Vadba za prebujajnje tretje čakre

22. 2. 2013
Deli
Vadba za prebujajnje tretje čakre (foto: Aleš Pavletič)
Aleš Pavletič

Popolna vadba za prebujanje tretje manipur čakre ali sončnega pleteža

Pred vami je popolna vadba za prebujanje tretje čakre, saj so v vadbo združene različne jogijske tehnike. Energetske vaje in telesni položaji so usklajeni z dihanjem, telesnimi držami, zaporami, zvočnimi vibracijami in vizualizacijo ter osredotočenim zavedanjem.

Manipura ali mesto draguljev je tretja čakra po vrsti in začetna točka k višji evoluciji zavesti. Odločilna je za skladiščenje energije, saj se od tu življenjska moč in vitalnost širita po vsem telesu. Imenujemo jo tudi sončna čakra in je v povezavi s solarnim pleksusom in elementom ognja. Ogenj je prvi element, ki ga je mogoče videti in čutiti ter ima moč transformacije ali preoblikovanja materije v energijo. Ogenj pokuri vse nečistoče, tako telesne kot mentalne, in od tega je odvisno tudi ravnovesje vseh tekočin v telesu.

Energija tretje čakre se kaže v obliki svetlobe in toplote in je povezana z našimi očmi. Oseba, ki prebudi tretjo čakro, ima sposobnost obvladovanja ognja, vidi skozi telesa, se osvobodi od bolezni in ima sposobnost pošiljanja energije do kronske, sedme čakre. Pri prebujanju tretje čakre delamo pretežno na področje popka. Vadba je bolj dinamična, vizualizacija rumene ali zlate žareče krogle, pogled je enotočkoven, pozornost je usmerjena na področje popka in krčenje trebuha (uddiyana bandho).

Med vadbo nam je prijetno toplo in počutimo se močne in samozavestne. Priporočam, da to vadbo delate vsakodnevno vsaj mesec dni, dokler ne začutite toplote, svetlobe ali premikanja samane (nutriativne energije) na področju popka in ne občutite njenega pravilnega in uravnovešenega delovanja.

Smernice za domačo vadbo:

Priprava prostora: Prostor, v katerem vadite, dobro prezračite. Lahko si prižgete dišečo palčko z vonjem kafre, evkaliptusa ali mete. Ton, povezan s tretjo čakro, je E (mi), primerna glasbila so flavta, lesena pihala, godala in klavirski instrumenti, zato ob vadbi poslušajte tovrstno glasbo. Oblečete lahko rumena oblačila.

Telesna raven delovanja: Tretja čakra z energijo oskrbuje jetra, žolč, želodec, dvanajsternik, tanko črevo, vranico, trebušno slinavko, solarni pleksus in srednji del hrbtenice. Povezana je z endokrino žlezo trebušno slinavko in hormoni, ki jih izloča v kri, izmed katerih je najpomembnejši inzulin. Trebušna slinavka izloča tudi prebavne sokove, ki vsebujejo encime (amilazo in lipazo), potrebne za prebavo zaužite hrane.

Ob nepravilnem delovanju pogosto prihaja do bolezni želodca, slabe prebave, raka črevesja, kile, razjed, pretirane teže okoli pasu, slabega delovanja jeter, žolčnih kamnov, bolezni trebušne slinavke, diabetesa, motenj hranjenja (debelost, anoreksija, bulimija). Telesni ogenj v manipuri uravnava telesno temperaturo, absorpcijo, asimilacijo in metabolizem hranljivih snovi. Od ravnovesja ognja je odvisen tudi naš vid, ki ga kontrolirajo jetra. Asane, prilagojene za prebujanje tretje čakre, masirajo in tonizirajo trebušne mišice in organe ter pomagajo pri prebavi in stimuliranju prebavnega ognja.

Pranična raven delovanja: Lokacija tretje čakre je za popkom na zadnji strani hrbtenice, sprožilec pa je spredaj, v popku. Desetlistni lotos manipur čakre je obarvan plameneče rumeno, na vsakem listu je izpisana mantra, ki ustreza določenemu energetskemu kanalu. Tretjo čakro upravlja element ogenj, ki je prvi element, ki ga vidimo, čutimo in ima sposobnost preoblikovanja. Manifestira idejo svetlobe ter omogoča zaznave in gibanje od mesta do mesta. Ogenj simboliziramo z rdečim obrnjenim trikotnikom, ki daje energiji obliko, pokuri vse odpadke (fizične in mentalne) ter je odgovoren za absorpcijo prane v telesu. Zvočna vibracija je mantra RAM. Žival je oven, ki simbolizira moč in samozavest.

Tretja čakra je povezana s tretjo plastjo, to je manomaya kosha ali mentalnim telesom. Prana, ki je odgovorna za metabolizem in absorpcijo hranljivih snovi je samana, nutriativna ali izenačevalna energija. Njeno gibanje je prečno od leve proti desni, na področju od popka do srca. Z osredotočenimi telesnimi položaji, dihanjem, držami, zaporami in zavedanjem delujemo na pranično raven tretja čakre, energetske kanale, ki so povezani z njo, ravnovesje elementa ognja in nutriativno energijo samano.

Mentalna raven delovanja: Ko se koncentrirate na tretjo čakro, vizualizirajte notranje vzhajajoče sonce ali rumeno-zlato žarečo kroglo svetlobe in toplote ter se mentalno povežite z elementom ognja. Med vadbo ste mentalno osredotočeni na področje popka, kjer lahko vizualizirate vrtinčenje rumene svetlobe in mentalno izgovarjate mantro RAM. Z vadbo na tretjo čakro delujemo na svoj um, na občutek svojega jaza, na inteligenco, dojemanje resničnosti, veselje. Med vadbo se lahko zavedate, kakšna je vaša pozornost, ali ste dovolj samozavestni, kako dojemate resničnost, kakšen je vaš samonadzor, ali imate morda strah pred avtoriteto in nadzorom drugih?

Vse občutke sprejmite kot del sebe, ne zanikajte jih ter jih z zavedanjem sprostite. Vizualizirajte, kako se energija svetlobe in toplote s področja popka širi in prodira v vsak organ, v vsako celico, molekulo in atom vašega telesa. Mentalno izgovarjate pozitivno afirmacijo: Sem močan, samozavesten in z veseljem sprejemam vse ljudi v svoje življenje. Odločitev ponovite trikrat z zaupanjem in zavedanjem in jo kot seme zasejte v svojo podzavest.

Psihična raven delovanja: Pri pregledu različnih aspektov osebnosti skozi tretjo čakro, ki je dinamični proces, lahko ugotovimo, da je oseba, ki je v stanju tamasa (negibnosti, inercije, lenobnosti) nesposobna, da bi karkoli storila in vse aktivnosti prelaga na jutri. Oseba ima občutek krivde, občutek, da nikoli nič ne naredi dovolj dobro, frustracije zaradi nedokončanih projektov, strah pred avtoritativnimi osebami, velik samonadzor ali nadzor nad drugimi.

Oseba, ki se nagiba k rajasični naravi (gibanje, strasti, želje), kaže pretirano aktivnost, skrb za vitalnost, z dovoljenjem dokonča projekte in začrtano delo, je vztrajna, samozavestna, pripravljena pomagati zaradi stvari same. Žal pa je malo tistih, ki živijo uravnovešeno, satvično, in se zavedajo, da je darežljivost, ustrežljivost in želja, da bi pomagali drugim za njihovo dobro, naša največja vrednota. Oseba se zaveda svojih moči in jih usmeri v to, da izboljša svet.

Varno in uspešno prebujanje in osvobajanje energije manipure vam želim!

Barbara Jekoš, učiteljica joge, www.tratakjogastudio.si

Uvodno sproščanje pred jogijsko vadbo

joga3