Virtualni joga studio

Joga niso le telesni položaji in tehnike meditacije, čeprav je joga vse to. Spoznajte jogo skozi lastno izkušnjo. Vrata so odprta. Samo vstopiti morate.

Iyengar joga - znanost telesa, čuječnost uma in umetnost duha

"Joga je pradavna, a popolna znanost, ki se ukvarja z evolucijo človeštva. Ta evolucija vključuje vse aspekte bivanja, od telesnega zdravja do samorealizacije. Joga pomeni združitev – združitev telesa z zavestjo in zavesti z dušo." B. K. S. Iyengar

27. 9. 2013

Iyengar joga je na kratko rečeno znanost telesa, čuječnost uma in umetnost duha. A pojdimo lepo po vrsti. Ime je dobila po njegovem ustanovitelju, jogijskem velikanu B. K. S. Iyengarju. Čeprav jo sam imenuje preprosto joga, se je izraz vseeno obdržal, verjetno zaradi potrebe po razlikovanju z drugimi stili joge.

B. K. S. Iyengar je metodo razvil iz tradicionalnih naukov joge, predvsem Patanjalijevih joga sutr in skozi uvide pri lastni praksi. Sistematiziral je več kot 200 klasičnih jogijskih položajev in 14 različnih tehnik dihanja (z različnimi variacijami njih). Ker se pri svojih 95 letih še vedno drži intenzivne vsakodnevne prakse, se s tem dalje razvija tudi iyengar joga. Razvija pa se tudi skupaj s številnimi predanimi učitelji iyengar joge, ki nadomestijo svoje uvide, spoznanja.

"Sprememb se ne bi smeli bati. Moramo jo sprejeti z navdušenjem. Brez spremembe nič na tem svetu ne bi moglo rasti in cveteti ter nihče na tem svetu ne bi mogel napredovati in postati, kar naj bi postal.˝ B. K. S. Iyengar

V zadnjih 70 letih je tako iyengar joga postala eden izmed najbolj celovitih, doslednih in strokovno podkovanih sistemov joge. Poleg globine (iyengar) joge same gre zasluga predvsem na račun zahtevnosti in striktnosti, ki se jo zahteva od njegovih učiteljev (osnovno izobraževanje za učitelja iyengar joga traja vsaj štiri do pet let in se v bistvu nikoli ne zaključi).

Glavni in verjetno najpomembnejši aspekt iyengar joge je v njenem poudarku na pravilnosti poravnave telesa v asanah, ki ustvari harmonični in anatomsko pravilni način izvedbe jogijskih položajev. Ker so telesa različna in imajo ljudje različne telesne sposobnosti in hibe, je Iyengar tudi razvil uporabo pripomočkov (kocke, trakovi ipd.).

Drugi aspekt prakticiranje asan v Iyengarjevem sistemu je pravilno zaporedje jogijskih položajev. S tem se doseže kumulativni učinek posameznih asan, ki drugače ne bi prišle do izraza. Medtem ko je pogosto v drugih sistemih joge zaporedje asan zapovedano, je pri iyengar jogi vsak učitelj sam zadolžen, da sestavi sekvenco, primerno namenu določene vadbe ali potreb vadečih. Seveda pri tem upošteva določene smernice in pravila sestavljanja zaporedja.

Tretji koncept je čas ostajanja v določenem položaju, s pomočjo katerega je učinek asan močnejši. V določenem položaju lahko ostanete od minute pa tudi tja do 20 minut. Da ima na primer stoja na glavi pravi fiziološko-psihološki učinek - je treba v njej ostati vsaj osem minut.

Pranajama oziroma jogijske tehnike dihanja se začno izvajati šele takrat, ko so postavljeni trdni temelji v praksi asan, saj učenec predhodno potrebuje pravilno držo, fleksibilnost, kapaciteto pljuč in utrjenost, da med prakso pranajame sedi in diha pravilno.

mJoga studio

Terapevtski aspekti joge

Čeprav so bili terapevtski aspekti asan in pranajame znani skozi stoletja, je prav Iyengarjeva neprimerljiva pozornost precizno pravilni anatomski poravnavi in metodi dela izpopolnila terapevtske aspekte joge. Tako praksa iyengar joge pogosto odpravi bolečine, korigira napačne gibalne vzorce, popravi držo ter se uporablja tudi za zdravljenje številnih resnejših bolezni.

Iyengar joga v bistvu uporablja asano in pranajamo, s katerima vadeči lahko usvoji vseh osem Patanjalijevih aspektov joge – od jame in nijame in vse do samadija. Pri izvajanju asan se namreč vadeči nauči, kako vplesti celotno telo in um, kako razširiti zavedanje do najmanjšega delčka telesa, tako da um postane buden, pozoren in oster. Nauči se dihati sproščeno, globoko in uravnovešeno, tako da energija (prana) lahko steče brez zaprek. S tem se um umiri, postane receptiven, postane čuječ – asana in pranajama postaneta meditaciji. Meditacija v akciji. Iyengar joga tako pojmuje obvladovanje telesa kot pot za obvladovanje uma.

"Če stopaš po katerikoli plemeniti poti in vztrajaš, lahko dosežek končni cilj. Bodi navdihnjen, a ne (pre)ponosen. Ne ciljaj prenizko, lahko zgrešiš cilj. Ciljaj visoko in prišel boš na sam prag blaženosti." B. K. S. Iyengar

Miha Potočnik je certificiran učitelj iyengar joge. V Sloveniji vodi vadbe od leta 2007, v zadnjem času pa tudi v tujini (Južna Koreja). Uči v lastnem mJoga studiu in občasno gostuje na učiteljskih tečajih drugih joga studiev (Cityoga, Točka joge). Je univ. dipl. psiholog, praktikant meditacije Vipassana ter avtor knjige Indija: potovanje v potovanju in priročnika Iyengar Joga: izkustvena, prvoosebna znanost.

www.mjoga.si

Naj na koncu še izpostavim, da nobena beseda ali stavek nikoli ne bo mogel opravičljivo opisati nečesa tako velikega in obsežnega, kot je joga. Šteje le lastna izkušnja, lastna praksa.

"Popolna osvobodite, nepremaknjena in nedotaknjena blaženost te čakajo, ampak sam se moraš podati na potovanje v notranjost, da jo odkriješ, doživiš." B. K. S. Iyengar