POLETNI sedemdnevni SENSA ODMIK V TIŠINO

4. 4. 2024
Deli
POLETNI sedemdnevni SENSA ODMIK V TIŠINO (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Privoščite si teden globokih notranjih sprememb, prenove in izkusite moč tišine!

SEDEMDNEVNI ODMIK: RAZKOŠJE TIŠINE

Med 5. in 12. julijem 2024 na odmaknjenem posestvu v okolici Vranskega 

S psihološkega vidika je tišina pomembna kot prostor, v katerem človek pride k sebi, se spoznava, prepoznava svoje občutke, potrebe in želje. Tišina je notranji prostor, v katerem poskušamo zaznati tisto, kar je pomembno, in se osamosvojiti od mnenj drugih ljudi.

Le v tišini se človek lahko sooča s svojimi problemi. Če ne bežimo od nje, se skoznjo spreminjamo in oblikujemo svoje življenje, kar v hrupu in kaosu zunanjega sveta ni mogoče. Tišina je osnovna potreba vsakega človeka, ki je ne moremo zadovoljiti z ničimer drugim. Le iz tišine se lahko rodita notranja harmonija in mir.

Vabljeni na poletni Sensa odmik v mir idiličnih živozelenih gozdov in pisanih travnikov, kjer bomo skozi prakso čuječnosti pod vodstvom vrhunskih strokovnjakinj raziskovali lepoto in moč tišine ter se vračali v globine svojega bitja, v stanje harmonije in notranjega miru. Privoščite si poletno razkošje tišine! 

METODE DELA

– jutranja vadba za poglobljeno zavedanje telesa;

– čuječnost: teorija in praksa, vadba čuječnosti skozi čuječe prehranjevanje, čuječo komunikacijo, čuječo hojo skozi gozd, različne vaje za razvijanje sočutja in negovanje tišine;

– zvočna kopel z gongom;

možnost tradicionalne tehnike gua sha, ki spodbuja pretok energije skozi telo in odpravlja blokade ter napetosti v mišicah.

IZVAJALKE

Ivona Ljubičič, diplomirana psihoterapevtka, certificirana geštalt psihoterapevtka z dolgoletno prakso, učiteljica čuječnosti (MBCL teacher;) travma psihoterapevtka (SEP/Somatic Experiencing®) www.center-labirint.si

Dr. Katerina Vidner Ferkov, doktorica medicinske antropologije; www.whollylife.si

Tjaša Babnik, diplomirana športna trenerka; www.aktivnizmano.si

Nataša Porenta, zvočna terapevtka; oazaenergije.si

 

 

Število mest je omejeno. 

DNEVNI URNIK DAN 1

16.00 Prihod in nastanitev

17.30 Večerja

19.00 Uvod in orientacija

21.00 Zvočna kopel z gongom z Natašo

Zvočna terapija z gongom je starodavna praksa s številnimi blagodejnimi učinki na telo, um in duha. Zvok gonga ustvarja vibracije, ki prodrejo globoko v telo, kar pomaga sprostiti mišice, živčni sistem in um. Zvočni valovi gonga uravnovešajo energijske centre v telesu, pomagajo pri odpravljanju energijskih blokad in spodbujajo pretok življenjske sile. Poslušanje zvoka gonga pomaga tudi pri vzpostavljanju meditativnega stanja uma. Sproščen in uravnotežen um  spodbuja kreativnost in intuicijo. Prinese jasnost misli in povečano sposobnost ustvarjanja. 22.00 Ugasnemo luči. Spanje. Negujemo plemenito tišino do konca zajtrka.

DAN 2–6

6.30–7.00 Jutranja meditacija

7.00–8.00 Gibanje s Tjašo

Vsako jutro bomo začeli z nežno vadbo v naravi z razteznimi in dihalnimi vajami, ki bodo nežno aktivirale mišice, izboljšale gibljivost in telo pripravile za meditacijsko prakso.

8.00–9.30 Zajtrk v tišini

9.30–12.30 Čuječnost – teorija in praksa

Praksa čuječnosti (ang. mindfulness) ima svoje korenine na vzhodu, v budizmu ter drugih religioznih in posvetnih tradicijah. Ljudje prakticiramo čuječnost že tisoče let, bodisi samostojno ali kot del večje tradicije. V zadnjih desetletjih se je čuječnost razvila v samostojen pristop k ohranjanju in izboljšanju duševnega zdravja. Osrednji poudarek čuječnosti je na zavedanju sedanjega trenutka (tu in zdaj), sprejemanju trenutnih misli, čustev, telesnih občutkov in okolja brez presojanja ali reakcije. Gre za zavedanje sedanjega trenutka, brez obžalovanja preteklosti ali skrbi za prihodnost. Čuječnost razvijamo z različnimi formalnimi vajami (sedeča meditacija, čuječa hoja ipd.), zavedanje sedanjega trenutka pa krepimo tudi skozi neformalno prakso (čuječnost v vsakdanjem življenju), kot je hoja, vožnja avtomobila, umivanje zob, prehranjevanje ali celo čiščenje. Znanstvene študije kažejo, da lahko redna praksa čuječnosti prinese številne koristi: zmanjša stres, poveča sposobnost obvladovanja čustev, izboljša koncentracijo in pozornost ter spodbuja splošen občutek blagostanja in zadovoljstva. Čuječnost je postala priljubljeno orodje v sodobnih psihoterapevtskih pristopih, v delovni proces pa jo uvajajo tudi številna napredna podjetja, šole in različne druge ustanove.

12.30–13.30 Kosilo v tišini

15.30–17.30 Aktivnosti (predavanje/zvočna terapija/možnost aromaterapije z gua sha kristali z dr. Katerino Vidner Ferkov)

Gua sha in aromaterapija: Čutilo za voh, ki je bilo v sodobni znanosti zapostavljeno, zdaj znova dobiva mesto, ki mu pripada. Vpliv vonja na možgane, telo in na počutje je namreč izjemen. Če se vonju pridruži še dotik, je izkušnja popolna. Aromaterapija je skupaj s kristali gua sha prava kopel za čutila, ki povzroči globoko sproščenost. Dišavne molekule rastlin so kot šepet narave, ki zazvenijo v našem telesu. Kombinacija tradicionalne tehnike gua sha, ki je del kitajske tradicionalne medicine, in aromaterapije vas bo potopila v neskončne globine tišine. Terapija vključuje: tople brisače, nego obraza, eterična olja, kristale, masažo vratu, dekolteja, obraza in glave. Traja 70 minut. Doplačilo: 70 evrov.   

17.30–18.30 Večerja v tišini

19.00–20.30 Večerna meditacija in ogled videa za poglabljanje razumevanja duhovne prakse

22.00  Ugasnemo luč. Spanje in negovanje plemenite tišine do konca zajtrka.

DAN 7

6.30–7.00 Jutranja meditacija

7.00–8.00 Gibanje s Tjašo

8.00–9.30 Zajtrk v tišini

9.30–12.30 Integracija in refleksija

12.30–13.30 Kosilo

Odhod

Opozorilo: Organizator si pridržuje pravico do prilagoditve oz. spremembe urnika.

NAMESTITEV

Na posestvu, kjer se bo odvijal odmik, ni enoposteljnih sob; vsi si delimo sobe z drugimi udeleženci, ki so naši sopotniki. Vnaprej ne moremo vedeti, ali sostanovalec smrči, slabo spi, ponoči pogosto vstaja, ali je jutranji človek ali ne. To je priložnost za vadbo ljubeče prijaznosti in sprejemanja. Na voljo so tri skupne kopalnice.

PREHRANA

V ceno odmika so všteti trije vegetarijanski obroki na dan. V času odmika je prepovedano uživanje alkohola in drog. Če imate prilagojeno dieto, prosimo, prinesite s seboj, kar potrebujete. Vsi obroki potekajo v tišini.  

OBVEZNA OPREMA 

– posteljnina (rjuha, prevleka za odejo, prevleka za vzglavnik) ali spalna vreča,

– pribor za osebno higieno in brisača,

– pripomoček za meditacijo (npr. blazina, zafu, pručka, odeja), – podloga za izvajanje vaj leže (npr. armafleks),

– udobna oblačila, primerna za meditacijo in raztezanje,

– zaščita proti klopom in komarjem,

– zvezek za zapisovanje refleksij,

– žepna svetilka,

– čepki za ušesa in spalna maska.  

CENA ODMIKA

700 EUR

PRIJAVE in INFORMACIJE:

miha.freesouls@gmail.com ali 041 510 162

Natančno lokacijo prejmete ob prijavi.   

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu