Supermoč timijanovega medu

Pred iznajdbo antibiotikov so v medicini pogosto uporabljali timijanovo olje. Zakaj se ne bi vrnili po modrosti preteklosti? 

Supermoč timijanovega medu (foto: melvita) melvita
20. 3. 2017 | Promocijsko sporočilo

Je vaša koža razdražena? Ali se slabo odziva na vročino in vodo? Je zategnjena ali srbeča? Se lušči ali morda lupi? Je medla? Vaša koža je žejna. Vendar pa ne potrebuje samo vlaženja; morate jo tudi nahraniti. Zaradi škodljivih dejavnikov, kot so mraz, sonce, utrujenost, ličila, onesnaženje in jemanje zdravil, je koža razdražena in ima oslabljen hidrolipidni zaščitni plašč. Zato potrebuje vlažilno, hranilno, obnavljalno in poživljajočo nego. Narava je našla rešitev: timijanov med.

Timijanov med: obnavljalna moč narave

Pred iznajdbo antibiotikov so v medicini pogosto uporabljali timijanovo olje – zaradi njegovih antiseptičnih lastnosti so z njim prepojili obveze, izdelovali pa so tudi poparke za lajšanje vnetega grla. Danes je timijanov med predmet naprednih medicinskih raziskav, ki so pokazale, da ima ta vrsta medu izjemno močno blagodejno delovanje.

Glavna lastnost medu je sposobnost obnavljanja

Profesor Bernard Descottes iz univerzitetnega kliničnega centra v francoskem kraju Limoges je 25 let preučeval lastnosti medu in sodeloval s približno 3000 pacienti. Raziskave, ki jih je opravil skupaj s kolegi, so pokazale, da je med vsemi vrstami medu ena, ki jih prekaša po blagodejnem delovanju – to je timijanov med.

»S poskusi smo ugotovili, da je timijanov med zaradi svojih zdravilnih lastnosti in močnega antibakterijskega delovanja najboljši med za naše paciente. Z uporabo timijanovega medu se koža dvakrat hitreje zaceli v primerjavi z običajnimi obvezami iz gaze.«

Tudi dr. Becker, zdravnik splošne medicine, predsednik Frankofonske zveze za apiterapijo (AFA) in francoskega čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra v Mosellu (CETAM) se pridružuje pozitvnim izkušnjam s timijanovim medom: 

»Kot zasebni zdravnik sem zdravil na tisoče pacientov z različnimi težavami, še posebej pa me je zanimalo zdravljenje suhe in poškodovane kože. Glavna lastnost timijanovega medu je sposobnost obnavljanja. Spodbuja delovanje kože, jo vlaži in izboljšuje njeno prožnost. V nekaterih primerih lahko kožo tudi pomirja in zagotavlja blažilen učinek.«

Na kaj moramo biti pozorni?

Dr. Becker obrazloži: »Med lahko razdelimo v dve kategoriji: ekološki med in navadni med. V drugo kategorijo spada tisti med, ki nima nujno sledljivega izvora ali potrjene kakovosti. Nekateri izdelki iz te kategorije so celo ponarejeni. Pravzaprav je 30 do 40 % medu slabše kakovosti, kot trdijo njegovi proizvajalci. Ekološki med pa mora ustrezati strogim predpisom. Za pridelavo morajo biti zagotovljeni dobri pogoji, med pa mora imeti določene organoleptične lastnosti, ki jih preverjamo v svojem laboratoriju.«

Ekološki timijanov med je s svojimi izjemnimi hranilnimi in obnavljalnimi lastnostmi glavna zvezda kolekcije Nectar de Miels francoske organske kozmetike Melvita. Med, ki ga uporabljajo, so preučili z vrsto raziskav in analiz – med njimi je bilo kar petnajst raziskav o timijanovem medu – in se tako prepričali, da je vrhunske kakovosti. Melvitin ekološki timijanov med izvira iz naravnega rezervata La Sierra de Cebollera v Španiji. Toči ga čebelarska družina, ki je v zadnjih treh generacijah oskrbovala že skoraj 4000 čebeljih panjev. V tej naravni enklavi, obkroženi z gorami, čebele pridelujejo ekološki med najvišje kakovosti.

Melvita je svoje učinkovite blažilne formule obogatila še z drugimi aktivnimi sestavinami iz narave, ki suho in poškodovano kožo navlažijo, nahranijo in obnovijo. Žametne kremne teksture se hitro vpijejo v kožo in jo razvajajo z blagodejno nežnostjo.

Kolekcija Nectar de Miels je že na voljo v spletni trgoviniwww.melvita.si in na prodajnih mestih Nama, Maxi, Müller, Vita Care ter v izbranih poslovalnicah Lekarne Ljubljana.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri