Psihoterapevt razloži, zakaj vam je zjutraj tako TEŽKO vstati

5. 5. 2024
Deli
Psihoterapevt razloži, zakaj vam je zjutraj tako TEŽKO vstati (foto: profimedia)
profimedia

Če niste jutranja oseba, je vstajanje lahko zelo težko. Morda desetkrat pritisnete na dremež, preden se končno odvlečete do kuhinje po kavo. Morda celo preklinjate ljudi, za katere se zdi, da brez težav skočijo iz postelje, tako kot Ana iz Ledenega kraljestva, ki poskuša prepričati Elso, da skupaj postavita snežaka. Če ste bolj kot Elsa, pa se verjetno sprašujete (vsak dan znova), zakaj vam je tako težko vstati.

Obstaja nekaj razlogov, zakaj vam vzame toliko časa, da se zjutraj spravite v pogon

"Na to, ali ste jutranja oseba ali nočna ptica, vpliva kombinacija vaših genov in vašega okolja," pravi psihoterapevt dr. Mike Dow, avtor knjige Heal Your Drained Brain. "Če imate enega izmed mnogih genov za 'jutranjo osebo', je verjetno, da se bodo vaše ravni melatonina (hormona spanja) začele dvigovati bolj zgodaj zvečer in padati bolj zgodaj zjutraj kot pri nekom z geni 'nočne ptice'."

Če se ne morete z nikomer pogovarjati, dokler ne spijete prve skodelice kave, niste edini. Raziskovalci to imenujejo inercija spanja, kar je tisto obdobje po prebujanju, ko še niste povsem budni. Za nekatere lahko inercija spanja traja okoli štiri ure, medtem ko drugi tega sploh ne doživijo.

Pri prebujanju vam lahko pomaga hladen tuš

Če še vedno sanjate o svoji postelji ure po tem, ko ste jo zapustili, dr. Dow priporoča 30 sekund prhanja z najhladnejšo vodo, ki jo še lahko prenesete. "Hladen tuš poveča izločanje vaših stresnih hormonov - in to je lahko neke vrste terapija za ljudi, ki niso jutranje osebe," pravi. V tem primeru izbruh stresnih hormonov, kot sta kortizol in adrenalin, ni slaba stvar. Ta pozitiven stres vam lahko pomaga, da se prebudite.

Upoštevajte svoj cirkadiani ritem

Toda nekateri ljudje se kljub hladnemu tušu težko prebudijo zaradi nečesa, kar se imenuje fazna zamuda. To pomeni, da ste morali prilagoditi svoj spanec zahtevam svojega življenja v nasprotju s tem, kar vaše telo potrebuje. Pri ljudeh s fazno zamudo ta vsiljeni urnik ne sovpada z njihovim naravnim cirkadianim ritmom. Na žalost je eden od načinov, kako uskladiti svoje telo z urnikom, vstajanje ob istem času vsak dan, kar pomeni, da ob koncih tedna ni možnosti za poležavanje.

Obstajajo načini, kako vam vzpostaviti ta dosleden urnik, pravi dr. Dow. "Nekdo, ki je naravno nočna ptica, a mora biti zjutraj produktiven, lahko okoli osmih zvečer zatemni luči in vzame melatonin," predlaga. Melatonin s počasnim sproščanjem lahko pomaga, če imate težave s prebujanjem ponoči, medtem ko lahko melatonin, ki se hitro raztopi, pomaga, ko imate težave s tem, da ne morete zaspati. Melatonin lahko pomaga ohranjati kakovost vašega spanca, kar prav tako igra vlogo pri tem, ali imate težave z jutranjim vstajanjem ali ne.

Vzpostavite večerno rutino

Ne glede na to, ali želite vzeti dodatek ali ne, je pomembno vzpostaviti rutino pred spanjem. Gre za to, da imate večerno rutino, ki vam omogoča, da se pred spanjem sprostite. Okopajte se, vadite jogo ali meditacijo, poškropite blazino z sivko in vsaj pol ure pred spanjem nehajte uporabljati telefon ali gledati televizijo. Dr. Dow predlaga, da odložite skodelico kave okoli 14. ure in se poskušate izogniti alkoholu in sladkorju pred spanjem, saj lahko oba motita vaš spanec.

Modra svetloba z vaših naprav je lahko pomemben dejavnik, zakaj zvečer ne morete zaspati. Če s seboj v posteljo vzamete delovne preglednice in gledate najnovejšo epizodo svoje najljubše serije, dr. Dow pravi, da vaši možgani ne bodo mogli proizvesti potrebnega melatonina in bodo začeli povezovati vašo spalnico z budnostjo.

Kaj vam sporoča vaše telo?

Če vam zgodnje vstajanje ni všeč, vam telo sporoča, da potrebujete več časa za večerno rutino. Če enostavno niste jutranja oseba, boste morda morali malo bolj trdo delati, da vzpostavite nov urnik, toda rezultati so vredni tega. "Če ste trenutno zaskrbljeni ali slabo spite, niste sami," pravi dr. Dow. "Mislim, da je to opomnik za nas vse, da se vrnemo k osnovam: zgodaj vstati, dobro živeti, globoko spati in to ponavljati vsak dan."

Povzeto po Bustle.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk