Urejevalka vrtov o iskanju harmonije celote in skladja lepote

Čeravno smo ženske tudi sicer menda velike ljubiteljice rož, urejenih vrtov in ličnih domovanj, pa je tovrstna ljubezen pri Nataši Lotrič, profesionalni načrtovalki, urejevalki in vzdrževalki vrtov in okolice, še nekoliko globlja.

Urejevalka vrtov o iskanju harmonije celote in skladja lepote (foto: arhiv Nataša Lotrič) arhiv Nataša Lotrič
12. 3. 2011

Nataša Lotrič, sicer vrtnarski tehnik in cvetličar, v svojem poklicnem vsakdanu pa pogosto tudi prostorska načrtovalka, svetovalka in urejevalka, je predvsem človek, ki ga odlikuje prefinjen občutek za usklajenost in harmonijo energij živega in neživega v prostoru. Številne ideje, ki se ji sproti porajajo, udejanja skozi kreativne impulze in praktična znanja v širšo, a povezano celoto in ultimativno primarno lepoto.

Z Natašo smo govorili tako o njenem delu urejevalke vrtov in okolice, kot tudi trenutno najbolj popularnih sobnih in okrasnih vrtnih rastlinah v Sloveniji, razkrila pa nam je tudi kar nekaj feng šui smernic, ki jih boste lahko s pridom uporabili pri urejanju lastnih vrtov, balkonov in teras.

A kako se je vse skupaj začelo?

"Ko sem bila stara štiri leta, smo se iz mesta preselili na deželo, v hišico z vrtom. Že pri svojih petih letih sem tako želela in dobila svoj kotiček na vrtu, kamor sem zasadila svoje prve zvončke, trobentice, vijolice, kronice …, ki sem jih nabrala ob sprehodih po bližnjih pešpoteh ob travnikih. Ta kotiček v vrtu mi je iz leta v leto pomenil vse več, dokler ni postal premajhen. In ni trajalo dolgo, ko sem iz male krpice zemlje prešla na ves očetov vrt. Iz zelenjavnega in sadnega je nastal okrasni vrt, za katerega še dandanes z veliko ljubezni skrbim, starši pa so si zelenjavni in sadni vrt uredili ob počitniški hišici (smeh)."

Ustvarjalno delo z okrasnimi rastlinami in drugimi elementi v prostoru jo je tako veselilo, da jo je slej ko prej zaneslo na vrtnarsko cvetličarsko šolo v Ljubljani, se zaposlila v ljubljanski enoti komunalnega podjetja Rast, kjer si je s sprva povsem primarnimi nalogami urejanja mesta nabirala svoje prve izkušnje – od pometanja pločnikov in mestnih podhodov, pobiranja smeti in odstranjevanja snega, posipavanja cest s soljo in peskom, grabljenja listja in trave, do okopavanja in obrezovanja grmovnic, urejanja okrasnih gredi. Nič od tega ji ni bilo težko, vendar pa je vse bolj pogrešala bolj ustvarjalne izzive, predvsem kreativnost z rastlinami.

"… zato sem se zaposlila v vrtnarstvu Breskvar, kjer sem bila svetovalec in prodajalec v drevesnici. Tu sem že lahko sama dekorirala zunanje prostore tako v drevesnici kot prodajnem prostoru. A tudi to sem sčasoma prerasla. Želela sem si še več, imela višje cilje in v meni so zorele ideje, ki sem jih hotela uresničiti."

Po trinajstih letih praktičnega zorenja in nabiranja izkušenj je bila zrela in pripravljena odpreti lastni s.p., dejavnost urejanja, načrtovanja in vzdrževanja vrtov in okolice. Njen poklicni vsakdan je danes poln kreativnih izzivov, ki si jih je tako želela, naravnost uživa tudi, ko lahko svojim stalnim ali občasnim strankam svetuje pri izbiri rastlin in dekoraciji zunanjih in notranjih prostorov, najraje od vsega pa še vedno aranžira in oblikuje.

In kakšne nasvete ljudje večinoma iščejo pri Nataši?

"… zelo različno. Najpogosteje jim svetujem pri izbiri najbolj ustrezne vrste rastlin, pogosto pa me sprašujejo tudi glede ustrezne nege in njihovega vzdrževanja. Tako ljudi rado zanima čas cvetenja, potrebe rastlin po vodi, njihova končna velikost, pa tudi kako jih obrezovati in kdaj je za to najbolj primeren čas. Skozi pogovor pa beseda pogosto nanese tudi na prostor, ki bo rastlini namenjen, še posebno kvaliteta zemlje, v katero jo nameravajo posaditi. Ker gre za precej specifične dejavnike, je obisk na kraju samem skorajda obvezen, saj šele ogled terena odgovori na vsa zastavljena vprašanja in šele takrat je mogoče dati zares dober in konkreten nasvet."

Kaj vse pa je pomembno pri načrtovanju vrtov?

"Na toliko tega je potrebno biti pozoren,« pravi Nataša: »… ni vseeno, kje je sever in kje jug, kje sonce vzhaja in kje zahaja, kje je pogosto senčno in kam se pogosto upre najmočnejše sonce. Ključnega pomena je tudi kvaliteta zemlje in tal v vrtu te že obstoječe rastlinje."

Šele temeljitemu ogledu lokacije lahko sledi saditveni načrt, ki vsebuje različne rastline, ki bi v danem okolju lahko lepo uspevale.

"Pri zasaditvenem načrtu vedno upoštevam tudi želje strank, pri čemer pred tem svetujem, katere rastline bi bile najbolj primerne in katere v danem vrtu nikakor ne bodo uspevale."

In Nataša ljudem, ki iščejo njenih nasvetov, zna svetovati. V rastlinskem kraljestvu se namreč zares dobro znajde. Dobro pozna tako okrasno rastlinje kot drevesa, pa grmovnice in vrtnice, iglavce, enoletnice in trajnice, čebulnice ter jagodičevje (sladke maline, robide, kosmulje, jagode …). Nobena uganka ji ni niti sadno drevje (češnje, hruške, jabolka …), nemalokrat pa svetuje celo, kako zasaditi paradižnik, papriko, feferone, dišavnice ali zelišča – naj si bo zgolj v okrasne posode ali v vrtu.

Vse našteto pri strankah tudi sama zasadi, oskrbi in stranko pouči o najboljši izbiri rastlin, njihovi razraščenosti, obliki, rastnih razmerah, potrebi po vlagi, gnojenju in času cvetenja. Po potrebi, kadar se pojavi potreba, svetuje tudi o morebitnih manjših gradbenih posegih (v primeru ograj ali škarp, stopnic in potk je namreč mogoče prilagoditi izbiro rastlin tako, da v roku nekaj let nastane lepo usklajen vrt), konkretna gradbena dela pa seveda raje prepušča strokovnjakom.

Pa tiste stranke, ki nimajo dovolj časa za ukvarjanje z vrtom, a si vseeno želijo urejene okolice?

Nataša jim svetuje predvsem zimzelene rastline, ki so za vzdrževanje nadvse nezahtevne, in pa prekrivanje tal s prodniki ali lubjem, kar bo preprečilo divjo razrast plevela.

Je ob tem ne zamika, da bi jim svetovala kaj bujnejšega, a tudi zahtevnejšega za vzdrževanje?

"Ne. Ker osebno najbolj trpim, ko vidim, da si ljudje sicer uredijo okolico ali vrt, nato pa jo popolnoma zanemarijo. Preveč žalostno je gledati rastline, ki propada zaradi agresivnega plevela in premalo rednega obrezovanja, pa od kupov odmetanega snega polomljene grmovnice in še bi lahko naštevala. Ljudem raje svetujem, naj si vrt uredijo tako, da ga bodo zares lahko vzdrževali."

Katero rastlinje je pri Slovencih zadnja leta najbolj priljubljeno, iskano?

"Zelo so iskane pokončne pelargonije, bršljinke in zmajeva krila. Pri nas veljajo za enoletne rastline, saj bi jih zima uničila, če bi bile posajene na prostem. So tudi zelo odporne na bolezni in sonce. Rastline, ki pa bi prav tako dobro uspevale na slovenskih obsončenih vrtovih, a jih ljudje ne poznajo dovolj, so tudi dipladenije, lantane in abutiloni. Ljudje imajo načeloma najraje trpežne rastline, ki jih ne pobere, če jih pozabijo kakšen dan zaliti. Sicer pa imam pri delu s strankami bolj ali manj dobre izkušnje. Ljudje ti načeloma, če ti zaupajo, dovolijo zasaditi v njihova okrasna korita tudi kakšno novejšo rastlino, ki se je šele pojavila na našem trgu. Vendar, če le imam možnost priti do kakšne nove rastline, to vedno najprej preizkusim pri sebi doma in jo šele nato priporočim stranki. In pa, seveda, starejši ljudje so malce manj navdušeni nad rastlinami, ki jih ne poznajo dobro. Ti se raje držijo že preizkušenih vrst."

Aktualni cvetni modni trendi

Cvetje po slovensko:

 • ena bolj priljubljenih sobnih rastlin pri nas je, zanimivo, Phalaenopsis (orhideja), s katero v resnici sploh ni veliko dela,
 • najbolj popularne rože za grobove so v poletnem času: begonia, verbena, gazanija, impatiens Nova Gvinea, v jesenskem pa: Viola (mačeha) in jesenska resa Calluna vulgaris,
 • v vrtovih je zadnje čase vse pogosteje videti Thuja occidentalis 'Smaragd', ki jo zasadijo za živo mejo, prosto v vrtu ali pa v okrasna korita,
 • ljudje zelo veliko kupujejo tudi okrasne javorje, ki so zanimivi zaradi barve svojih listov (ti so skozi celo leto bodisi rdeči ali zeleni, svojo barvo pa lahko spreminjajo tudi glede na letni čas, še posebno spomladi, poleti in predvsem v jeseni. Nekaj javorjev: Acer palmatum 'Dissectum', Acer palmatum 'Dissectum Garnet', Acer palmatum 'Fier Glow',
 • pred lokali pri nas najpogosteje zasajene Buxuse (pušpan).

Vrtiček po Feng šui smernicah

Pri načrtovanju in ureditvi vrta po načelih feng šuija v resnici ne poznamo natančnih pravil, zgolj številne smernice, ki nam vrt pomagajo urediti po feng šui obliki.

Nataša nam jih je zaupala nekaj njih:

 • velikost vrta je za 'vrtični feng šui' drugotnega pomena (beri: ni pomemben),
 • feng šui se pravzaprav začne, ko izbirate rastline za svoj zasaditveni načrt. Takrat se le prepričajte o rastnih potrebah, velikosti in obliki rastlin, predvsem pa rastline ne zasadite pregosto, saj se z leti lahko preveč razrastejo,
 • prevladuje naj predvsem zelena barva v različnih odtenkih. Pri izbiri trajnic in enoletnic ne uporabljajte močnih barvnih kontrastov. Izberite dve ali tri osnovne barve v različnih odtenkih (npr. svetlo rumena, ognjeno rumena in temno rumena).
 • vrtne poti naj ne bodo ravne, temveč rahlo vijugaste,
 • material, ki ga uporabite za vrtne poti naj bo iz naravnih materialov, kot so npr. manjši prodniki, pesek, lubje, stopalni kamni nepravilnih oblik (lomljenec) ali v naravi najdeni večji ploščati kamni,
 • v vrt lahko dodamo večje kamenje, ki jih razporedimo prosto ali pa jih postavimo med rastline. Delovati mora tako, kot bi kamenje videli v naravi,
 • vse naj deluje uravnoteženo. Kamenje z ostrimi robovi lahko prekrijemo tako, da zasadimo pokrovne trajnice ali pa dovolimo, da se na njih z leti razraste mah,
 • kamenje lahko uporabimo tudi za izdelavo skalnjaka, manjših zidov ali pa naredimo manjše kaskade po katerih bo tekla voda,
 • voda v vrtu je pri feng šuiju zaželena, vendar pa se ni potrebno obremenjevati z njo. Pozorni morate biti le na to, da vam bo kar najlažje ustvariti vrt, v katerem boste našli prostor tudi za delček vode. Lahko si naredite bazen, ribnik, potoček ... (vendar je to že kar precejšen poseg v že obstoječ vrt in finančno kar velik zalogaj), naredite pa si lahko tudi preprostejšo vodno obliko. Dovolj je že, če postavite ptičje napajališče ali pa postavite v vrt večjo okrasno posodo in vanj posadite lokvanj ali katero drugo vodno rastlino. Na vrtno mizico lahko postavite tudi manjšo okrasno posodico, v katero položite manjše ploščate kamenčke in vodo. Če pa se vendarle odločite za ribnik, bazen, bajer ali potoček naj ti imajo zaobljeno obliko.
 • predmete, ki jih uporabljamo za okras v vrtu, postavite na mesto, kjer jih ne boste takoj opazili,
 • razsvetljava v vrtu naj bo racionalna
 • vrtno lopo, smetnjak, kompostnik ... lahko zakrijete s pergulo in ob njej zasadite zimzeleno vzpenjavko.


Načrtovanje, urejanje in vzdrževanje vrtov
Hortus, Nataša Lotrič s.p.
Snebersko nabrežje 1
1260 Ljubljana-Polje
gsm: 031 76 12 76
e-pošta: info@hortus.si
web: www.hortus.si

Foto: osebni arhiv Nataše Lotrič