Vonj doma

Prostor, napolnjen z določenimi aromami, lahko vpliva na razpoloženje, ustvari romantično vzdušje, napolni telo z energijo, lahko pa vas nežno zaziblje v spanec. Dom lahko čudovito odišavite z dišečimi paličicami, eteričnim oljem v izparilniku, dišavnimi svečami, parfumom za dom ali aromatičnimi rastlinami.

Vonj doma (foto: Mare Milin, model Danica S. (Talia) ) Mare Milin, model Danica S. (Talia)
17. 2. 2012

Vonj je močna, a hkrati prefinjena rešitev za ustvarjanje romantičnega in aromatičnega vzdušja. Hiše naših babic so bile napolnjene s sladkastim vonjem naravnih arom, npr. marelične marmelade, posušene sivke, začimb. Ker je doživljanje vonja močno povezano s spomini, se obkrožite z dišavami, ki v vas zbudijo prijetne občutke.

Dišeči cimetovi piškoti in zlati ingverjevi medenjaki

Užijte slastno aromo dišečih cimetovih piškotov in zlatih ingverjevih medenjakov. Parfum lahko z razdalje 40 cm razpršite po oblazinjenem pohištvu, zavesah, preprogah in pregrinjalih, ali pa preprosto osvežite zrak z dolgotrajno dišavo.

Vonj naravnih eteričnih olj

Naravna eterična olja že stoletja uporabljajo za lepotne tretmaje, odišavljanje in reševanje zdravstvenih težav. V tem ‘umetnem’ svetu je njihova pomembnost še toliko večja, saj v njih ni kemikalij, njihova uporaba pa je ob upoštevanju navodil popolnoma varna. Eterično olje pripomore k veselemu razpoloženju.

Zvočna 'kopel'

V izparilnik postavite čajno svečko, na vrh, v lonček, pa zlijte vodo z nekaj kapljicami svojega priljubljenega eteričnega olja. Ko se bo voda segrela (lahko jo zavrete že prej), bo brbotala kot v loncu nad kaminom in tako ustvarila tudi sproščujočo zvočno ‘kopel’.

Dišeči copatki?

Copati Dvorec Trebnik so narejeni iz mehkega, naravnega bombaža. Vdelan imajo majhen žepek, v katerem so posušena aromatična zelišča. Tako ob sedenju vplivajo na vaše počutje, hkrati pa odišavljajo prostore, po katerih se sprehajate. Z aromo sivke npr. pomirjajo in prikličejo spanec. Ker so ročno poslikani, so tudi lep dekorativen element.

Škatla za kopeli

Če v preprosto škatlo položite okrasen papir in jo napolnite s svojimi priljubljenimi kopelmi, ki spominjajo na slastne makrone, boste prostor okrasili unikatno, zraven pa ga še čudovito odišavili. In namesto da bi si privoščili skledo sladkorja, si vsaj enkrat tedensko privoščite kad te dišeče in negovalne kopeli s karitejevim maslom.

Magda Dežđek, Sofija Vuković, priredila: Nika Veger, fotografije: Mare Milin, model Danica S. (Talia)