Poletna jogijska vadba z Robertom Hönnom: 5. teden

5. 8. 2015
Deli
Poletna jogijska vadba z Robertom Hönnom: 5. teden

Redna vadba preprostih vaj, ki smo jih doslej predstavili, je verjetno že prinesla prve rezultate. Svojo prakso bomo v prihodnje še nadgradili z vedno bolj kompleksnimi vajami, ki bodo postopoma v gibanje vključevale vedno več mišičnih skupin.

Nepotrebno razmišljanje, ki ga je v svet gibanja prinesla fitnes industrija, je, da je določena vaja za le določeno mišično skupino. V izoliranem okolju fitnes naprave to lahko drži, a ko vadimo v prostoru z lastno težo, ta trditev več ne pije vode. Pri različnih ljudeh bo enaka vaja lahko pustila posledice (npr. musklfibr) v različnih delih telesa. Zaključimo lahko, da je pri katerikoli vaji vedno najbolj na udaru naš najšibkejši člen med strukturami, ki so vključene v statično ali dinamično izvedbo giba.

Današnja vaja vsebuje ponavljajoče se gibanje, prehajanje iz položaja strešice v desko in nazaj.

Pozorni bodite, da med gibanjem hrbtenica neprestano ostaja v nevtralni legi!

Stabilizacijo položaja dosegamo z mišicami trupa, za gibanje pa naj skrbi mišičje periferije - okončin.

Osnovno navodilo naj bo, da je v katerikoli fazi giba hrbtenica v identičnem položaju. Pozorni bodite na vse možne točke slabosti, ki ste jih zaznali v položaju deske. Po potrebi v položaju strešice krčite koleni, da bo hrbtenica ostala ravna (če vam pri vaji počepa nastaja okrogel hrbet v ledvenem delu, bo krčenje kolen v položaju strešice NUJNO!).

Ko postanemo bolj subtilni v izvedbi položaja, lahko vključim še večje število mišičnih skupin, ki nam bodo s svojo aktivnostjo položaj pomagale ohranjati v varnem območju dalj časa.

Kot preprosto preventivo ledvenega dela hrbta predlagam, da vaša zadnjica v deski ostaja malenkost nad črto, ki navidezno povezuje vaše gležnje in ramena.

Kako se lotiti giba iz deske v strešico in nazaj?

V videu je prikaz nepravilne in pravilne izvedbe giba.

Naša naloga naj bo sledeča:

 • aktivirajte stegna, iztegujte koleno,
 • obremenite tudi mišice zadnjice - predstavljajte si, da želite med spuščanjem v desko sramno kost v prostoru prinesti proti popku,
 • ne visite v ramenskem sklepu v nobeni fazi giba,
 • popka v nobeni fazi giba ne potiskamo naprej,
 • hrbtenica naj bo kolikor se da dolga,
 • razmaknite lopatici.

Izvedba

Ko ste prepričani, da ste našli sebi primerno različico položaja, preverite, koliko ponovitev lahko izvedete.

Naš cilj je, da bi po osmih tednih redne dnevne vadbe neprekinjeno vztrajali v gibanju iz položaja deske v položaj strešice in nazaj vsaj 3 minute.

Preverite, kako dolgo lahko izvajate gibanje, ne da bi prekršili osnovna navodila. Čas vsak teden podaljšajte za 10-15 sekund.

Hatha Flow - 5. del

V nadaljevanju videa sledi 5. praksa joge iz dvd-ja Hatha Flow, ki jo simultano izvajajo trije učitelji. Boštjan (na desni strani ekrana) izvaja najbolj začetniku prilagojene položaje, Eva prikazuje srednjo zahtevnost položajev in Robert bolj zahtevno različico.

Priporočila za varno in učinkovito prakso:

 • vsaj dve uri pred prakso ne imejte večjega obroka;
 • pred prakso očistite nosnice, izpraznite mehur in črevo;
 • jogo izvajajte bosi;
 • telo je zjutraj manj gibljivo. Spoštujte svoje omejitve;
 • v kolikor imate akutne težave, se praksa odsvetuje. Izvajajte le sproščanje;
 • v času menstruacije izpustite obrnjene ali inverzne položaje. Priporočam izvajanje predklonov in zasukov. Vinjaso, povezovalen element prakse, po potrebi nadomestite z nekaj vdihi in izdihi.
 • v času nosečnosti se glede programa posvetujte s svojim ginekologom;
 • v primeru kroničnih bolezni, hujših poškodb kosti, hrbtenice, ostalih bolezenskih stanjih in v času okrevanja po poškodbi se pred prakso o programu posvetujte s svojim zdravnikom.

Avtorji video zapisov ne morejo prevzeti nobene odgovornosti za poškodbe, ki bi nastale ob vadbi. Če ste v dvomih, se glede izvedbe posvetujte s primerno usposobljenim strokovnim kadrom!

Pripravil Robert Hönn, E-RYT (izkušeni učitelj joge), in strokovni vodja registrirane šole joge RJS Joga Do in mentor TOČKE JOGE.

Poletna joga 5. del