Psihoterapevti pravijo, da obstaja ENA BESEDA, ki uničuje odnose

2. 2. 2024
Deli
Vas zanima, katera beseda po besedah psihoterapevtov uniči največ odnosov? Preverite tukaj! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Zakonski terapevti pogosto opozarjajo, da nenehne zahteve enega partnerja do drugega povzročajo jezo, grenkobo in gojenje zamer, s tem pa uničujejo njun odnos. Te zahteve pa pogosto temeljijo na skritih, nezavednih predstavah posameznika o tem, kako bi njegov partner »moral« ravnati.

TA BESEDA JE: "MORAL BI..."

Pogosto se to sliši takole:

»Moral bi vedeti, kaj hočem.«

»Moral bi vedeti, kaj mislim.«

»Moral bi to narediti tako.«

Toda kakšno bi bilo vaše življenje, če bi spremenili svoja pričakovanja, jih znižali ali celo prenehali dovoliti, da določajo vaš odziv? Za pričakovanji se lahko skrivajo toga prepričanja ali pravila o tem, kakšne bi stvari morale biti. Z opustitvijo teh togih pričakovanj pa lahko postanete bolj prilagodljivi in sprejmete to, kar je izven vašega nadzora. Čeprav so nekatera prepričanja morda del vašega družinskega sistema in načina, kako ste odraščali, se lahko odločite, da boste odslej živeli drugače.

Opustite previsoka pričakovanja in potrebo po nadzoru

  1. Prepoznajte eno svoje previsoko pričakovanje, zaradi katerega se pogosto razburjate. Morda vas razjezi, če vam nekdo ne odpiše takoj na sporočilo, če ne reče »oprostite« po tem, ko se zaleti v vas, ali ne opravi svojega dela tako dobro, kot bi ga vi.
  2. Sprejmite odločitev, da boste opustili to pričakovanje za eno popoldne ali cel dan. Kasneje se lahko vedno vrnete k njemu, če želite.
  3. Bodite odprti. Razmislite o njem kot o svoji preferenci namesto kot o neizpodbitnem dejstvu, da bi tako »moralo biti«.
  4. Vprašajte se: »Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi v naslednjih petih minutah, če to pričakovanje ne bo izpolnjeno?«
  5. Odzovite se drugače kot po navadi. Izberite vedenje, ki vas bo spravilo iz samodejnega odziva in vam omogočilo, da se odzovete na nov, bolj sprejemljiv način.
  6. Razmislite o eni koristi popuščanja pri vaših pričakovanjih.

Povzeto po Psychologytoday.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"