10 keltskih elementov

8. 11. 2019
Deli
10 keltskih elementov (foto: profimedia)
profimedia

Poznani po misterijih, mitih in magiji... Kelti so bili izjemni, inovativni, trdoživi ljudje, obvladovali so rituale in protokole narave, imeli močno povezavo z zemljo, vodo, kamni... Iz njihove povezave z različnimi elementi, se lahko marsikaj naučimo tudi mi. 

1. Voda

Kelti so imeli močno spoštovanje do vode. Častili so jezera, potoke, reke, izvire in vrelce... Zavedali so se moči, ki jo ima voda. Moči, ki osveži, obnavlja in je tudi simbol polodnosti, zato so stari Kelti romali do pobočji ob vodah, kjer so se zbirali, pili zdravilno vodo in se okopali v svetih vodah. 

2. Sveta zelišča

V grobiščih, svetih krajih, pa prenešeno skozi razne zgodbe, so bili prisotni stari recepti ter pripovedi o tem, kako so imele rastline ter zelišča pomembno vlogo pri keltskem zdravljenju. Naj bo to borovnica, repinec, omela ali vrba... Rastlin pa niso uporabljali zgolj zaradi zdravilnih lastnosti, pač pa tudi zaradi njihovih metafizičnih aspektov. 

3. Kamni

Kamne so uporabljali tudi kot orodja za vedeževanje, rituale, bili so objekti za zaščito, srečo in kraji čaščenja ter blagoslavljanja. 

Turoe kamen na Irskem v mestu Galway je bil denimo središče, kjer so se srečevali smrtniki, bogovi in mrtvi. 

4. Ogenj

Ogenj so uporabljal zaradi njegovih močnih zdravilnih, očiščevalnih in osvobodilnih lastnosti. Ogenj, dim in pepel so imeli lastnosti zaščite. Skakali so tudi čez kres, da so dosegli plodnost, blaginjo in zaščito. 

5. Glasba

Pesmi so bile način pripovedovanja, izražanja čustev ter način povezovanja s predniki. Magija glasbe in njena mistična povezanost z drugimi svetovi je bila nedvomno prisotna pri starih Keltih. Ni boljšega načina, kot častiti življenje in prinašati upanje z glasbo. Melodije harfe pa so zvenele ob prehodih v različne letne čase. 

6. Narava

Njihov tempelj je bila narava. Častili so njeno moč, veličastje, ritme letnih časov, lunine mene... Še posebej drevesa so bila globoko cenjena in spoštovana. 

7. Simboli

Simboli so služili kot povezava z eteričnimi idejami. Vsak simbol je imel svoje sporočilo in vplival na podzavest. Bili so pot v podzavest ali okno v dušo. 

8. Zgodbe

Vile, velikani, bogovi... Skozi zgodbe so Kelti prenašali poučne lekcije in povezavali ljudi medseboj. Zgodbe so dale ljudem identiteto, unikatnost. V njih so se skrivala sporočila, ki so pomembna še danes. 

9. Božanstva

So igrala ključno vlogo v keltski kulturi. Z njimi so poimenovali duhovni svet in se z njim povezovali.

10. Rituali

Pomen ritualov pri Keltih je bil, da nam dajejo priložnost, da pričnemo znova, da prenovimo svoja življenja, namene in cilje.

Povzeto po: ANDREW PACHOLYK, MS, L.AC, omtimes.com

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan