Vadba za prebujajnje druge čakre

12. 2. 2013
Deli
Vadba za prebujajnje druge čakre

Popolna vadba za prebujanje notranjega spečega potenciala druge swadhisthane ali sakralne čakre

Druga čakra se v sanskrtskem jeziku imenuje swadhisthana in pomeni lastno bivališče. Lahko rečemo, da je tukaj bivališče življenjske energije, s pomočjo katere ustvarjamo, kreiramo, se razmnožujemo. Dokler je ta energija latentna, je v prvi čakri, ko pa se začne prebujati, se dvigne v drugo ali v višje čakre.

Na področju druge čakre so skrite močne sile, ki so lahko ustvarjalne ali razdiralne. Kadar prebudimo drugo čakro, se lahko pojavijo povečane sposobnosti intuicije in moči, da ustvarimo okus v sebi in drugih brez resničnega okušanja.

Pred vami je jogijska vadba, osredotočena na drugo čakro. Z osredotočeno vadbo telesnih položajev, dihanjem, telesnimi zaporami, gestami, zavedanjem in zvočnimi vibracijami bomo uravnovesili in prebudili energije druge čakre in povečali kreativnost in inteligenco ter preusmerili spolno energijo v možgane za spiritualne namene. Izbrala sem lažje položaje, saj je mogoče energetizirati in prebuditi energijo tudi z lažjimi razteznimi položaji, če jih izvajamo dovolj zavestno in poglobljeno.

Smernice za domačo vadbo:

Priprava prostora: Prostor dobro prezračite in prižgite dišečo palčko z vonjem jasmina. Pomembno je, da se pred vadbo oprhate in se tako povežete z elementom vode. Lahko se oblečete v oranžna oblačila. Druga čakra je povezana s tonom D (re) in instrumenti tolkal, saksofonom, klavirjem, zato vadite ob zvokih orientalske glasbe ali ob šumenju vode.

Fizična raven delovanja: Druga čakra ustreza vsem reprodukcijskim in urinarnim organom, kot so maternica, jajčniki, testisi, ledvice, mehur. Ti organi so povezani z žlezami z notranjim izločanjem, jajčniki, modi in delno tudi z nadledvično žlezo. Od delovanja spolnih žlez je odvisno zdravo izločanje spolnih celic in hormonov progesterona, estrogena in testosterona. V tem centru so shranjeni naši podzavestni strahovi ali fobije, zato je pomembno uravnovešeno izločanje hormonov nadledvične žleze kortizola, adrenalina in noradrenalina.

Telesne gibe izvajamo v ritmu elementa vode, ki označuje pretočnost, prožnost, mehkost, viskoznost, hladnost, premikanje in razpršenost. Lahko se zavedamo pretoka telesnih tekočin, pulziranja krvi po žilah, pretoka prane. Med izvajanjem telesnih položajev delamo vajaroli mudro, in sicer tako, da osamimo sečno cev in jo povlečemo navzgor, ali pa ashwini mudro s stiskanjem zadnjičnih mišic.

Fizični znaki neuravnovešenega stanja se kažejo pri ženskah s hudimi menstrualnimi težavami, težavami z ledvicami, mehurjem, obolenjem krvi in drugih tekočin. S telesnimi položaji raztezamo in upogibamo spodnji trebušni in hrbtni del, toniziramo hrbtenične in nožne živce, išiadični živec, krepimo medenične mišice in preusmerjamo zaostalo energijo iz spodnjega medeničnega področja navzdol po nogah.

Pranična raven delovanja: Lokacija čakre je dva prsta nad korensko čakro, neposredno za spolnimi organi, na vrhu trtične kosti. Sprednja točka, s katero sprožimo delovanje druge čakre, je središče zgornjega roba sramne kosti. Simbol druge čakre je krokodil, ki prebiva v polmesecu in predstavlja vozilo, ki prevaža vse nezavedno. Krokodil je lahko zelo miren, ko pa se prebudi, ima strahotno moč, kot naše podzavestne karme. Polmesec je oblikovan iz dveh krogov. Večji ima navzven obrnjene liste, manjši pa navznoter.

Okrog belega polmeseca je šestlistni škrlatno rdeč ali oranžen lotos. Drugi energetski center je povezan z elementom vode in čutom okusa. Organ znanja je jezik, s katerim okušamo. Voda manifestira idejo tekočega, omogoča novo življenje, saj je nosilec naše esence, krvi in ima vse značilnosti etra, zraka in ognja. Če so naša občutja ranjena, prizadeta, obremenjena, postane voda kalna, umazana, razburkana in s tem sta porušena ravnovesje ter moč vode.

Mentalna raven delovanja: Ko se koncentriramo na drugo čakro, vizualiziramo prostran, globok ocean s temnimi valovi pod nočnim nebom. Med vadbo smo mentalno osredotočeni na področje trtične kosti, kjer lahko vizualiziramo vrtinčenje oranžne ali rdeče svetlobe ter mentalno izgovarjamo mantro VAM. Med vadbo se lahko prebudijo destruktivne energije naše podzavesti (občutki, izkušnje iz prejšnjih življenj, otroštva, mladosti). Izkušenj iz preteklosti, ki se jih zavestno ne spominjamo, je zelo veliko.

Pomembno je, da opazujemo in transformiramo negativna čustva v pozitivna. Opazujemo, po čem hrepenimo, suženj katere odvisnosti smo, česa nas je strah. Na osnovi zavedanja notranjih zaznav med vadbo lahko spoznamo svoj notranji svet. Da prebudimo drugo čakro, se moramo prej ali slej soočiti s svojimi potlačenimi strahovi, občutki, odvisnostmi, žalostjo, kar je lahko zelo boleč proces.

Počutimo se lahko ranljivi, prestrašeni, jezni, tesnobni, polni spolnih fantazij, vendar je treba iti skozi ta proces, da se osvobodimo starih vzorcev in vzpostavimo nov pretok energije. Pred vadbo in po njej lahko mentalno izrečete pozitivno afirmacijo: Sem ustvarjalen, ljubeče sprejemam svoje telo in spolnost.

Psihična raven delovanja: Pri pregledu različnih aspektov osebnosti skozi drugo čakro lahko ugotovimo, da je oseba, ki je v stanju tamasa (negibnosti, inercije, lenobnosti), zelo depresivna ali potrta, izraža nemoč, spolno brezbrižnost, odvisnosti (alkohol, droge, hrana), pri umetnikih pa se to stanje izraža kot ustvarjalna kriza. Oseba, ki se nagiba že bolj k rajasični naravi (gibanje, strasti, želje), kaže pretirano poželenje, iskanje možnosti za spolnost, izkoriščanje drugih za spolne namene. Večina naše družbe živi v rajasičnem stanju.

Iščemo veselje, potešitev zase, seksualnost je že bolj spoštljiva do drugih, ljubezen predstavlja eno z drugo osebo. Skrbimo za svojo vitalnost, življenjsko radost, ustvarjalnost, zavedamo se lastnega telesa. Žal pa je malo tistih, ki živijo uravnovešeno, satvično in se zavedajo, da so veselje, radost in sreča že v nas samih. Osebnost, ki je na stopnji satve, nima več blokad, veselje prekipeva od znotraj in se izraža kot popolna blaženost. Želja po reprodukciji se v stanju satve spremeni v hrepenenje po združitvi v eno (združitvi energije shakti, z zavestjo shivo). To stanje je naravno nam vsem, samo odstraniti moramo nečistoče tako, kot olupimo čebulico.

Uspešno prebujanje in transformiranje energije swadhisthane vam želim!

Barbara Jekoš, učiteljica joge, www.tratakjogastudio.si

Uvodno sproščanje pred jogijsko vadbo

Joga2