Psihoterapevtka Romana Čolić: "Izgorelost ni posledica zgolj prekomernega dela, temveč predvsem odnosov"

13. 11. 2023
Deli
Psihoterapevtka Romana Čolić: "Izgorelost ni posledica zgolj prekomernega dela, temveč predvsem odnosov" (foto: shutterstock)
shutterstock

V hitrem svetu, kjer izgorelost postaja vedno bolj pogost pojav, potrebujemo strokovnjake za globlje vpoglede in orodja za obvladovanje tega stanja. Romana Čolić, zakonska in družinska psihoterapevtka ter bivša vrhunska športnica, je ena izmed njih. Njena športna preteklost dodaja dodatno globino njenemu pristopu in omogoča boljše razumevanje tematike, ki jo obravnava. 

V svoji knjigi »Izstopi iz izgorelosti in zaživi sebe« raziskuje kompleksnost človeške psihe in nas vodi skozi proces samopomoči. 

Romana je topla, sočutna in predana oseba. S svojim edinstvenim pristopom v terapiji nudi strankam varno okolje in razumevanje. Iz lastnih izkušenj se je naučila, kako pomembno je biti iskren do sebe, postaviti zdrave meje v odnosih in slediti svojim sanjam.

Romana, vaša preteklost kot vrhunska športnica gotovo prinaša edinstveno perspektivo v razumevanju in pristopu k izgorelosti?

Šport mi je podaril edinstveno perspektivo, obogaten z neprecenljivimi izkušnjami in tudi nekaterimi brazgotinami. Popolnoma razumem, kaj pomeni postaviti si cilj in nenehno delati za njegovo uresničitev, ter kako se je treba včasih nečemu odreči, da dosežeš nekaj drugega. To razumevanje je še posebej pomembno v današnjem času, ne le v svetu športa, bodisi rekreativnem ali profesionalnem, ampak tudi v podjetništvu. Prav te športne izkušnje mi danes koristijo na moji podjetniški poti. Omogočajo mi globlje razumevanje podjetnikov, ki se pogosto znajdejo na krhki meji med ohranjanjem ravnovesja in življenjem ter nevarnostjo kronične utrujenosti, stresa in izgorelosti.

Vaša knjiga se ne osredotoča le na simptome izgorelosti, temveč prinaša celovit zemljevid za obvladovanje tega stanja. Kaj vas je spodbudilo, da ste pristopili k tej temi na tako globok in celosten način?

Res je, knjiga celostno obravnava tematiko izgorelosti. Med pisanjem sem si želela ustvariti delo, ki bo strokovno, a hkrati berljivo in bo bralca vodilo od poglavja do poglavja ter ga podpiralo pri njegovem odkrivanju in preobrazbi. Prepričana sem, da nam je to tudi uspelo. Vsako poglavje namreč bralca spodbuja k razmišljanju in raziskovanju njegovega notranjega sveta, saj je strokovna vsebina obogatena z vprašanji in vajami.

Za tak pristop k pisanju knjige me je navdihnila moja življenjska pot, moje osebne in strokovne izkušnje. Posebno globino vsebini doda moja osebna izkušnja z izgorelostjo, skozi katero sem spoznala, kaj sem pogrešala na poti okrevanja. V delu so zajeta tudi moja strokovna spoznanja ter izkušnje iz dela s posamezniki, ki se soočajo z izgorelostjo. Knjiga vključuje tudi dragocena znanja iz moje terapevtske prakse in s spletnega podpornega programa "Izstopi iz izgorelosti".

»Izgorelost je kot tiha reka, ki s časom erodira tvojo notranjo moč.«  - Romana Čolić, Izstopi iz izgorelosti in zaživi sebe

Otroštvo in odnosi iz našega otroštva so ključni za naše počutje v odrasli dobi. Kako vidite povezavo med temi zgodnjimi izkušnjami in pojavom izgorelosti v odrasli dobi?

Zgodnji odnosi so temelj našega čustvovanja in odzivanja. Osnovani na prvih izkušnjah z navezanostjo do skrbnikov, ti odnosi oblikujejo naš način reagiranja in vzpostavljanja kasnejših odnosov. Kljub temu, da so naši odzivi koreninjeni v zgodnji mladosti, niso nespremenljivi. Kot odrasli lahko s samorefleksijo in prepoznavanjem lastnih vzorcev čustvovanja in funkcioniranja te odzive preoblikujemo. Vendar je dejstvo, da mnogi ne prevzamejo te odgovornosti, dokler ne doživijo dovolj močne frustracije.

Zakaj so ti zgodnji odnosi ključni? Zato ker oblikujejo matriko našega bivanja. Prve izkušnje, odzivi staršev na naše potrebe in dinamika njihovega medsebojnega odnosa, močno vplivajo na naše reakcije, zlasti v stresnih situacijah. Če se ne ozaveščamo in ne raziskujemo svojih prepričanj in čustev, te naučene odzive težko spremenimo. Pod temi izkušnjami se pogosto skrivajo neuresničene potrebe iz otroštva, ki jih posameznik v odrasli dobi išče v drugih odnosih.

V praksi se srečujem s primeri, kjer v otroštvu osnovne psihološke potrebe posameznika niso bile zadovoljene. Posledice tega se kažejo v odrasli dobi, ko posameznik ne zmore postaviti mej ali pa neprestano ugaja drugim, v želji po priznanju, ki ga kot otrok ni prejel. To je past, ki lahko vodi v izgorelost.

Pri obravnavi izgorelosti je ključno pogledati nazaj, prepoznati stare vzorce in oceniti, kateri so še koristni ter kateri ne služijo več. Osebna rast se nadaljuje s "gradnjo" novih sposobnosti in prepoznavanjem odnosa, ki ga posameznik kot odrasli ima do sebe. To so obsežna in pomembna področja, zato v knjigi poskušam zajeti vse ključne dejavnike, ki vplivajo na soočanje z izgorelostjo.

Poudarjate pomen prepoznavanja in obvladovanja čustev ter vzpostavljanja zdravih odnosov. Kateri so ključni koraki, ki jih posameznik lahko sprejme, da začne živeti življenje v popolni harmoniji z njegovimi vrednotami, željami in sanjami?

Prvi koraki na poti samo - ozaveščanja vključujejo prepoznavanje lastnih želja, potreb in vrednot. Enako pomembno je tudi prepoznavanje čustev, saj delujejo kot naš notranji kompas ali semafor. Zavedanje čustev in prepoznavanje telesnih senzacij omogoča posamezniku, da prepozna svoje meje. 

Na primer, ko nekdo zavestno prepozna svojo jezo, lažje postavi meje, reče 'ne' in zastopa svoje interese. Seveda se takšna ozaveščenost ne razvije čez noč, ampak je proces. Posameznik mora prepoznati svoje osebne meje in jih zmore tudi izraziti drugim. 

Zato v knjigi posvetim celotno šesto poglavje čustvom in čustvovanju. V tem delu spodbujam bralca k vajam, kjer prepoznava, kje v telesu občuti določena čustva, kakšen pomen imajo zanj in katero vlogo igrajo v njegovem življenju.

V knjigi nudite nekaj orodij, različnih vaj in praktičnih nasvetov. Ali lahko z nami delite eno izmed vaj, ki jo še posebej cenite in menite, da je učinkovita pri obvladovanju izgorelosti?

Verjamem, da so vse vaje izjemno koristne, še posebej če bralci pristopijo k branju sistematično in sledijo vajam v zaporedju, kot so predstavljene v knjigi. Vaje so namreč premišljeno postavljene v določene dele knjige zaradi svoje relevantnosti. Iz prakse pa se je izkazalo, da je med najpomembnejšimi vajami tista, ki se osredotoča na prepoznavanje in sprejemanje lastnih prepričanj ter njihovo kasnejše preoblikovanje. Prav tako je ključno zavedanje in prepoznavanje svojih čustev.

Kako so vaše lastne izkušnje oblikovale vašo terapevtsko prakso in kakšne strategije uporabljate pri pomoči tistim, ki se soočajo s to težavo?

Moja osebna izkušnja mi je omogočila poglobljeno razumevanje izgorelosti. Iz prve roke vem, da v izgorelost ne pripelje zgolj en dejavnik, ampak jih je mnogo. Izgorelost ni posledica zgolj prekomernega dela, temveč predvsem odnosov, in ne razvije se čez noč. 

V svojem delu uporabljam strokoven in holističen pristop, ki vključuje čustveno - psihološko obravnavo, energijsko ravnino ter telesno komponento. Pri tem ne zanemarjam drugih ključnih vidikov in dejavnikov, ki vplivajo na soočanje z izgorelostjo.

Kot psihoterapevtka se vsakodnevno srečujete z ljudmi, ki iščejo pomoč in razumevanje. Kako vzpostavite zaupanje in odprtost s svojimi strankami v procesu terapije?

Verjamem, da zaupanje najbolj krepi moja avtentičnost v delovanju in drži. V svojem poklicu sem iskreno to, kar sem. Seveda sem morala v preteklosti delati na sebi in predelati določene vzorce, ki mi niso koristili. V svojem delu dajem prednost iskrenosti, kar pomeni, da moram biti najprej iskrena do sebe. Prepričana sem, da je to tisto, kar posamezniki v terapevtskem procesu z mano resnično občutijo.

Na koncu, za tiste bralce, ki morda trenutno čutijo simptome izgorelosti ali se soočajo z izgorevanjem, kaj bi jim svetovali kot prvi korak k samopomoči in obnovi?

Prvi korak pri soočanju z izgorelostjo je priznanje, brez občutka krivde. Izgorelost ne označuje posameznika kot nesposobnega. Pomembno je razumeti, da izgorelost ne razlikuje med starostjo - ne glede na to, ali je posameznik mlad ali starejši. Želim poudariti, da je izgorelost pri mladih realna težava; v praksi se pogosto srečujem z mladimi, ki se s tem soočajo. Vsem svetujem iskanje podpore in pomoči ter prepoznavanje nekoristnih vzorcev v svojem življenju. 

Ključno je, da posameznik razmisli o svojih vrednotah in ciljih, prav tako pa se posveti delu na čustvenem področju, začenši s prepoznavanjem in soočanjem s svojimi čustvi. Ker mnogi posamezniki te težave težko obvladujejo sami, je iskanje podpore pri psihoterapevtu ali coachu zelo priporočljivo. Ko se počutite, kot da ste na robu izgorelosti ali tik pred čustvenim zlomom, potrebujete nekoga ob sebi, ki je sočuten, razumevajoč in lahko služi kot svetilnik na poti ozdravitve.

»Proces osebne rasti je tek na dolge proge, 
ki se začne znotraj tebe in se potem odraža v tvojem vedenju ter odnosih.«
- Romana Čolić, Izstopi iz izgorelosti in zaživi sebe

Nikoli ne podcenjujete moči osebnega razvoja in samopomoči. S podporo strokovnjakov, kot je Romana, in z uporabo pravih orodij, je mogoče preseči izgorelost, najti notranji mir in živeti življenje, ki je v polni harmoniji z vašimi najglobljimi željami in vrednotami. Ne dovolite, da vas stres in izgorelost zadržujeta nazaj – vaša svoboda je morda le en korak stran.

Več informacij najdete na www.psihoterapijapot.si. Knjiga je na voljo v Mladinski knjigi v večjih mestih po Sloveniji. V Kranju jo je mogoče kupiti v Gift shop-u pri Petri, ki se nahaja v Kranjskem parniku. 

Dodatno podporo bralci lahko poiščejo na spletnem programu "Izstopi iz izgorelosti", kjer poleg petih strukturiranih modulov, strokovnih vsebin in vaj nudim tudi osebno mentorstvo.

VABILO NA DOGODEK

IZGORELOST: Rekreativni in vrhunski športniki 

V soboto, 25. novembra 2023, ob 17. uri, se pridružite na dogodku, ki se bo odvijal v sklopu knjižnega sejma - priložnost, kjer bomo skupaj raziskovali tematiko izgorelosti v športu. 

Pogovor z Romano Čolić bivšo vrhunsko športnico in psihoterapevtko bo vodila Mirelo Smajić, predstavnica agencije Izbrano z Mirelo in urednica knjige Izstopi iz izgorelosti in zaživi sebe. Dogodek je neprecenljiva priložnost za vse športne navdušence, trenerje in terapevte, da razširijo svoje razumevanje izgorelosti in najdejo nove načine za njeno preprečevanje in obvladovanje. 

Po dogodku boste imeli priložnost osebnega srečanja z Romano Čolić, pogovor in podpis knjige, ki bo na voljo s posebnim sejemskim popustom.

KLJUČ DO USPEHA

Ko govorimo o vrhunskih športnikih, se pogosto osredotočamo le na vidne dosežke - tiste trenutke, ko prestopijo ciljno črto, dosežejo rekord ali zmagajo na tekmovanju. Vendar pa ključ do uspeha in zdravja športnika ni zgolj v intenzivnem treningu in tekmovanju, temveč tudi v regeneraciji in počitku, ki sta nujna za dolgoročno vzdrževanje telesne in psihične kondicije.

Ravno pretreniranost je eden od tistih pojavov, ki prežijo na športnike na vseh ravneh - od amaterskih rekreativcev do profesionalcev. Posledice so lahko zmanjšanje uspešnosti, večje tveganje za poškodbe in, kar je morda še bolj zaskrbljujoče, izgorelost.

Zaključek športne kariere prinaša svoj nabor izzivov. Mnogi športniki se ob koncu svojih profesionalnih poti srečajo s težavami, kot so izguba identitete in iskanje novega smisla v življenju. V tem prehodnem obdobju je podpora ključnega pomena, bodisi s strani bližnjih ali strokovnjakov.

To prehodno in pogosto težavno obdobje ter pomen regeneracije in ravnotežja v življenju športnika je podrobneje raziskala Romana Čolić, družinska in zakonska psihoterapevtka, v svoji knjigi "Izstopi iz izgorelosti in zaživi sebe". Romana, ki se je sama soočila s temi izzivi kot vrhunska športnica, ponuja svoje bogate izkušnje in znanje, da pomaga drugim prepoznati in premagati podobne prepreke.

Za več informacij o dogodku in knjižnem sejmu kliknite na povezavo:  TUKAJ

Pripravila: Mirela Smajić, Izbrano z Mirelo; www.izbranozmirelo.si

Preberite tudi: