12 razlogov zakaj obiskati Bale

Če iščete idejo za izlet ob koncu tedna, zanimivo potovanje ali počitnice, bo istrsko mestece Bale lahko resnično presenečenje za vas!

12 razlogov zakaj obiskati Bale (foto: Profimedia) Profimedia
4. 7. 2017

Bale, srednjeveško mesto Castrum Vallis, se nahaja na zahodni obali Istre, na pol poti med Rovinjem in Pulo. Četudi v senci bolj znanih turističnih destinacij, so se Bale razvile v vrhunsko destinacijo, ki zadovolji tudi bolj zahtevne in aktivne goste, ki si želijo poleg sonca in plaže doživeti še kaj več.

Mestece Bale, ponosno na svojo bogato zgodovinsko, kulturno in arhitekturno dediščino, ponuja prav to: niz različnih zanimivosti in značilnosti, ki zagotavljajo lep, zanimiv in prijeten počitek in sprostitev. Če kljub temu potrebujete dodatne razloge za obisk, je tukaj seznam 12-ih  zanimivosti, ki vas bodo prepričale za obisk mesta:

1. Čarobni svet metuljev

Metulj je zaščitni znak mesta, saj na območju mesta in v njegovi okolici živi več kot 400 vrst različnih metuljev. Med njimi so nekatere vrste zaradi redkosti zaščitene kot ogrožene. Med sprehodom po neokrnjeni naravi mesteca boste zagotovo srečali veliko metuljev, tudi redke vrste.

2. Staro mestno jedro in palača Soardo-Bembo

Nekdanja rimska utrdba Castrum Vallis je v srednjem veku postala mestece, utrjeno z obzidjem. Med dvema velikima obrambnima stolpoma je plemiška družina Soardo zgradila veličastno palačo, ki je s poroko med Veroniko Soardo in Alvisem Bembo leta 1618 prešla v lastništvo beneške plemiške družine Bembo. Palača je ohranjena v celoti, poleg nje pa lahko obiskovalci raziščejo še druge stavbe iz srednjega veka: mestno ložo, mestno kaščo (skladišče za shranjevanje zrn) ter mestno in Pretorsko palačo.

Vasica Bale

3. Edino evropsko najdišče dinozavrov

V sredini glavne plaže mestnega kempa Mon Perin je pomembno nahajališče okamnelih kosti dinozavrov, starih približno 200 milijon let. Kosti so našli na dnu morja leta 1992. Gre za edino najdbo fosilov v Istri in edino mesto v Evropi, kjer so na morskem dnu našli okostja dinozavrov. Obiskovalci se lahko tudi kopajo in potapljajo ob najdbi Histriasaurusa Boscarollija, ostanke kosti pa si lahko ogledajo tudi v muzeju dinozavrov.

4. Največja galerija umetnosti v Istri

V začetku maja leta 2017 je bila v palači Soardo-Bembo odprta hiša umetnosti "Mon Perin Art House", ki je največja umetniška galerija v Istri. Na več kot 1.000 kvadratnih metrih razstavnih površin so bile predstavljene slike, skulpture in keramike najbolj uglednih imen umetniške scene Istre in Kvarnerja.

5. Ornitološki rezervat in muzej ptic

V neposredni bližini devet kilometrov dolge plaže v Balah se sredi neokrnjene narave nahaja Palud, edini ornitološki rezervat v Istri, ki je vsekakor vreden pozornosti. Močvirnato področje na 20 hektarjih skriva 220 do danes znanih vrst ptic. Ptice lahko opazujete v njihovem naravnem okolju, poleg tega pa je v multimedijskem centru odprt tudi muzej ptic z zbirko 180-ih različnih vrst ptic, ki jih je več desetletij Pietro Sassari zbiral v Balah, Rovinju, na Paludu in v okolici.

6. Intimne ulice, po katerih se je sprehajal slavni Casanova

Giacomo Chevalier de Seingalt Casanova, ki velja za največjega zapeljivca 18. stoletja in ikono romantičnega obdobja, je odkril lepoto Bal že pred stoletji: v letih med 1743 in 1747 je Bale obiskal večkrat, saj se je zaljubil v privlačno nečakinjo plemiča iz družine Bembo. Sprehod po intimnih ulicah Bal vam bo pričaral pridih romantike, ki jo je slavni Casanova podrobno opisal v svojih dnevnikih.

7. Slikoviti sakralni objekti

Na področju Bal se nahaja 28 cerkva, od katerih so nekatere še iz zgodnjekrščanskih dni. Župnijska cerkev Sv. Juliana je bila zgrajena na ruševinah bazilike iz 9. stoletja. V kripti, prenovljeni v lapidarij, si lahko ogledate ostanke starejših stavb, v cerkvi pa se nahaja tudi kamniti sarkofag iz 8. stoletja. Številne obiskovalce pritegne tudi cerkev Svetega Duha, s freskami na oboku, na katerih je prikazano življenje Jezusa v obliki stripa. Fascinantna je še cerkev svetega Petra, ki se nahaja na veliki skali na vrhu mesta in daje vtis skoraj nadrealistične scene.

8. Edinstvena zbirka beneških kostumov

Če želite na kratko izkusiti čar Beneškega karnevala, si lahko v obnovljeni palači Soardo-Bembo ogledate zbirko 32-ih beneških karnevalskih kostumov. Sešiti so v znamenitem beneškem ateljeu Merega po originalnih verzijah kostumov plemiške družine Bembo.

9. Aktivne počitnice in avanture

Če imate radi lovske ali športne aktivnosti, Bale z okolico ponujajo neskončne možnosti: poleg kolesarskih in pohodniških poti vam je na voljo tudi šola jahanja in še posebej zanimiva šola potapljanja. Po tečaju potapljanja lahko pod vodstvom potapljaških strokovnjakov doživite edinstveno avanturo – ogled ostankov potopljenih ladij v bližini Bal. Med njimi so nekatere med najbolj znanimi na Jadranu - nemški rušilec Giuseppe Dezza ali parnik Baron Gautsch.

10. Najlepša športna dvorana na svetu

Športna dvorana "Bale" je postala v zadnjih letih razlog, zakaj turisti in Istrani obiskujejo to čarobno mesto. Bale imajo namreč dvorano, ki je leta 2008 osvojila prvo nagrado v športni kategoriji na svetovnem festivalu arhitekture v Barceloni. Za to prestižno nagrado so se potegovali objekti svetovnega slovesa, kot so arena Wembley v Londonu, olimpijski bazen Watercube in teniški center v Pekingu.

11. Kompleks vojaških utrdb

Vojaške utrdbe 'casemates' na južnem delu obale, zgrajene med 1898 in 1914, spadajo med najbolje ohranjene primere obrambne arhitekture 19. in 20. stoletja. Nahajajo se na približno 150 hektarjih obalnega območja in so povezane z mrežo makadamskih cest. Utrdbe Monformo, San Benedetto, Caluzzi, Paravia-vzhod, Paravia-zahod in Paravia vojašnice so zares edinstveno utrjen kompleks z odlično ohranjenimi objekti.

12. Park Histria Aromatica

Park Histria Aromatica se nahaja v bližini Bal, na skupni površini 25 hektarjev. Park krasijo urejena sprehajališča skozi nasade in vrtove z več kot 300 vrstami avtohtonega aromatičnega in zdravilnega rastlinja, oljčnikov in vinogradov, ki so naravni raj za vse čute. Čudovita polja sivke, poprove mete, kamilice, ognjiča, žajblja, pa oljčni nasad in vinograd spominjajo na stare kmetije, tipične za istrsko regijo. Obkrožajo jih hribi in terasasto sezidani kamniti zidovi, med katerimi se lahko sprehajate po urejenih sprehajališčih in počivališčih. Na vrhu hriba vas čaka razgled na celotno obalo Rovinja in Vodnjana, na drugi strani pa na mistično Učko.

Vas Bale

Za več informacij poklikajte na http://bale.eu.hr/.