12. marec - Ptički se ženijo!

Gregorjevo je čas, ko se 'ptički ženijo', ko praznujemo pomlad, luč in svetlobo. V zvezi s tem praznovanjem se je ponekod na Slovenskem ohranil spomin na zanimive običaje.

12. marec - Ptički se ženijo! (foto: pixabay) pixabay
12. 3. 2020

Slovenci imamo gregorjevo

Čeprav danes vsi govorimo o valentinovem, pa imamo Slovenci pravzaprav svoj praznik zaljubljencev – gregorjevo. Naši predniki so za 12. marec govorili, da se takrat ptički ženijo.

Ptički v tem času res postanejo bolj živahni, počasi se temperature dvigujejo, sneg se topi, sončni žarli so vse močnejši in dnevi vse daljši. V zraku se že čuti pomlad in kmalu bo narava zacvetela. 

Stari običaj na ta dan pa pravi, da so se dekleta nekoč na gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož.

Ali pa so spustili po vodi sveče, saj prihaja svetlejših del leta. "Sveti Gregor luč v vodo vrže", kar naj bi pomenilo, da se takrat dnevi začnejo daljšati. Ta običaj oživljajo še v nekaterih delih Slovenije, kjer spuščajo plovila s svečkami po vodi. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri