Virtualni joga studio

Joga niso le telesni položaji in tehnike meditacije, čeprav je joga vse to. Spoznajte jogo skozi lastno izkušnjo. Vrata so odprta. Samo vstopiti morate.

Foto: Kako z jogijskimi vajami do več energije

Zaporedje vaj, ki si ga lahko ogledate na fotografijah, v sebi ne nosi nikakršnega čudežnega recepta. Ne bo vas napolnilo z energijo v enajstih minutah niti vam ne bo zagotovilo mirne noči. Zaporedje asan, ki sem vam ga pripravil, ima tokrat izredno specifičen namen. Delovalo bo izključno pod pogojem, če si boste zanj vzeli čas.

2. 10. 2015

Pomislite, da je zaporedje pred vami vaš labodji spev, vaša Oda radosti, pomislite, da je dano zaporedje način, s katerim boste prostoru okrog sebe sporočili, kako se ta trenutek počuti tisto, čemur rečete jaz.

Zdaj se mogoče neverneži kislo nasmihate in vas na trenutke že ima, da bi preskočili nadaljevanje branja, a pomislite še enkrat. S svojo telesno držo komunicirate s prostorom okrog sebe, če se tega zavedate ali pač ne! Veščemu očesu iz telesne drže ni težko ugotoviti, ali je oseba tekmovalna, zaprta vase ali je ta trenutek utrujena.

Telo je preprosto povedano zemljevid, ki natančno pokaže vse poti, ki ste jih do zdaj že prehodili.

Tisti, ki ob besedi karma pomislite na vzrok in posledico ter njuno medsebojno povezavo – telo je vaša karma. Ta trenutek je telo le seštevek vaših navad, tega, kar ste v življenju pojedli, popili, pokadili. V tem trenutku je vaše telo le seštevek vseh vaših strahov, želja, pričakovanj. Vsa nezadovoljstva, ki jih v življenju občutimo, so vedno le posledica neizpolnjene želje ali strahu pred tem, kar tisti trenutek naš um določa kot negativno.

Če telo razumemo kot karmo, lahko za vse, ki ste na nekaj zgornjih vprašanj odgovorili z da, preprosto postavimo naslednjo trditev: Vse naše navade so iz našega telesa ustvarile požrešen stroj. Namesto ugotavljanja, kako pridobiti vedno več energije, je bolj smiselno spremeniti stroj, da bo njegova poraba postala manjša.

Skozi oči joge bi lahko rekli, da se z delovanjem, ki nas oddaljuje od prevrednotenih občutkov, vedno bolj približujemo svoji naravi, ko ta ni obarvana. Takrat smo v dejanskem energetskem polju sebe in naša poraba energije oziroma prane je minimalna.

Da bi se lahko temu izviru približali, ni potrebno ne vem kakšno znanje. Zadostuje nekaj iskrene radovednosti, nekajkrat prebrano nadaljevanje članka, da boste v sebi res prepričani, da veste, o čem govorim, in vaš čas. Ta sestavina bo za veliko večino, ki bi se lahko prepoznala v opisu, da vozi prepožrešno telo, predstavljala največjo skušnjavo. Ker je samo opazovanje ključna kvaliteta, ki jo želimo razviti, vam namensko ne bom dal preveč tehničnih navodil izvedbe posameznih položajev.

Kako se lotiti prikazanih vaj?

  • Bistveno navodilo naj bo, da ne poskušate postati kopija slik, ki jih gledate, temveč pri vsakem položaju poskušajte poiskati kvalitete, ki vam jih bom navedel v opisu.
  • Skozi celotno zaporedje potujte v ritmu svojega diha. Vdih in izdih naj bosta približno izenačena. Ne hitite.
  • V položajih vztrajate z občutkom. Če rečem, da naj bo to ena minuta ali trideset sekund, obstaja prevelika verjetnost, da bi bila to še ena oprijemljiva enota, na katero bi se vaš um želel prilepiti.
  • Pozorni bodite do te točke, da je čas v položajih, ki so asimetrični, približno enak na obe strani.
  • Zaporedje poskušajte razumeti kot okvir, v katerem boste ugotovili, kakšen je vaš odnos do početja!
  • Če gre, si poskušajte preprosto zaporedje zapomniti čim prej, da bo vaš stik z njim dejansko postal vaš kakovosten čas zase. Če boste izvajali zaporedje in ob tem premišljevali, kaj ste počeli včeraj ... no, v tem primeru se lahko tudi usedete na kavč in gledate v zrak.
  • Vsak dan si privoščite vsaj enega od položajev v zaporedju in ga doživite. Pa če za to potrebujete minutko ali dvajset minut.

1. Položaj gore naj nosi težo telesa stabilno v obeh stopalih, vrh glave pa naj se lahkotno dviguje proti nebu. Opazujte, kako vztrajanje v asani poglablja vaše dojemanje položaja. Sprostite vse, kar lahko, a ne izgubite svoje vsebine. Mehke mišice naj tvorijo prostor dihu.

Položaj 1

2. Položaj bojevnika naj v vas vzpodbudi iskanje kvalitet moči, stabilnosti, odprtosti in poguma. Opazujte svoje občutke. V primeru bolezni srca in ožilja ne vztrajajte z rokami nad glavo predolgo časa, spustite jih pred prsni koš. 2. Ponovite še na drugo stran.

Položaj 2

3. Sedeči zasuk je nekakšna pot vase, je refleksija svojega bivanja na spinalnem nivoju, brez odvečnih miselnih vsebin. Dokler obstaja ta, ki meditira, meditacije ni ... Ponovite na drugo stran.

Položaj 3

4. Položaj deluje izredno prenavljajoče, pomaga vračati kri iz okončin proti srcu. Zadržite svojo težo v ledvenem delu in pozornost vodite od svoje periferije proti sredici.

Položaj 4

5. Truplo je ena od bolj zahtevnih asan v praksi joge. Od praktikanta zahteva popolno predajo. Sprostite dih, pustite misli, naj gredo ...

Položaj 5

6. Sede vdihujte skozi levo nosnico, izdihujte skozi desno. Ko končate, opazujte svoje občutke.

Položaj 6

Robert Hönn , E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA).

Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev. www.jogado.com.