7. Sensa vikend: Kako smo potovali k notranji tišini

19. 6. 2012
Deli

Naše resnično bistvo je zelo subtilno, medtem ko je um poln grobih misli in občutkov, zato ga je potrebno umiriti, ga očistiti, šele takrat se lahko spoznamo takšni, kakršni smo v resnici - popolni. Prav to smo počeli na junijskem, že 7. Sensinem vikendu v Bohinju.

Le če se obrnemo vase, se lahko naša zavest preobrazi. To je ključ do resnične preobrazbe našega notranjega in zunanjega sveta. Potovanje navznoter je absolutni pogoj za vsako spremembo naših zunanjih okoliščin.

Pogosto poskušamo popraviti svet, preden smo pripravljeni iskreno pogledati, kaj se dogaja v nas. Verjamemo, da bodo dobra dela in boj za socialne pravice spremenili svet na bolje. Vendar še tako silovit boj za rešitve delfinov ali prepevanje za mir na svetu ne bo dokončno ustvarilo harmonije med ljudmi, če bomo navznoter še vedno razdeljeni.

"Če niste popolnoma sprejeli sebe, kako boste sprejeli svet? Če se ne morete poglobiti vase in omehčati v lastni bolečini, kako boste zares ljubili svet?" nas je v petkovem uvodu z resnico soočil naš odlični vodja Bodin, vrhunski raziskovalec in poznavalec starih kultur in tradicij iz društva Bindu.   

"Kdo sem jaz?" in "Kaj me omejuje na poti k srečnemu življenju?"

Na delavnicah na temo uma in njegovega delovanja, ki jih je vodil Bodin, smo dobili vpogled v številne tehnike in metode praznjenja uma, s pomočjo katerih smo se posvetili vprašanju 'Kdo sem jaz?" in "Kaj me omejuje na poti k srečnemu življenju?". Delo je potekalo v diadah, to pomeni v dvojicah, kjer sta dva delovala kot celota. "Vse namreč rabi par, da tvori celoto," nam je pojasnil vodja.

Partnerji v diadah smo si pomagali prepoznavati, kaj nas omejuje, da nismo zadovoljni, mirni, srečni v življenju. Ugotovili smo, koliko nepotrebne navlake nosimo v svojih glavah, koliko filmov, ki nas vračajo v preteklost in nam vzbujajo strahove o prihodnosti, se vrti v njih in usmerja naše vsakodnevno življenje v napačno smer.

Z umirjanjem uma in obračanjem vase smo začeli počasi čutiti in dojemati, da ima lahko naše življenje tudi drugačno kvaliteto, le pozorni in tihi moramo biti. Osredotočeni vsak trenutek sproti, šele takrat postane življenje zares živo. Tišina v glavi in srcu je edina pot, ki vodi v polnost bivanja. Ni naključno, da je pozornost na 'tukaj in zdaj' bistvo vseh ezoteričnih učenj.

Ples - potovanje k notranji tišini

Jutra smo tokrat preplesali pod taktirko edinstvene plesalke in plesne pedagoginje Kristine De Ventus, ki nas je preko posebej izbrane glasbe in s pomočjo različnh vaj peljala od forme, ki je zadeva uma, k neformi, ki je svoboda. Kako lepo je bilo v tišini jutra iz sebe odvreči vse, kar je nepotrebno, potem pa prazen in prostran neskončno uživati v trenutku!

Hipnotične sugestije delujejo!

Skoraj uro in pol smo v soboto dopoldne preživeli v odlični družbi prof. dr. Marjana Pajnterja, psihologa, priznanega profesorja ginekologije in porodništva in hipnoterapevta, ki metodo hipnoze uporablja pri zdravljenju nevrotičnih in psihosomatskih težav, in njegove hčere, psihologinje Boni Plut.

Osemdesetletni profesor, ki je poln življenja, nenehno iskriv in duhovit, nam je bil že sam po sebi navdih. Pripravil nam je zares zanimivo predavanje, podkrepljeno s številnimi primeri iz njegove bogate prakse, o hipnozi, njenem delovanju in uporabi v zdravstvene namene.

Učinke hipnotičnih sugestij pri sproščanju smo na koncu doživeli tudi sami (s sosedo sva od sproščenosti skoraj zlezli s stola), ko smo sledili Bonijinim navodilom, ki so nas peljala v vedno globljo telesno in duševno sproščenost. Hipnotične sugestije vsekakor delujejo, to smo se prepričali, odlične uspehe s hipnoterapijo pa ima Boni tudi pri odpravljanju odvisnosti od kajenja.

Izkušnje udeležencev: "V hrupu svojih misli spoznati tišino - ČUDOVITO."

"Na 7. Sensa vikendu sem spoznala nekaj metod in dobrih tehnik poglabljanja vase. Spoznala sem, da je um poln misli in včasih deluje kot prava 'podivjana opica'. Naučila sem se to 'podivjano opico' utišati in jo slišati, kaj v resnici misli, kdo v resnici je in kako jo razumeti. Sedaj vem, da tudi ob njenem vreščanju znam začutiti tišino."

"Prideš, doživiš, ker se predaš, prepustiš in nič ne pričakuješ. Samo dobiš. Dobiš. Dobiš. Hvala."

"Obstaja nekaj, kar mi preprečuje, da bi lahko bil to, kar sem. Sedaj lahko iščem. Upam, da najdem."

"Prišla sem plesat in še dodatno raziskat moč tišine. Dobila sem fantastično izkušnjo telesa in občutka svobode prek plesa brez forme. In znova sem se spomnila, kako je samo BITI - brez misli, tukaj in zdaj. Hvala. Čudovit vikend se je odvil. To bi morali doživeti vsi (ko so za to pripravljeni)!"

"Sensini vikendi so veliko darilo! Darilo vsem nam, ki si uspemo organizirati prost vikend in se prepustiti temam, ki jih za nas pripravljajo Sensini sodelavci. Takšna darila je potrebno odviti, povonjati, okusiti, predvsem pa izkusiti in doživeti, v svojem tempu in na svoj način. Moč tišine je bila zame tematika, ki mi je v tem življenjskem obdobju pisana na kožo. Hvala vsem, ki ste poskrbeli, da sem tišino izkusila na svoj način. Zdaj tišina odzvanja v meni, nesem jo nazaj v vsakdan."

"Prvi vtis: naporen vikend, če pogledam z distance, vseeno lahko rečem, da se v njem skriva neka lepota in pomembno spoznanje o sebi, življenju, ljudeh, ... Priporočam naprej."

"Že prej se mi je zdelo, da je ego en velik manipulator, a tega nisem znala ubesediti. Čutila sem, da mi življenje ni bilo dano le iz razloga, da mi vsi naokoli vsiljujejo vloge, ki mi niso vedno všeč. Zdaj vem, da imam možnost in si lahko jemljem vso pravico, da sama izbiram vloge. Le tako bo moj film prežet s pravo in iskreno energijo."

"Pojdite sami, ne z družino ali partnerjem, če želite svojo 100-odstotno pozornost usmeriti v aktivnosti. Te so raznolike; niso za vsakogar ali pa so prav zato za vsakogar. Rešiš se lahko cinizma, sarkazma, ega, odvečnih vprašanj in misli. Če si seveda iskreno želiš. Če ne, se ti lahko zdi tudi povsem odveč. Izkušnje so zanimive, od vsakega posameznika pa je odvisno, kaj bo iz tega naredil. Osebno so me odpiranja 'tujcem' izjemno utrudila, sama bi spala. Všeč mi je bil ples. Všeč mi je bilo dihanje. Imela sem zelo dobre partnerke v diadah. Je pa to šele začetek. In hvala za priložnost."

"Spoznanje, da tišno spoznamo v hrupu, me je presunilo in navdušilo. V hrupu svojih misli spoznati tišino - ČUDOVITO."

"Sensa vikend v aprilu je bil krasno doživetje. Junijski Sensa vikend sem preživela v čudoviti skupini, v prisotnosti moža in dušne prijateljice. Doživela sem spremembo v sebi - življenje je resnično čudovito. Moč tišine pa sem samo zaslutila."

"Včasih se mi zdi, da bi bilo vse rešljivo, če bi samo iztegnila roko, a jo nočem. Včasih se mi zdi, da jo iztegujem, že vse svoje življenje in sita sem tega. Zapis, ki si ga zadnje čase nenehno ponavljam ... a to je je vse, kar naredim... Popolnoma brez želja, resnosti vstopim v vikend ... in na koncu uspem iztegniti vsaj prste ... Dober začetek ... poln odvržene prtljage. Hvala ... give back"

"Nekje v divjem tempu vsakdanjosti sem se izgubila. Pozabila nase, delovala sem kot avtopilot. Srečna sem, da sem prepoznala klic in priložnost, da se vrnem k sebi. Da najdem svoj mir, svoj tok, kajti šele takrat bom lahko resnično dajala in imela rada."

"Občutek tišine, ki sem ga doživela med plesom brez forme, je nekaj najlepšega in najbolj popolnega, kar lahko doživiš. Glasbo spustiš v sebe, se ji prepustiš in te vodi. In samo si. Začutiš se v svoji popolnosti. Zaveš se svojega telesa. Sebe. Med večerno meditacijo pa sem izkusila popolno neskončnost, ki jo vsak nosi v sebi. Neopisljivi občutki! Hvala."

"Neverjetna izkušnja, da v treh dneh na treh različnih delavnicah dojameš, da vseskozi govoriš samo o enem problemu. Ples brez forme - izpraznjena glava in nabito telo!"

"Intenzivna čustvena izkušnja. Tu se lahko čisto odpreš, spoznavaš sebe in druge. In ti si in vsi so super in OK. Domov grem srečna - drugačna."

P.S.: Sponzor 7. Sensinega vikenda Aloe Pharma je z napitkom iz aloe vere vsako jutro poskrbel za našo telesno odpornost in nas razvajal z izdelki za nego telesa, narejenimi iz te 'nesmrtne' rastline.

Hvala vsem tudi v imenu Sensinega uredništva! Se vidimo jeseni!

Fotografije: Helena Kermelj

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan