2-minutno pravilo: Kako prekiniti odlašanje

Zadnje čase sledim temu preprostemu pravilu, ki mi pomaga pred odlašanjem z opravki in cilji, ki sem si jih zadala in mi omogoča, da ohranim pravo smer in dobre navade.

2-minutno pravilo: Kako prekiniti odlašanje (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
16. 7. 2018

Najboljši del te metode? Je najpreprostejša strategija z najenostavnejšimi navodili za uporabo.

V nadaljevanju je zapisano vse, kar morate vedeti…

Kako torej prenehati z odlašanjem ter uporabiti »2-minutno pravilo«:

Cilj vsega je, da znova najdemo tisto iskrico za zagon in da se lotimo vseh stvari, ki jih radi počnemo (a smo nekako izgubili motivacijo ali rdečo nit).

Za kaj se gre? Večina opravil, ki jih nikakor ne uspemo (ali zmoremo) dokončati v resnici sploh niso težavna za dokončati – imamo vsa potrebna orodja in vse možne talente in sposobnosti, da jih opravimo – a v bistvu se jih izogibamo iz več razlogov. Zmeraj se lahko najde izgovor.

To pravilo (ali metoda) premaga odlašanje pa tudi lenobnost zaradi njegove preprostosti in to je nekaj, čemur se ne gre upreti.

Obstajata dva dela pravila:

Prvi del: Če je za nekaj potrebno manj kot dve minuti, storite to ZDAJ.

Presenetljivo, koliko stvari prelagamo nekam v prihodnost, katere bi z največjo lahkoto lahko storili v tem trenutku, sedaj. In to v dveh minutah ali celo manj. Kot primer, pomiti posodo takoj po obroku, dati perilo v pralni stroj, odnesti smeti, pospraviti navlako, poslati email itd.

Če za opravilo potrebujete manj kot dve minuti za dokončanje, potem sledite temu pravilu in storite tisto nekaj – takoj.

Drugi del: Ko se lotite nove navade, naj njeno dokončanje traja dve minuti ali manj.

Ali so lahko vsi naši cilji doseženi v tako kratkem času? Seveda, da ne.

A vsaki zadani cilj se lahko začne v dveh minutah ali manj. In to je ves smisel za tem pravilom.

Morda se sliši ta strategija prelahka in otročja, morda preveč osnovna za naše grandiozne cilje in vizije, a vztrajajte. Deluje namreč na vsakem področju zaradi preprostega razloga: fizike resničnega življenja.

Kot nas je sir Isaac Newton naučil že davno tega, objekti v mirovanju težijo k mirovanju in objekti v gibanju težijo k ohranjanju le-tega. To velja neizpodbitno tako za ljudi, kot tudi za padajoča jabolka.

2-minutno pravilo deluje za majhne in velike cilje zaradi življenjske inercije. Ko nekaj pričnemo delati, je lažje nadaljevati. Torej, ko se enkrat zaženemo, se težje ustavimo. Ta metoda delovanja mi je resnično pri srcu, ker sprejema idejo, da se vse dobre stvari zgodijo, ko preprosto začnemo.

Želite postati pisatelj? Napišite en stavek (2-minutno pravilo), in pogosto se boste zalotili pri pisanju za več kot uro.

Želite jesti bolj zdravo? Pojejte en kos sadja (2-minutno pravilo), in naenkrat boste navdihnjeni po spremembi. 

Želite, da branje postane vaša stalna navada? Preberite prvo stran v knjigi (2-minutno pravilo), in preden se boš zavedeli, bodo prva tri poglavja kar zletela mimo.

Želite teči trikrat na teden? Vsak ponedeljek, sredo in petek si obujte tekaško obutev in pojdite iz hiše (2-minutno pravilo) in preden boste dojeli, boste nabirali kilometrino v nogah in ne popovke v želodcu. 

Najvažnejši del vsake nove navade je – začetek – toda ne le začetek na začetku, začetek (start) vsakič znova. Ni pomembno, ali smo v tem najboljši, pomembno je le, da smo dosledni v svojih dejanjih, da ne odnehamo. V veliko primerih je začeti pomembneje, kot uspeti. To velja še posebej na začetku naše poti, kajti za popravke in izboljšave bo časa v nadaljevanju na pretek. 

2-minutno pravilo tako ni metoda za rezultate, ki jih dosežemo, temveč za proces dejanske akcije in opravljanje dela. Zelo dobro deluje pri tistih osebah, katere verjamemo, da je pot pomembnejša od samega cilja. Pozornost je usmerjena v ukrepanje in pustiti stvarem, da same stečejo v pravo smer.

POSKUSI ŽE V TEM TRENUTKU

Ni prav nobenega zagotovila, da bo to pravilo delovalo pri vsakem. Ampak brez dvoma pa zagotavljam, da ne bo nikoli delovalo, če ne boste vsaj poskusili. Veliko stvari preberemo, slišimo in gledamo, a ne uspemo pridobljenega znanja prenesti v prakso. Naj bo tokrat drugače. Želim, da prav vsak izmed nas, ki to sedaj prebira ali posluša… stori ta korak in naredi ta preizkus. Kdo ve, morda bo čaroben.

Torej… kaj lahko storimo že v tem trenutku in nam bo vzelo samo dve minuti ali manj?

Vsakdo izmed nas ima na voljo teh 120 sekund. Izkoristimo jih za pogon. In naredimo tisto nekaj, kar smo odložili (hote ali nehote). 1, 2, 3, start.

James clear – 2-minute rule, Nina Kirbiš