10 italijanskih pravil za srečno in zdravo življenje

3. 4. 2017
Deli
10 italijanskih pravil za srečno in zdravo življenje (foto: profimedia)
profimedia

Ste se kdaj vprašali, kako so lahko ljudje v deželi pic, testenin in sladoleda tako elegantni in fit?

Italija je država ogljikovih hidratov, pa ni nikoli imela težave s povprečjem predebelih ljudi. Kako je to mogoče?

Če malo natačneje analiziramo italijanske navade lahko ugotovimo, kaj je razlog za njihovo zdravo in uravnovešeno življenje.

10 italijanskih pravil

1. Trik je v ravnotežju in majhnih porcijah

Za razliko od Američanov, ki prakticirajo velike porcije, Italijane pojedo manjše porcije.

Kjer je glavna kuharcija babica, ki obvlada slastne recepte, bomo sicer težko pojedli majhno porcijo špagetov. A Italijani na splošno ne vodijo posebnih računov o kalorijah. Italijani so tudi manjši porabniki rdečega mesa. Predvsem pa jedo počasi in z užitkom. Hrana ni nikaj, kar naredimo mimogrede, da zabašemo svoj želodec. Hrana je obred, ki se mu moramo posvetiti z vsemi čuti. 

2. Olivno olje

Olivno olje je sestavina praktično vsake italijanske jedi. Kakovostno olivno olje vsebuje antioksidante (polifenoli) ter uravnovešene maščobnokislinske sestave, naš organizem pa ga presnavlja mnogo lažje kot večino drugih olj in trdih maščob. Italijani ga uporabljajo povsod.

3. Čim več sveže in presne hrane

To velja še posebej za jug Italije ter za eksotično Sicilijo, kjer je vsaka jed obogatena z zelenjavo, artičokami, paradižnikom, svežimi začimbami in limonami.

Testenine so pripravljene s kapljico olivnega olja, domačo omako, origanom in vedno servirane v majhnih porcijah.

4. Veliko sprehajanja

"Passeggiare" v italijanščini pomeni sprehajanje. Veliko sprehanja skozi dan dela Italijane zdrave. Pa če tudi je to sprehod do trga, po ulicah, ob reki, po parku, ob vikendih pa kratek odmor ob jezeru ali na podeželju.

5. Manjše porcije tudi za zajtrk

Italijani zajtrkujejo, vendar malo manj kot večina Evropejcev.

6. Redko pijejo gazirane pijače

Morda pijejo gazirano vodo, a zelo redko ostale gazirane pijače.

7. Hitra prehrana je greh

Hitra prehrana je v popolnem nasprotju z italijanskim gurmanskim in počasnim prehranjevanjem. 

8. Pica ni jed za vsak dan

Žal Italijani ne jedo pico vsak dan. Pica je hrana, ki si jo privoščite za vikend, ko greste na večerjo s prijatelji. Italijani so največji ljubitelji pic, vendar takšnih s tankim testom, z veliko zelenjave in nadevom.

9. Lahka večerja

Zadnji obrok je rezerviran za lahkotno jed (če ne greste na večerjo v restavracijo seveda). Tipična večerja vključuje juho (minestrone), majhno porcija testenin in zelenjave.

10. Manj obremenjevanja, več uživanja

Italijani ne spadajo med ljudi, ki bi divje sledili dietam. Predvsem slovijo po svoji odprtosti. 

Zadnji in najbolj pomemben nasvet: Jejte brez slabe vesti, sprostite se in predvsem - uživajte v čudovitem življenju!

La vita e bella! Življenje je lepo!

vir: elle.rs/ stil.kurir.rs

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez