18 življenjskih nasvetov 60-letnikov

Pred časom je potekala zanimiva anketa, kjer so starejšim od 60 let postavili isto vprašanje: Kakšen nasvet bi dali polovico mlajšim od vas?

18 življenjskih nasvetov 60-letnikov (foto: unsplash) unsplash
7. 5. 2019

Čeprav preprosto vprašanje, vas bodo nekateri odgovori morda presenetili. 

1. Ljudje pogosto pravijo, da si najdi delo, ki ga boš z veseljem opravljal. Ampak to ni najboljši nasvet. Pravo delo je tisto delo, ki ga pretežno časa z veseljem opravljaš, večino časa toleriraš in ki ti omogoča, da na koncu meseca še vedno plačaš račune. Skoraj nihče nima dela, ki bi ga ves čas z veseljem opravljal!

2. Leta tečejo kot bi trenil z očesom. Zato se ne poročajte premladi. Živite na polno. Potujte in počnite stvari, ki vas veselijo. Pa četudi imate malo denarja. Spakirajte nahrbtnik in se odpravite tja, kamor si pač lahko privoščite. Oglejte si delček sveta in se veselite.

3. Ne jemljite življenja preresno. Čeprav se včasih zdi, da je vse narobe in brezizhodno, se nasmejte dejstvu, da je življenje pravzaprav smešno.

4. Pravi prijatelj vam bo prihitel na pomoč, tudi če ga pokličete ob 2. uri zjutraj. Vsi drugi so samo vaši znanci.

5. Najpomembnejši človek v vašem življenju je tisti, ki se je odločil, da bo z vami delil življenje. Zato se tudi obnašajte do njega tako.

6. Otroci prehitro odrastejo, zato maksimalno izkoristite čas, ki ga preživite z njimi.

7. Nihče ne umre z željo, da bi v življenju še več delal. Delajte veliko, vendar dajte prednost družini, prijateljem in predvsem sebi.

8. Možno je, da boste imeli dolgo življenje, možno pa je tudi, da bo vsega hitro konec. Nihče tega ne ve. Pa vendar, verjamite mi, da boste obžalovali, če ne boste kot mladi dobro skrbeli za svoje zdravje.

9. Če ste v življenju preobremenjeni, se enostavno skušajte ustaviti, zavedajte se trenutka sedanjosti in se spomnite vsega lepega, kar vam življenje ponuja. Globoko vdihnite in se sprostite.

10. Prehranjujte se in telovadite, kot da bi bili srčni bolnik s sladkorno. Zato, da to nikoli ne boste postali.

11. Ne dovolite si, da se zbudite stari 60 let in takrat ugotovite, da v življenju niste počeli stvari, o katerih ste celo življenje sanjali.

12. Nasvete drugih jemljite z rezervo. Lahko za nasvet vprašate nekoga, ki ga spoštujete, a potem naredite tako, kot se sami odločite. Moj nasvet torej je, da poslušajte svoj nasvet.

13. Stvari so samo stvari. Ne oklepajte se materialnih dobrih, temveč si vzamite čas zase in za nabiranje izkušenj.

14. Cenite majhne stvari in bodite prisotni v trenutku. Kaj s tem mislim? Danes večina mladih stremi k takojšnjemu in neskončnemu zadovoljevanju svojih potreb. Zakaj se raje ne bi veselili številnih na videz majhnih trenutkov, ki nam jih življenje ponuja vsak dan? Namesto da pošljete SMS, pokličite nekoga. Pokličite svojo mamo brez razloga, samo zato, da jo slišite, kako je. To so tisti trenutki v življenju, ki štejejo.

15. Redno plačujte račune in ne zapadite v dolgove. Če bi si lahko izplačal celoten znesek, ki sem ga v življenju namenjal za obresti, bi se že zdavnaj upokojil.

16. Ljubosumje uničuje odnose. Zaupajte svojemu najdražjemu ali najdražji, kajti komu boste zaupali, če ne njemu ali njej?

17. Če sanjate, da bi radi postali ali delali nekaj, kar je skoraj nemogoče, poskušajte vseeno! Z leti bo postalo še bolj nemogoče.

18. Ko nekoga prvič srečate, se ustavite in se zavejte, da o njem pravzaprav ničesar ne veste. Ja, vidite spol, raso, leta in kako je oblečen. Pozabite na vse to. Ničesar ne veste. To so samo pristranske predpostavke vaših naučenih možganov, ki tako radi predalčajo ljudi. Ampak zaradi tega omejujejo vaše in življenje drugih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri