Zakaj je moške tako strah POROKE?

21. 6. 2023
Deli
Zakaj je moške tako strah POROKE? (foto: shutterstock)
shutterstock

Moški imamo radi izzive, a zakaj nas je tako strah poroke, ki je izziv življenja? Piše Zmago Švajncer Vrečko. 

1. Trije odzivi na stres

V splošnem poznamo tri odzive na stres: beg, boj in zamrznitev. Vprašanja žensk, s katerimi se pogosto srečujem na svojih terapijah, so: »Kdaj me bo že zaprosil? Ali mu nisem dovolj všeč? Zakaj me ne želi v svojem življenju?«

Moški se lahko hitro prestrašijo, ko pomislijo na poroko, kar pomeni, da njihov avtonomni živčni sistem obrambno odreagira z begom pred to idejo. Avtonomnih telesnih odzivov ne moremo nadzirati, lahko pa imamo nadzor nad svojimi življenjskimi odločitvami. Lahko se za svojo najdražjo v polnosti odločimo ali ne.

2. Odločitev za borbo

Vprašanje je, ali se bomo moški borili in se odločili za poroko, v kateri se bomo učili vztrajati, se spreminjati na boljše in poskrbeti za svojo ženo ter družino, ali pa te odločitve ne bomo sprejeli, ker nas je strah razočaranja, če bi nam spodletelo.

Dobro je, da se moški vprašamo, katere vrednote so nam v življenju pomembne. Ali so nam pomembne družina, pristen odnos in vztrajnost? Kako bi bilo, če bi bili nad poroko tako navdušeni, kot smo navdušeni nad naslednjo nogometno tekmo najljubšega kluba? Kaj nam pomeni več – nogometni gol ali spoštljiv pogled naše žene, ki je srečna, da se nismo odločili za nobeno drugo žensko na svetu?

3. Ljubezen prekaša kariero 

Moški imamo radi karierne izzive, a se ne zavedamo, da je skrb za dober zakon in družino izziv, ki prekaša kariero. V službi smo hitro nadomestljivi. Ali si želimo, da bi bilo enako tudi v naših bližnjih odnosih, ali pa hočemo biti takšen mož, ki bi ga naša žena videla kot nenadomestljivega zaradi naše dobrote, strasti in občutka varnosti, ki ji jo zagotavljamo?

Poroko marsikakšen moški vidi kot zadušljivo stanje, iz katerega ne bo mogel pobegniti, ko mu bo prehudo. Toda zakaj ne bi takrat ponovno poskušali ustvariti prijetnega vzdušja? Poroka je le začetek ustvarjanja nečesa lepega in zaupanja vrednega, hkrati pa je tudi premik od začetne zaljubljenosti do globoke ljubezni, ki pa je lahko še zmeraj v opojnosti poželjivosti, ki se pretaka s potrpežljivostjo in sprejemanjem odgovornosti.

4. Mit o popolnosti drug za drugega

Mit je, da sta dva že na začetku popolna drug za drugega. Medsebojna popolnost se gradi na dolgi rok, tako kot medsebojno spoštovanje. Mi smo tisti, ki lahko to gradimo v odnosu z našo ženo, ali pa preprosto rečemo: »Ah, pač ni zame, bom pa našel kakšno boljšo … Če pa ne, pa so tako ali tako vse enake – problematične!«

S poroko nismo več sami, temveč se zavežemo, da bomo sebe kot celoto videli do konca življenja z drugo osebo. Torej se spremeni naše mišljenje iz tega, kaj lahko storimo zase, v to, kaj lahko storimo za naju oziroma za nas, ko se najini celoti pridružijo tudi otroci. S poroko se lahko kot moški bivanjsko razširimo. Ali ni to eden največjih izzivov, ki jih lahko moški sprejme?

5. Odločitev za vztrajnost

Poroka je pripravljenost na miselni spopad s seboj. Bomo takrat, ko se bodo pojavili problemi, ko se bo na primer naša žena počutila osamljeno ter ko nam bo šlo v službi slabo ali pa bodo tudi otroci bolni, znali zdržati z vsemi bolečimi občutji in se boriti naprej, da bomo poskrbeli za svoj odnos, in bomo dokazali sebi, da zmoremo tudi, ko je najhuje, ali pa bomo podlegli svoji nemoči in zapustili zakon?

Z vztrajnostjo ne bomo nečesa dokazali le sebi, temveč tudi najdražjim, otroke pa bomo naučili, da je treba vztrajati in sprejeti odgovornost, ko je najtežje. S tem jih bomo lahko naučili, kaj je ljubezniva predanost.

6. Izziv, na katerega smo lahko ponosni

Kako smo lahko ponosni nase, če še po tridesetih letih poroke vidimo v svojem srcu le našo ženo in začutimo ob misli nanjo toplino ter se ne odločimo za prevaro, ker vemo, da bi bil zaman naš življenjski trud in bi izgubili najdražjo osebo.

Sprejeti moramo, da bodo v zakonu tudi konflikti, ki pa se jih bomo učili skupaj reševati. Takrat ko je najbolj hudo, se lahko veliko naučimo. Ali bomo zmogli zdržati z negotovostjo in poskusili rešiti težave? Ali pa se bomo ustrašili in poiskali koga drugega z manj problemi?

7. Pogumna odločitev

Če se odločimo za poroko, bodo lahko naši otroci morda nekoč rekli, da smo bili pogumni, saj smo kljub strahu pred prihodnostjo rekli ljubezni na dolgi rok »da«. Dvomi morda nikoli ne bodo izginili, vendar je to, kar mi storimo kljub našemu strahu, v naši moči, torej ali se bomo borili ali pa odnehali, ko bo najtežje.

Močan moški je tisti, ki ima moralne vrednote in jih poskuša v življenju kljub vzponom in padcem vztrajno upoštevati ter se kljub dvomom odloči za poroko z žensko, ki jo ljubi in čuti, da mu ona to ljubezen vrača. Osebnostno močan moški se ne neha učiti in prilagajati, toda za to je treba biti pripravljen prevzeti odgovornost. Enako pa velja tudi za zdravo in odločno žensko.

Avtor: Zmago Švajncer Vrečko, zakonski in družinski terapevt stažist, magister filozofije in doktorski študent zakonske in družinske terapije:

www.psihoterapevt.org

POGLEJTE SI TUDI PODKAST O NENASILNI KOMUNIKACIJI: 

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice