V podzavesti se lahko prav decembra prebujajo stare rane in razočaranja (piše terapevtka)

7. 12. 2023
Deli
V podzavesti se lahko prav decembra prebujajo stare rane in razočaranja (piše terapevtka) (foto: shutterstock)
shutterstock

Kaj se dogaja decembra v naših življenjih in doživljanju?

December je kot nekakšen vrtinec, ki nastane ob zaključku izliva vode v lijaku, kot bi se metaforično izrazili. Tudi dejansko gre za zadnji mesec v letu, ki nakazuje neko zaključevanje in obenem pripravljenost na začetek nečesa novega.

Kljub temu da nam zunanji svet skuša dati predstavo, da je decembrski čas poln zabave, dekoracije in vsega lepega, pogosto v naših doživljanjih ni tako. Mnogi bi rekli, da je čas hitenja in čas, ko je v 31 dni koncentrirano preveč stvari. 

V ozadju in podzavesti se dogajajo in prebujajo druge stvari, ki navadno niso naslovljene, ozaveščene.

1. Leto gre h koncu

Z začetkom decembra nam ostane samo še približno 30 dni ali manj, da postorimo vse, kar je potrebno za uspešno praznovanje in preživetje decembrskega vzdušja. Pa nam res dela preglavico Miklavž, Božiček, božično kosilo, silvestrovanje, darila, pogostitve...?

V podzavesti se lahko ob občutku, da je ostalo le še malo časa, začnejo prebujati stare rane in razočaranja. Zelo burno se lahko ob tem prebudita pogrešanje in žalovanje za otroštvom. Kaj vse se je takrat dogajalo in je bilo za nas krivično. Začutimo tudi, česa vsega v otroštvu nismo doživeli. Morda bolečina ob mami ali očetu, ki nam nista znala pristopiti in slišati naše bolečine ali stiske. Težave med sorojenci so tudi pogost pojav, ki se v tem času rad prikliče v našo zavest.

Čas šolanja in nedokončanih želja ali sanj, ki smo si jih želeli, pa nam niso uspele. Kariera, ki smo si jo želeli, pa nam še vedno ni uspela ali pa je šla v čisto drugo stran in v bistvu ob tem nismo zadovoljni in srečni.

Tudi prijateljstva, ki niso vir zadovoljstva in lahko povzročajo prave bolečine, lahko v tem času dodatno zabolijo. In ne nazadnje partnerski odnos, ki je lahko v tem obdobju vir tolažbe ali vir stiske. Prav vseh segmentov našega življenja se lahko dotakne teh 30 dni.

2. Božič - praznik družine

Središče decembra je vsekakor Božič. Največji praznik družine. Kaj je bolj pomembno v našem življenju kot družina. Prav tako je družina nosilec največjih in najpomembnejših čutenj v našem življenju. 

Vsak bi si želel, da bi bil spomin na družino nekaj najlepšega in najvarnejšega. Žal ni vedno tako. Zelo pogosto je družina, tudi če je na zunaj urejena, prostor mnogih bolečin. 

In kaj bolj prizadene ranjenega človeka kot praznik družine, ki je ni. Težko je praznovati samo zaradi datuma, če ni vsebine. Kadar je notranja bolečina tako močna in glasna, je potrebna bučna zunanjost, da jo preglasi. Včasih so zabave tista tolažba, ki preglasi lačno, žalostno in jokajočo dušo, ki si želi le sočutja in sprejetosti. 

In biti decembra starš je biti MIklavž in Božiček v eni osebi. Nobeno darilo ne razveseli tako kot sočuten, sprejemajoč in vzdržljiv starš, ki povabi otroka k sebi, se zanj zanima, ga posluša, zdrži in mu reče, da ga ima rad. To je decembrsko darilo, ki presega vse in napolni dušo in telo z močjo za celo nadaljnje leto.

Kadar tega žal ni, je ta otrok kot odrasla oseba tisti, ki bo moral skozi proces žalovanja, kar predstavlja v bistvu štiritedenski adventni čas. Prekinitev travme se začne v trenutku, ko začnemo o njej govoriti. 

Po tem pa prevzeti odgovornost in poskrbeti zase tako, da bo ozdravel in si ustvaril življenje po svoje. Ni treba nositi bremena preteklosti, lahko jih odložite, saj niso vaša.

3. Jesensko zimski čas 

Čeprav se na splošno zavedamo, da je to obdobje iz vidika vremenskega počutja težje za preživetje, pa dejansko ne govorimo, koliko resnično ta dejavnik vpliva na človekovo zdravje.

Obdobje, ko je dan krajši, ko je sončne svetlobe manj, ko so temperature nižje in ko pogled skozi okno še dodatno pripomore k slabemu počutju. 

Gre za čas, ki je v našem podnebnem prostoru namenjen počitku narave. Ker je tudi človek del narave, tudi zanj velja delni počitek, ali vsaj procentualno nekaj manj aktivnosti.

Človekove dejavnosti v tem času so bolj vezane na notranje prostore. Kar mu ne omogoča zadostnega vnosa kisika, telesne aktivnosti na svežem zraku in s tem vključenost vseh telesnih funkcij za normalno delovanje. Posledica tega je pešanje telesnega zdravja, manjša odpornost, prenizek vnos kisika in vitaminov. Ker je človek psihoorgansko bitje, se te posledice prenašajo tudi na duševno zdravje v obliki domino učinka.

Zavedanje tega vpliva in prevzemanje odgovornosti za svoje dobro počutje je ključno. Te dejavnosti je treba vključiti v vsakdan zavestno. Ljudje, ki so še posebej občutljivi na pomanjkanje sončne svetlobe, potrebujejo dejavnosti, ki bodo pripomogle k premagovanju tega obdobja. 

Ni rešitev samo pobeg v tople kraje, pač pa je možno tudi v našem okolju aktivno in dobro preživeti zimski čas, brez depresivnih epizod. Ni treba čakati na motivacijo, saj ta pride zelo redko. Stvari je treba izvesti z načrtovanjem in vsakodnevnimi odločitvami.

Ni se lahko odpraviti ven, če vreme temu ni naklonjeno, toda počutje, ki po tem sledi je tisto, kar nas žene ne glede na vremenske razmere. Dejavnosti, ki pripomorejo k boljšemu počutju, so sprehodi, hoja v hrib, tek, smučanje, mrzla voda, izpostavljanje jutranji in svetlobi ob sončnem zahodu... Ni potrebno, da je naš december voden od vsiljene zunanje okolice komercialnih zadev ali voden od naše podzavesti.

Težka čutenja se v našem telesu pojavljajo avtomatsko, saj so del preživetvenih funkcij. Zato se moramo za prijetna občutja (ljubezen, zaupanje, hvaležnost, spoštovanje, čudenje, veselje) obrniti okoli sebe in jih poiskati, priklicati v svojo zavest.

Zavedanje dejavnikov, ki imajo vpliv na naše počutje, in zavestna odločitev za naše dobro počutje, je ključna odskočna deska za lepo in prijetno decembrsko vzdušje.

Maša M. Bahor,

mag. zakonskih in družinskih študij,

Psihoterapija in izobraževanje, Maša Mihelič Bahor

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja