Ugledna psihiatrinja trdi: "Zdravila so samo rešilni jopič."

3. 5. 2024
Deli
Anica Gorjanc Vitez (foto: sensa)
sensa

T.i. antipsihiatrična struja, ki je kot gibanje nastala v 60-ih letih prejšnejga stoletja, izpodbija tradicionalne prakse in teorije psihiatrije. Kritična je predvsem do institucionalizacije duševnih bolezni, medicinskega modela duševnih motenj in uporabe psihiatričnih zdravil. 

Glavni predstavniki antipsihiatričnega gibanja, kot so R.D. Laing, Thomas Szasz in Michel Foucault, so trdili, da so mnoge t. i. duševne bolezni dejansko normalni odzivi na nenormalne družbene in okoljske razmere ter da psihiatrija pogosto deluje kot sredstvo socialne kontrole, ki marginalizira in stigmatizira posameznike, ki se ne prilegajo družbenim normam.

Kaj na tovrstne kritike odgovarja strokovna direktorica Psihiatrične bolnišnice Idrija, psihiatrinja in psihoterapevtka Anica Gorjanc Vitez?  

Ali bi sodobna psihiatrija lahko presegla tovrstne očitke in resnično podprla posameznike v stiski ter upoštevala njihovo celovitost? 

Psihiatrinja Gorajnc Vitez meni, da so zdravila zgolj rešilni jopič. Delujejo namreč hitro in človeka hitro 'potegnejo' iz psihoze. Vendar se ne bi smeli zanašati le na rešilni jopič, saj nas bo na tak način tok življenja odnesel. Naučiti se je potrebno plavati. Plavati pa uči psihoterapija. 

 Poglejte si še: 

Celoten podkast Modra soba: Krmarjenje s travmo:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk