Video: Kako postati stabilen v nevihtah življenja?

27. 7. 2016
Deli
Video: Kako postati stabilen v nevihtah življenja?

Pripravili smo vam pet jogijskih položajev (asan) za vzpostavljanje stabilnosti in prizemljenosti.

Verjetno vsi poznamo osebo, na katero se težko zanesemo. Če smo dogovorjeni z njo ob enajstih, zlahka pride tudi ure pozneje, morda lahko na naš zmenek preprosto pozabi. In ko jo spomnimo, da smo dogovorjeni, je presenečena, kajti toliko stvari se ji dogaja ...

Zakaj je ta oseba taka, kot je, kaj je tisto, kar oblikuje posameznika? Zakaj se nekateri med nami lažje srečamo s stvarmi, ki so bolj otipljive, zemeljske, spet drugi se nagibamo k zaznavi resničnosti skozi energetski spekter, nekateri pa še najraje zgolj filozofirajo o življenju? Morda je vse skupaj preprosteje, kot je videti na prvi pogled.

Čakre so stikala

Človek je kot celota ustvarjen za preživetje. Različni refleksi v njem poskrbijo, da se kar najbolje odziva na okoliščine, v katerih se je dani trenutek znašel. Stikala, ki povezujejo naše duševne, čustvene in telesne zaznave, pa tudi naše odzive, so čakre. Čakre niso nekaj ezoteričnega, orodje šarlatanov, ki želijo iz vas izvleči težko prisluženi denar, niti niso nekaj, kar bi nam lahko operacijsko odstraniti. Čakre so stikala, ki povezujejo naše bolj grobe oblike tega, kar razumemo kot jaz, z bolj subtilnimi, manj oprijemljivimi komponentami.

Poglejmo primer: Hodimo po gozdu in pred nami se nenadoma pojavi kača. V trenutku, ko jo bodo naši možgani s pomočjo organa vida prepoznali kot potencialno nevarnost, se bo naš hormonski koktelj spremenil do te mere, da bomo pripravljeni na beg ali boj.

Lahko bi rekli, da so se naše misli, refleksi in telo praktično v trenutku odločili, da je nesmiselno trošiti energijo za kakršnekoli misli, za preživetje je ključna odločitev za beg ali boj. Večji del energije telesa, misli, čustev se takrat usmeri proti prvi, korenski čakri, ki pripada elementu zemlje.

Če naše življenje v tem trenutku ni ogroženo, se lahko naš hormonski koktelj spet poljubno spremeni. Nanj vplivamo tako s telesom, kakor tudi s čustvi ali z mislijo. In verjetnost, da bomo opazili nam privlačni osebek, je neverjetno večja kot takrat, ko je naše življenje ogroženo ... in energija se preko vseh pomembnih energetskih centrov telesa takrat usmeri proti drugi čakri, ki je močno aktivna, ko smo spolno vzburjeni.

Ker pa čakre dejansko povezujejo vse komponente našega jaza, je energija v drugi čakri pogosto bolj aktivna, če iščemo spolnega partnerja, če smo v razmerju, ki nas spolno ne zadovoljuje, kakor če smo v zadovoljujočem odnosu ali prostovoljno v spolni abstinenci. Ta čakra pripada elementu vode.

Čakre torej neposredno delujejo na endokrini sistem človeka, lahko bi celo rekli, da so endokrine žleze stikala, kjer se srečajo fizično telo, energetsko, miselno in zaznavno telo človeka.

Pet elementov – zemlja, voda, ogenj, zrak, eter

Kako bi lahko razmišljali o zgradbi človeka z vidika petih elementov – zemlje, vode, ognja, zraka in etra? Če elemente razvrstimo od grobega proti finemu, od trdega proti mehkemu, in potegnemo vzporednice s svojim telesom, lahko rečemo, da naše fizično telo pripada elementu zemlje. Dih, ki telo ohranja pri življenju, pripada elementu vode, prebava hrane in absorbcija energije iz zraka in okolice pa elementu ognja.

Element zraka je izražen v občutku širine sebe, ki ga imamo (zaprite oči in nekajkrat globoko izdihnite. Umirite dih. Opazujte, kje se občutek tega, kar razumete kot jaz, konča ... opazili boste, da se vaša zaznava sebe le redko konča na fizični meji telesa) in element etra je subtilnost komunikacije, ki jo imamo s prostorom, ki nas obdaja.

Element zemlje v naši celostni podobi predstavlja najbolj trde, grobe komponente. Ne gre torej le za telo, tudi naša sposobnost, da smo ob dogovorjenem času na dogovorjenem mestu, je del elementa zemlje. Seveda naše bivanje ni odvisno le od enega elementa, gre za dinamično razmerje, ki se med seboj neprestano prepleta.

Naša točnost je seveda pogojena tudi s prilagajanjem trenutnim situacijam, v katerih smo (element vode), z našo voljo, ki smo jo pripravljeni vložiti v to, da bomo točni na dogovorjenem kraju (element ognja), našo orientacijo v prostoru, ko bomo potovali proti kraju zmenka (element zraka) in našo sposobnostjo predvidevanja okoliščin (element etra). Vsekakor pa lahko trdimo, da element zemlje predstavlja tiste bolj stabilne komponente našega življenja.

Robert Honn, www.jogado.com

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"

Robert Honn