncu hodnika, kar vsakemu gostu simbolično govori, naj se ne približuje vašemu domu, obenem pa privablja negativno energijo.

Ogledala v vašem domu naj ne bodo razbita ali umazana, temveč sijoča in polna življenja. Izogibajte se izobešanju antičnih, razbitih in ogledal brez okvirjev, hkrati pa poskrbite, da bodo ogledala vedno visela povsem ob steni, ne pa nagnjena naprej.

Preberite še: 

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije