Jaz otroku rečem NE, babica pa JA. Kako to vpliva na otroka?

2. 6. 2024
Deli
Jaz otroku rečem NE, babica pa JA. Kako to vpliva na otroka? (foto: shutterstock)
shutterstock

Mamo triletnega dečka zanima, kako vpliva, če mu ona reče ne, babica pa mu reče ja. 

Zanima me, kako vpliva na otroka, če jaz rečem, da v tistem trenutku ne dovolim risank, ker jih je gledal že dopoldan, potem pa gre do babice in ona mu dovoli risanko, ker je bil “priden”. Naj omenim, da sem pred njo rekla, da ne bo risank. Ona pa mu jih je vseeno dovolila.

Če mu jaz rečem, na primer, “ne metati peska” ali pa “pridi sem” in se potem, ko dvakrat to rečem, takoj nekdo vmeša zraven in ponovi isto. Jaz mislim, da potem otrok misli, da je moja beseda ničvredna. Je res ali ne?  Kakšen vpliv ima to vse?

Babica vedno dela po svoje. Potem pa pride domov cel divji - zelo aktiven, se ne more umiriti in ne upošteva pravil. Star je tri leta. Hvala za mnenja 

ODGOVOR:

Res je, otrok je zmeden, saj se babica vpleta in najbrž nezavedno vaše besede spreminja v ničvredne. Vi ste otrokov starš in vi določate pravila otroku. Mamica, zakaj si to dovolite? Kje je vaša jeza? Zakaj ne posreduje takrat, ko vidite, da babica dela drugače, kot ste vi rekli pred minuto?

Česa točno vas je strah, da skrhate odnos? Žal je odnos že zdavnaj skrhan, saj babica kaže, kako vas ne spoštuje in so vaše besede nevredne, kasneje pa imate vi težave z otrokom in njegovim zmedenim vedenjem.

Ko opisujete, da dvakrat ponovite in potem pride nekdo in ponavlja za vami. Zakaj ga ne ustavite?

Svetujem, da se pogovorite z babico in ji postavite meje, če boste slišali, da bo meje prekršila, pa jo takoj ustavite. Če ne gre drugače, morda razmislite tudi o tem, da stike omejite?

Veliko poguma vam želim in vse dobro.

Komentar je napisala Tadeja Čulek, Inštitut Vita Bona https://druzinska-terapija.com

Poglejte si tudi podkast s psihoterapevtko: 

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO